Αρχική διεθνή Είναι επικίνδυνο να γεννάς στις ΗΠΑ

Είναι επικίνδυνο να γεννάς στις ΗΠΑ

Κάτω από την επιφάνεια οφθαλμοφανών καταστάσεων, όπως η κούρσα των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα του υποψηφίου τους για την προεδρία, που αναδεικνύει μια διαμάχη στους κόλπους της συμμαχίας ανάμεσα στη χριστιανική Δεξιά και τους νεοσυντηρητικούς, κάτω από τους οικονομικούς δείκτες της κρίσης και της ανεργίας, στις ΗΠΑ εξελίσσεται μια οξύτατη κοινωνική κρίση και μια ακραία συντηρητικοποίηση που αναιρεί, επισήμως, πολλές από τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των μέσων του προηγούμενου αιώνα.

Σ’ αυτή τη στήλη είχαμε παρουσιάσει δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες μεγάλα τμήματα των Αμερικανών εγκρίνουν τα βασανιστήρια για απόσπαση πληροφοριών, και έρευνες που δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ιατρική επιστήμη, όπως εκτιμούν γιατροί που αντιμετωπίζουν γονείς οι οποίοι αρνούνται τους συνήθεις εμβολιασμούς των παιδιών τους. Η τρέχουσα διαμάχη, όμως, γύρω από το ζήτημα της αντισύλληψης, αλλά και στοιχεία σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των θανάτων στη γέννα και των θανάτων από την υπερβολική χρήση καισαρικών τομών παρουσιάζει μια ακόμη πιο σκοτεινή πραγματικότητα άμεσα συνδεδεμένη, όσον κι αν αυτό δεν συσχετίζεται από τα κατεστημένα ΜΜΕ, με την οικονομική πραγματικότητα των φτωχών, με τις περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και με την εμπορευματοποίηση της υγείας και την ευρεία επιρροή αντιδραστικών ιδεών.
Έτσι, πρόσφατα, στην Αριζόνα, ένας νόμος που παραλίγο να ψηφιστεί επέτρεπε σε κάθε εργοδότη να μη συμμετέχει στην ασφαλιστική κάλυψη της αντισύλληψης και οι γυναίκες που θα ήθελαν να την εφαρμόσουν όφειλαν να αποδείξουν ότι συντρέχουν ιατρικοί λόγοι και όχι η αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Στην Πολιτεία της Τζόρτζια, η Γερουσία ψήφισε την απαγόρευση της ασφαλιστικής κάλυψης για αμβλώσεις στις υπαλλήλους του Δημοσίου και την απαγόρευση στις υπαλλήλους ιδιωτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων να ζητούν κάλυψη της αντισύλληψης από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Στο Νιου Χάμσιρ η Βουλή ψήφισε παρόμοιο νόμο, ενώ στη Γιούτα απαγορεύτηκε στα δημόσια σχολεία να διδάσκουν μεθόδους αντισύλληψης καθώς και τρόπους προστασίας από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Σε εκπομπή του διαδικτυακού καναλιού Democracy Now! και στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης, εμφανίστηκε μια πολύ γνωστή Αμερικανίδα μαία, η Ίνα Μέι Γκάσκιν, η οποία κατήγγειλε ότι στις ΗΠΑ δεν καταγράφονται οι θάνατοι στη γέννα, που ως επί το πλείστον περνούν απαρατήρητοι σε ένα ποσοστό από 50 έως 75%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ιατρικής επιθεώρησης Lancet, οι θάνατοι Αμερικανίδων στη γέννα ανέρχονται σε 40-50.000. Αν προστεθεί σ’ αυτούς το τεράστιο ποσοστό των μη αναφερόμενων, ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα, κατατάσσοντας τις ΗΠΑ πίσω από την Τσεχία, τη Βοσνία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, χώρες που έχουν υποστεί πολέμους και καπιταλιστικές θεραπείες-σοκ, με πλήρη κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις τέσσερις χώρες στον κόσμο που οι θάνατοι στη γέννα αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Η περιθωριοποίηση ή και εξαφάνιση των μαιών ως επαγγελματικής κατηγορίας στις ΗΠΑ σχετίζεται, κατά τη γνώμη της, με τα παραπάνω φαινόμενα. Μόνο ένα 10% των γυναικών έρχονται σε επαφή με μαία, ενώ η άκρως τεχνική αντιμετώπιση των τοκετών, με τη χρήση της καισαρικής τομής χωρίς ιδιάζοντα λόγο -παρατηρείται τετραπλασιασμός τους σε μία δεκαετία προφανώς λόγω των εσόδων που αποφέρουν αυτές οι επεμβάσεις- και του εμβρυουλκού παλιότερα έχει οδηγήσει στην απώλεια ικανοτήτων του συναφούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο σπανίως βλέπει έναν φυσιολογικό τοκετό. Έτσι, ενώ το ποσοστό των θανάτων στη γέννα θα έπρεπε να είναι 3-4 γυναίκες στις 100.000, στις Αφρο-αμερικανίδες ο αριθμός ανέρχεται στις 79.
Η πραγματική ζωή ζωγραφίζει με πολύ πιο μελανά χρώματα αυτό που συνήθως αποδίδουμε με πολιτικο-οικονομικές ορολογίες…
Αρ.A.
(Πηγή: Democracy Now! 19/3)

 

Σχόλια

Exit mobile version