Αρχική πολιτική αριστερά Εβδομάδα εξελίξεων στην Αριστερά

Εβδομάδα εξελίξεων στην Αριστερά

Η βδομάδα που πέρασε ήταν πλούσια σε εξελίξεις στην Aριστερά και ιδιαίτερα στη Ριζοσπαστική Αριστερά. Δύο ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν: Η προσπάθεια επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσιοποίηση του κειμένου διαβούλευσης του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Επίσης, έγινε με μεγάλη επιτυχία μια ημερίδα, διοργανωμένη από την Ελεύθερη Αττική, για το θέμα των σκουπιδιών, το οποίο όπως είναι γνωστό οδήγησε στην έκρηξη στην Κερατέα. Η συγκεκριμένη ημερίδα έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν απαντήσεις σε μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του λαού.

Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου έγιναν δύο συναντήσεις των ιδρυτικών συνιστωσών που ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστεί η απραξία και η κρίση του σε κεντρικό επίπεδο. Στις συναντήσεις αυτές πήραν μέρος ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ, η ΚΟΕ, η ΔΕΑ και οι Ενεργοί Πολίτες και διερευνήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μεσολαβήσει η απόφαση του ΣΥΝ που α) δεν έθετε ζητήματα «ανταγωνιστικών σχεδίων» από πλευράς του Μετώπου, β) υποστήριζε πως πρέπει να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Παπανδρέου και γ) καλούσε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να προωθήσουν ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.
Στις συναντήσεις αυτές, μετά από συζήτηση, φάνηκε πώς υπάρχει μια καταρχάς συμφωνία για:
α) Να γίνουν προσεκτικά και συγκεκριμένα βήματα επαναλειτουργίας.
β) Να συγκροτηθεί μια 11μελής Εκτελεστική Γραμματεία με 3 μέλη από την ΑΝΑΣΑ, 3 μέλη από το Μέτωπο, 3 μέλη από τον ΣΥΝ, 1 μέλος από τους Ενεργούς Πολίτες και 1 μέλος από το ΔΗΚΚΙ. Η Γραμματεία αυτή θα είναι επιφορτισμένη με την καθημερινή – τρέχουσα επικαιρότητα, τα καθήκοντα και τη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ.
γ) Να λειτουργεί Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενοι από εκπροσώπους όλων των συνιστωσών και ανένταχτων που μέχρι τώρα έπαιρναν μέρος στη Γραμματεία και να συνεδριάζει μία φορά το μήνα.
δ) Να υπάρχει γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πλουραλιστική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ, και
ε) να πραγματοποιηθεί η 4η Συνδιάσκεψη τον Μάιο.
Στη βάση αυτής της συμφωνίας-πρότασης συγκλήθηκε, σχετικά εσπευσμένα, την Δευτέρα (14 Φλεβάρη, ημέρα του… Αγίου Βαλεντίνου) η Γραμματεία, χωρίς τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών και μετά από συζήτηση έκανε αποδεκτή την παραπάνω πρόταση. Ορίστηκε, μάλιστα, τετραμελής επιτροπή για τη σύνταξη σχετικού δελτίου Τύπου.
Δεδομένου ότι ορισμένοι έλλειπαν, άλλοι είχαν αποχωρήσει πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες, ήταν φυσικό να υπάρξει περαιτέρω συνεννόηση για οτιδήποτε θα έβγαινε στον τύπο. Το δελτίο Τύπου που, τελικά, βγήκε, δεν έκφραζε με σαφήνεια ό,τι είχε αποφασιστεί (ιδιαίτερα στο ζήτημα της 4ης Συνδιάσκεψης, αφού το αφήνει για επανεκτίμηση) και δεν είχε τη συμφωνία όλων των πλευρών. Συνεχίστηκε, δηλαδή, η βιασύνη και η φούρια για την επανεκκίνηση.
Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε την ΚΟΕ να εκδώσει διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ξεκαθάριζε ότι δεν την εκφράζει το δελτίο Τύπου, δεν ρωτήθηκε για αυτό, δεν γνώριζε το περιεχόμενό του και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έτσι «άσχημα (επανα)ξεκινούμε».
Την Πέμπτη,18/2, συνήλθε για πρώτη φορά η 11μελής Εκτελεστική Γραμματεία, όχι σε πλήρη σύνθεση. Η ΚΟΕ δεν μετείχε.
Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε το εξής δελτίο Τύπου:
«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε:
1) Τη συμβολή όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης της 23ης Φεβρουαρίου, μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα και τα κινήματα αντίστασης. Η εργατική τάξη πρέπει να δώσει δυναμικό παρών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κλιμάκωσης ενός πολύμορφου κινήματος με στόχο την απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την ακύρωση των πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικας που έχουν λεηλατήσει τα εισοδήματα και τα δικαιώματα τους.
2) Τη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προσανατολιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά μέτωπα της περιόδου και στην προώθηση θεμάτων που συνδέονται με την οργανωτική ανασυγκρότηση του».
Η Εκτελεστική Γραμματεία θα ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα 21/2 στις 5 μ.μ.

Οι θέσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Ορισμένοι δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις και είναι εξαιρετικά καχύποπτοι για το παιχνίδι εντυπώσεων που γίνεται με τα ΜΜΕ. Από την πρώτη συνάντηση του Μετώπου στο Πάντειο είχε αποφασιστεί η κυκλοφορία ενός κειμένου ταυτότητας της προσπάθειας και ο καθορισμός ορισμένων στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας. Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν αρκετές συζητήσεις, καρπός των οποίων ήταν το κείμενο με τις 9 θέσεις που προτείνεται ως βάση συζήτησης για τη δεύτερη συνάντηση του Μετώπου στις 12 και 13 Μαρτίου.
Το κείμενο του Μετώπου έχει 9 κεφάλαια τα οποία είναι: 1. Για ένα ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα. 2. Το ευρώ δεν είναι ταμπού. 3. Εκλογές σε μια διλημματική κατάσταση. 4. Κινήματα: η μεγάλη μεταβλητή. 5. Νεολαία: «καταδικασμένη» να ζήσει στο αύριο. 6. Ενότητα της Αριστεράς με όρους εποχής της κρίσης. 7. Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ευρύτερη ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. 8. Μέτωπο: Ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος μας. 9. Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής: ένα ανοικτό πολιτικό σχέδιο. (Στη σελ. 11 διαβάστε αποσπάσματα και στο site www.koel.gr διαβάστε ολόκληρο το κείμενο).
Η χρονική σύμπτωση της «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και του κειμένου του Μετώπου έδωσε τροφή σε πολλά ρεπορτάζ, κουτσομπολιά, σχολιασμούς, συνειρμούς και πάει λέγοντας. Έτσι, η γενική εικόνα από τα περισσότερα ΜΜΕ που δόθηκε για τις εξελίξεις είναι θολή, ασχημάτιστη και με πολλές ανακρίβειες.
Για να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η κριτική ότι επίτηδες δόθηκε το κείμενο την ίδια βδομάδα που πραγματοποιείται η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη στο βαθμό που δεν περιοριστούν σε οργανωτικές διευθετήσεις, αλλά κινούνται στην προοπτική της μετωπικής λογικής των πιο πλατιών δυνάμεων, που αντιστρατεύονται την πολιτική της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στηρίζονται στη δημοκρατική συμμετοχή των μελών.
Και εντάσσονται στην ευρύτερη συνάντηση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή κινείται το κείμενο θέσεων του Μετώπου που δώσαμε για συζήτηση στη δημοσιότητα».

Νίκος Ταυρής
Σχόλια

Exit mobile version