Αρχική κοινωνία εργασία Εγκαταλειμμένοι από εργοδοσία και κράτος

Εγκαταλειμμένοι από εργοδοσία και κράτος

Στην 3Ε Εκτυπωτική οι εργαζόμενοι αντέχουν 160 μέρες

Ένας αδίστακτος εργοδότης που εγκατέλειψε την εκτυπωτική του επιχείρηση, δύο υπουργεία που επί μήνες πετάνε σαν μπαλάκι τους εργαζόμενους από υπηρεσία σε υπηρεσία, μια Δικαιοσύνη που για πέντε μήνες δεν μπορεί να διεκπεραιώσει μια αυτόφωρη διαδικασία, ένα ταμείο που αρνείται μέχρι τώρα να δώσει ένα βοήθημα και απέναντί τους 45 εργαζόμενοι που επιμένουν σε ένα συλλογικό αγώνα 160 ημερών, απλήρωτοι, να διεκδικούν μέχρι τέλους αυτά που τους ανήκουν.
Ο ιδιοκτήτης της εκδοτικής επιχείρησης 3Ε Εκτυπωτική από τον Νοέμβριο που έχει εγκαταλείψει το εργοστάσιο στο Περιστέρι, με απλήρωτους τους εργαζόμενους, με ημιτελείς εργασίες που είναι κρατικές δουλειές (σχολικά βιβλία) και ποιος ξέρει με πόσες άλλες απλήρωτες υποχρεώσεις εξακολουθεί και απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, έχουν ήδη στα χέρια τους προσωρινές διαταγές για μέρος των δεδουλευμένων ύψους 170 χιλιάδων ευρώ, έχουν καταθέσει αγωγές για κατασχέσεις μηχανημάτων και για πτώχευση της εταιρίας, αλλά η κρατική μηχανή κωλυσιεργεί και οι ίδιοι ζουν ένα θέατρο του παραλόγου (ή του απολύτως λογικού στη μνημονιακή δημοκρατία μας;):
Πράξη πρώτη. Ενώ διεκδικούν να αποπληρωθούν μέρος των απαιτήσεών τους από τα χρήματα που οφείλει ο Οργανισμός Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων στον εργοδότη τους, δεν μπορούν να τα εισπράξουν. Ο λόγος; Ούτε η πρώην υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, ούτε ο υπηρεσιακός Γ. Μπαμπινιώτης τόλμησαν να πάρουν την πολιτική απόφαση και να εκταμιεύσουν από τα χρήματα του ΟΕΔΒ (που μετά τη διάλυσή του βρίσκονται δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας) αυτά που ανήκουν στους εργαζόμενους. Αντιθέτως, με δικολαβίστικες ασάφειες και «ήξεις-αφήξεις» θεωρούν ότι οι διεκδικήσεις δύο προμηθευτών του… εξαφανισμένου ιδιοκτήτη έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις απλήρωτες αποδοχές των εργαζομένων. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του εργοδότη προς τρίτους επιχειρηματίες, κατά την Δικαιοσύνη που πρεσβεύουν οι επικεφαλής του υπουργείου της εκπαίδευσης, είναι πιο ισχυρές από τους οφειλόμενους μισθούς.
Πράξη δεύτερη. Οι εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο του Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) ζητούν από την αρμόδια διεύθυνση να τους χορηγηθεί επίδομα επίσχεσης, όπως δικαιούνται. Μετά από πιέσεις το επίδομα ξεκινά να χορηγείται και ξαφνικά τον Μάρτιο, η διοίκηση του Ταμείου επικαλούμενη κάποιο κενό στο καταστατικό του το κόβει(!) και παραπέμπει τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας. Επί δυο μήνες οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, μαζί και με τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας, προσπαθούν να πείσουν τον Γ. Κουτρουμάνη να υπογράψει μια απόφαση που θα έδινε το πράσινο φως στο ΕΤΑΠ για τη χορήγηση του επιδόματος. Ο ακραιφνής υποστηρικτής των εργατικών δικαίων χρειάστηκε να περάσει το σκόπελο των εκλογών και 14 παρεμβάσεις στο υπουργείο του από τους αγανακτισμένους εργαζόμενους, για να υπογράψει, μόλις την περασμένη Παρασκευή (11/5), τη σχετική υπουργική απόφαση, την οποία οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να την πάνε χέρι-χέρι στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί). Δύο μήνες οι εργαζόμενοι έχουν στερηθεί ένα επίδομα, το οποίο δεν επέβαλε καμία τρόικα να περικοπεί.
Πράξη τρίτη. Αφού οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν το Δώρο Χριστουγέννων κατέφυγαν στις αρμόδιες Αρχές για να ζητήσουν να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Πέντε μήνες μετά, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καν προσδιορίσει δικάσιμο για την -κατά τα άλλα- αυτόφωρη ποινική δίωξη για μη καταβολή Δώρου.
Μετά από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά αυταπάτη για το ποιον εξυπηρετούν οι νόμοι και οι υπηρεσίες του κράτους και γι’ αυτό σκληραίνουν τη στάση τους συνεχίζοντας με επιμονή τον αγώνα τους. Επιμονή που δείχνει να κάμπτει την αδιαλλαξία του εργοδότη, αφού χθες, Παρασκευή, αποφάσισε να εμφανιστεί σε διαπραγματεύσεις.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version