Αρχική πολιτισμός Είδαμε και ακούσαμε @Ρουφ

Είδαμε και ακούσαμε @Ρουφ

Σιγά σιγά ο χώρος πολιτισμού «Στο ρουφ» εξελίσσεται σε κύτταρο προβληματισμού, επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και διασκέδασης και αναψυχής. Μέσα στις προηγούμενες μέρες έγιναν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα του Ομέρ Ασάν, Τούρκου συγγραφέα από τον Πόντο, που ερευνά το ποντιακό ζήτημα και
τον ποντιακό πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο «ρουφ» με ομιλητές τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος πρωτοήρθε σε επαφή με τον Ασάν το 1993 και γνωρίζει το έργο του, και τον δημοσιογράφο Στέλιο Ελληνιάδη που έθεσε σε μια διαφορετική βάση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συντονιστής ήταν ο Στέλιος Θεοδωρίδης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση της βραδιάς και κατάφερε να κινητοποιήσει με επιτυχία πολλά ποντιακά μπλογκ και σωματεία. Σημαντικοί παράγοντες του ποντιακού χώρου, όπως ο Θόδωρος Στολτίδης και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, παρενέβησαν στη συζήτηση και η εκδήλωση έκλεισε με δύο νέους λυράρηδες που έπαιξαν ποντιακά τραγούδια και αρκετά νέα παιδιά που χόρεψαν ποντιακούς χορούς. Ο Ομέρ Ασάν, αυτό τον καιρό, εργάζεται πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες, από και προς τον Πόντο, κατά την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ατμόσφαιρα, όχι και τόσο ηλεκτρική, για τους γερόλυκους πλέον, της ελληνικής ροκ σκηνής. Η «Σπυριδούλα» μας χάρισε απλόχερα ένα «ακουστικό» ταξίδι στο παρελθόν, θυμίζοντας ξανά αυτό που μας έκανε να «γραντζουνάμε» ξεκούρδιστες κιθάρες όταν ήμασταν μικρά παιδιά. “I’m waiting for my man” και “Νάυλον ντέφια με ψόφια κέφια”. O αιωνόβιος «Μπάμπης ο φλού» και “Keep on rocking in the free world”. Οι κιθάρες των αδελφών Σπυρόπουλων, ακουστικές αυτή τη φορά, μας χάρισαν τον ήχο και τη γεύση, από αυτό που λέμε, ελληνικό ροκ.

Στο διήμερο για το Δεκέμβρη του 2008, οι ομιλητές φώτισαν τα γεγονότα, από τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου μέχρι τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, τις βίαιες αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού, τον πανικό των καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων και τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γεγονότων στην πολιτική ζωή. Το διήμερο των εκδηλώσεων παρακολούθησε πολύς κόσμος, που ενδιαφέρθηκε τόσο για τις συζητήσεις όσο και για τις δυο προβολές. Η συζήτηση της πρώτης μέρας επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάλυση των γεγονότων του Δεκέμβρη από τη σκοπιά του ειδικού ενδιαφέροντος του κάθε ομιλητή (ΜΜΕ, μουσικολογία, ιστορική-αρχειακή αποδελτίωση), ενώ της δεύτερης κυρίως στην ιχνηλάτιση ποιών προοπτικών και δομών άφησε πίσω της η εξέγερση (συνείδησης, οργάνωσης, συνδικαλιστικών δομών).

 

Σχόλια

Exit mobile version