Αρχική κοινωνία Είσαι άνεργος; Έλα στο στρατό!

Είσαι άνεργος; Έλα στο στρατό!

Μαύρη εργασία και με το θεσμό του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Υπό τη σκιά των θανάτων-δολοφονιών τριών νέων συνανθρώπων μας στα ελληνικά στρατόπεδα και της σύγκρουσης των δύο F-16 νότια της Κρήτης, η οποία στοίχησε τη ζωή σε δύο ακόμη πιλότους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Χωρίς να γίνει η οποιαδήποτε αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης των νέων που καλούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή για αυτές στις οποίες αναγκάζονται να πετούν οι Έλληνες αεροπόροι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιφύλασσε ακόμη μία έκπληξη στη νέα γενιά της χώρας.
Αυτής του θεσμού(;) του «Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη» η οποία συμβαδίζει, άριστα, με τις νέες επιταγές του ΔΝΤ, τορπιλίζοντας τις εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Άμυνας δίνει τη δυνατότητα στους νέους της χώρας που ολοκληρώνουν τη θητεία τους, να παραμείνουν στο στράτευμα για ακόμη 6 μήνες μέχρι και 3 χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, της κάλυψης συντάξιμου χρόνου ή και της πιστοποίηση προϋπηρεσίας σε κάποια ειδικότητα.
Η νέα επαγγελματική…προοπτική, προσφορά του κράτους στους νέους, δεν θα έχει το χαρακτήρα εργασιακής σχέσης, αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο θα θεωρούνται «κληρωτοί με αξιοπρεπή παροχή η οποία δεν θα είναι μισθός αλλά μια αξιοπρεπής αποζημίωση, θα είναι ένα κίνητρο».
Ξέχωρα, ωστόσο, από την αντισυνταγματική εκτροπή της μη μισθολογικής σχέσης εργαζομένων με το κράτος που προβλέπει το νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας δημιουργήσει ήδη το αδιέξοδο της ανεργίας για χιλιάδες νέους, τώρα τους καλεί να επιλέξουν ανάμεσα στην πείνα ή τη στρατιωτική θητεία.
Δηλαδή ή ανεργία ή καταταγείτε στο στράτευμα…
«Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μαζί με τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και το αντικοινωνικό Μνημόνιο κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε. στην απαξίωση των εργαζομένων, των νέων ανθρώπων και της μισθωτής εργασίας, καταθέτει αυτή την πρόταση που, ουσιαστικά, δημιουργεί στα στρατόπεδα εργασιακό καθεστώς Carrefour-Μαρινόπουλος», αναφέρει αρχικά το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος» σημειώνοντας: «Όπως στα super market, όπου ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πραγματικότητα, ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει πόσο, πότε και αν θα εργαστεί, σε τι πόστο, αφού κάνει τα πάντα χωρίς να φέρνει αντίρρηση, δεν θα πληρωθεί τις υπερωρίες – έτσι και για τον Ειδικό Έφεδρο Οπλίτη: Ρωτάμε τον υπουργό Ευ. Βενιζέλο: γνωρίζει πολλούς που εργάζονται, όχι για να ζήσουν από το μισθό τους, αλλά εξαιτίας της παροχής κινήτρου;
Επίσης, πώς είναι δυνατόν ο Κληρωτός Ειδικός Έφεδρος Οπλίτης να χαίρει ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να του αναγνωρίζεται ο συντάξιμος χρόνος και ο κληρωτός που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία να πρέπει «να καταβάλει το 20% του τρέχοντος μισθού (εργατική και εργοδοτική εισφορά) για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας συν 6% για το επικουρικό ταμείο!».
Αναφορικά με το ρόλο των ΕΠ.ΟΠ. στο νέο νομοσχέδιο και την αλλαγή που θα επιφέρει με την πρόσληψη νέων φθηνών εργατικών χεριών το δίκτυο «Σπάρτακος» σχολιάζει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ουσιαστικά, επιδιώκουν την αντικατάσταση των ακριβότερων Επαγγελματιών Οπλιτών με τους φθηνότερους Ειδικούς Εφέδρους Οπλίτες. Όχι μόνο σπρώχνουν την νεολαία να γίνει μισθοφόρος, αλλά ουσιαστικά σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πλέον αδύναμους κοινωνικά.
Τους στέλνους χωρίς προκαθορισμένο μισθό και υπηρεσίες στην παραμεθόριο, στις μονάδες εκστρατείας, για να τους «λιώσουν», αφού όχι μόνο θα καλύπτουν όλα τα κενά φθηνότερα, αλλά θα είναι και υποταγμένοι στον κάθε διοικητή, η έκθεση του οποίου θα κρίνει την παράταση της παρουσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ουσιαστικά, κρατάνε έναν αριθμό ΕΠ.ΟΠ. για την κάλυψη τεχνικών αναγκών και τη λειτουργία οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και θα έχουν τους Ειδικούς Εφέδρους Οπλίτες για τις Σκοπιές-Αγγαρείες-Ασκήσεις, αναλώσιμους της Πρώτης Γραμμής μαζί με τους φαντάρους!».

 

Σχόλια

Exit mobile version