Αρχική στήλες εν τέλει Είμαι ευπαθές χέλι…

Είμαι ευπαθές χέλι…

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου. «Είμαι ένα ευπαθές χέλι. Είμαστε όλοι ευπαθή χέλια. Ζητώ η τριμελής επιτροπή που θέσπισε ο κ. αντιπρόεδρος να εξετάσει αν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες χελιών που δεν θα πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Ζητώ την προστασία του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.)».

Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου στο Π.Σ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όταν τέθηκε το 16ο θέμα που αφορούσε τη «θέσπιση μέτρων για την προστασία του χελιού». Οι πληθυσμοί των χελιών έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη και όσοι οδήγησαν τα χέλια στα όρια του αφανισμού παίρνουν τώρα μέτρα, με τις οδηγίες της αρμόδιας επιτρόπου κ. Μ. Δαμανάκη για την «ανασύσταση των πληθυσμών».
Επειδή οι πληθυσμοί των ανθρώπων στη χώρα μας, επίσης, εξοντώνονται από την υπεραλίευση των τοκογλύφων προτείνω τη «θέσπιση» των παρακάτω δύο μέτρων για την προστασία μας: α) Να κάνουμε όλοι αιτήσεις καλώντας τις τριμελείς επιτροπές να εξετάσουν αν ανήκουμε σε «ευπαθή ομάδα». Με δεδομένο ότι το ποσοστό ανεργίας φτάνει κοντά στο 30%, τα λουκέτα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, το ενιαίο φτωχολόγιο και οι συντάξεις των «κουρεμένων» ασφαλιστικών ταμείων έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση, έχουμε όλοι πλέον τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Να φρακάρει το σύστημά τους, να τους οδηγήσουμε σε αδιέξοδο. β) Αφού έδωσαν προθεσμία 80 μέρες (από την ημερομηνία έκδοσης) για να πληρώσουμε το χαράτσι, όσο και να φοβόμαστε, τους αξίζει να τους φτάσουμε στο αμήν. Πανηγυρίζουν λέγοντας ότι το 70% των πρώτων λογαριασμών πληρώθηκαν. Φανταστείτε τη μούρη του Πρετεντέρη και του κοινωνικά ανάλγητου κ. αντιπροέδρου να απολογίζει την 80ή ημέρα ότι το 99% των λογαριασμών δεν πληρώθηκαν. Πιθανόν 80 θα είναι και οι ημέρες τους.
Δεν είναι τόσο δυνατοί και μπορούμε, αν λειτουργήσουμε όπως τα κοπάδια των χελιών, να τους οδηγήσουμε σε μικρά ή μεγάλα αδιέξοδα που θα ανοίγουν χαραμάδες ελπίδας, θα δημιουργούν χαμόγελα και μικρές ή μεγάλες νίκες στον παρατεταμένο αγώνα επιβίωσης, αξιοπρέπειας και διεξόδου που δίνουμε. Δεν φοβόμαστε πλέον εμείς, αλλά αυτοί!
Έχουμε κερδίσει μια μεγάλη και μια μικρή νίκη. Η μικρή νίκη είναι ότι τους αναγκάσαμε σε αναδίπλωση (επιτροπές, παράταση προθεσμίας) που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τους εξαναγκάσουμε σε ακόμα περισσότερες. Η μεγάλη νίκη είναι ότι υπάρχουν και λειτουργούν και μαζικοποιούνται οι επιτροπές. Ο λαός οργανώνεται για να υπερασπιστεί τη ζωή του και τη χώρα του. Η ανάγκη αλληλεγγύης και αντίστασης συνειδητοποιείται πλέον από περισσότερους. Ο λαός χειραφετείται και η εκφρασμένη, εδώ και καιρό, ριζοσπαστικοποίηση αποκτά πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όσοι δρουν στις επιτροπές έχουν αντιληφθεί ότι δεν αγωνίζονται μόνο για το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά για να απαλλαγούν από την κρεμάλα του Μνημονίου.
Ο λαός έχει ήδη παραταχθεί και προετοιμάζεται σε θέσεις μάχης, στο επόμενο διάστημα θα βρει και τους στρατηγούς του. Η Αριστερά πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο και να συνδράμει με το χρήσιμο οπλοστάσιό της στο στρατηγικό λαϊκό στόχο που είναι η αποτίναξη του ζυγού του Μνημονίου. Μπορούμε να τους νικήσουμε!

*Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος
είναι περιφερειακός σύμβουλος
Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σχόλια

Exit mobile version