Αρχική κοινωνία Είσαι φτωχός, δεν σπουδάζεις…

Είσαι φτωχός, δεν σπουδάζεις…

Πετάνε στο δρόμο τους μισούς φοιτητές από τις Εστίες της Κρήτης. Του Μάριου Διονέλλη.

Το πιο ανάλγητο πρόσωπο της εκπαίδευσης αντικρίζουν αυτές τις ημέρες φοιτητές στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου και στο εξής θα μείνουν εκτός των φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το πρυτανικό συμβούλιο επικαλούμενο την οικονομική κρίση, αποκλείοντας σχεδόν τους μισούς φοιτητές που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία των δύο πόλεων, καθώς δεν υπάρχουν κτίρια φοιτητικών εστιών.
Ενώ όμως μέχρι φέτος διατίθεντο 58 δωμάτια, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα διατεθούν μόλις 30 και τα 10 εξ αυτών για τους νεοεισερχόμενους πρωτοετείς φοιτητές.  Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι πολλοί από τους φοιτητές, που τα έξοδά τους καλύφθηκαν φέτος από την εστία, να μην ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εφόσον από την επόμενη χρονιά δεν θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις στέγασής τους.  
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, «αποκλείονται άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα, όπως 9.000 ευρώ ετησίως, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο καθώς κανένας με αυτό το εισόδημα δεν μπορεί να συντηρήσει 2 σπίτια αλλά και να ζήσει, αυτός και η οικογένειά του».
Η απόφαση για την περικοπή του κονδυλίου λήφθηκε αιφνιδιαστικά καθώς αρχικά είχε αποφασιστεί να διατεθούν 612.112 ευρώ για το 2011 (παραπλήσιο με το διαθέσιμο ποσό του 2010 και μάλιστα αυξημένο κατά ένα επιπλέον ποσό για τους νέους πρωτοετείς φοιτητές).  Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου το ποσό αυτό περικόπηκε στα 360.000 για τη στέγαση των φοιτητών και ουσιαστικά ο αριθμός των φοιτητών που στεγάζονται ήδη θα μειωθεί στο μισό (περίπου 60 από 120 που στεγάζονταν μέχρι σήμερα). Αντίστοιχες μειώσεις προβλέπονται και για το κονδύλι σίτισης των άπορων φοιτητών.

Παράσταση διαμαρτυρίας
Την Πέμπτη οι φοιτητές των εστιών αλλά και συνάδελφοί τους από τους συλλόγους φοιτητών προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των κονδυλίων ενώ πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να πάρουν θετική απάντηση για το αίτημά τους.
Με τα σημερινά δεδομένα όλοι οι φοιτητές θα αναγκαστούν στο τέλος Ιουνίου να αδειάσουν τα δωμάτια που τους παραχωρούνται (όπως συμβαίνει στο τέλος κάθε χρονιάς) χωρίς όμως να ξέρουν αν θα βρουν στέγη με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους αφού είναι βέβαιο πως οι μισές τουλάχιστον αιτήσεις για το 2011 θα απορριφθούν και οι φοιτητές θα μείνουν στο δρόμο.

Σχόλια

Exit mobile version