Αρχική διεθνή Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

Η Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, η οποία για την Ευρώπη έχει οριστεί για το διάστημα 1-8 Μαρτίου, έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει για τις πολιτικές απαρτχάιντ του Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και να δυναμώσει τη στήριξη στην εκστρατεία BDS (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις).

Αντανακλώντας την παγκόσμια λαϊκή απόρριψη της στρατιωτικής και πολιτικής βίας του Ισραήλ, η Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες το 2012 και σε περισσότερες από 150 πόλεις το 2013. Για το 2014 έχουν προγραμματιστεί ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις σε 144 πόλεις.
Η Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ είναι μια διεθνής ετήσια εβδομάδα κατά την οποία πραγματοποιούνται μια σειρά γεγονότα, όπως διαδηλώσεις, συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και δράσεις μποϊκοτάζ σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη τη γη.
Από νομικής άποψης το απαρτχάιντ είναι έγκλημα που ορίζεται τόσο από τη σχετική Συνθήκη του 1973 όσο και από το Άρθρο 7.2 του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Τα εγκλήματα του Ισραήλ εμπίπτουν στον ορισμό του απαρτχάιντ, καταρχήν γιατί οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί είναι δύο διακριτές εθνοτικές ομάδες με τη μία να προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία της επί της άλλης. Το σύστημα διακρίσεων, καταπίεσης και κυριαρχίας του Ισραήλ πάνω στους Παλαιστίνιους είναι θεσμοποιημένο, μεταξύ άλλων, στην ισραηλινή νομοθεσία.
Το Ισραήλ επίσης καταπιέζει τους Παλαιστίνιους μέσα από συγκεκριμένες απάνθρωπες πράξεις απαρτχάιντ όπως ορίζονται και απαγορεύονται στο Διεθνές Δίκαιο, οι οποίες εφαρμόζονται συστηματικά (ευρέως και διαχρονικά, επηρεάζοντας έναν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων). Ανάμεσά τους είναι:
• Η εξαναγκαστική μεταφορά πληθυσμών συμπεριλαμβανομένης της απέλασης και του εγκλεισμού των Παλαιστινίων σε συγκεκριμένους θύλακες, όπως και η μεταφορά Ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
• Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, η παράνομη κράτηση και άλλες μορφές στέρησης της ελευθερίας, μέσα από αδιάκριτη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον αμάχων, εξωδικαστικές δολοφονίες, μαζικές συλλήψεις, συλλογική τιμωρία, διοικητική κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη κ.ά.
• Η συστηματική στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων στην επιστροφή, μέσα από νόμους που κάνουν διακρίσεις, φυλετικό διαχωρισμό, απαλλοτρίωση/καταστροφή παλαιστινιακής περιουσίας (κι από τις δύο πλευρές της «πράσινης γραμμής») και ενέργειες αποικιοποίησης, που εμποδίζουν την ανάπτυξη, πολιτική συμμετοχή και αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων ως λαού.
Τέλος, το Ισραήλ διαπράττει αυτές τις απάνθρωπες πράξεις, με την πρόθεση να διατηρήσει και να εδραιώσει το καθεστώς διακρίσεων σε ολόκληρη την επικράτεια της -προ του 1948- Παλαιστίνης. Επίσημα ισραηλινά σχέδια ή δηλώσεις αναφέρονται σε συγκεκριμένες πράξεις ότι «ενδυναμώνουν την εβραϊκή/αποδυναμώνουν την παλαιστινιακή παρουσία ή ισχυρισμούς στην περιοχή» ή ότι «προστατεύουν το Ισραήλ ως Κράτος του Εβραϊκού λαού» (ενώ υπάρχει σημαντική παλαιστινιακή μειονότητα της τάξης του 20%).

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Exit mobile version