Αρχική συνεντεύξεις κοινωνία Δ. Καμπούρης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων: «Από Σεπτέμβρη θα βγούμε στους...

Δ. Καμπούρης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων: «Από Σεπτέμβρη θα βγούμε στους δρόμους»

Συνέντευξη στην Ξένια Πηρούνια.

Για εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας κάνει λόγο μιλώντας στο Δρόμο ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, και περιγράφει την πρόταση της Ένωσης για την βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι, όπως σημειώνει, δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία;
Η κατάσταση και αυτή τη χρονιά δεν είναι καθόλου καλή. Την παραλληλίζω με το 2006-07, όπου είχαμε μείωση των τιμών παραγωγού από τη μια και αύξηση των τιμών των ζωοτροφών από την άλλη. Οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν συνεχώς για μείωση των τιμών, ενώ οι ζωοτροφές είναι στα ύψη. Εμείς ζητάμε άμεση ενίσχυση και στήριξη από την πλευρά της πολιτείας για να επιβιώσουν και αυτή τη χρονιά οι κτηνοτρόφοι. Επιπλέον, καταθέτουμε και μια αναπτυξιακή πρόταση, θεωρώντας ότι η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Η αναπτυξιακή μας πρόταση σχετίζεται με την καταβολή ενός είδους ενίσχυσης, είτε με τη μορφή επιδότησης, είτε με τη μορφή άτοκου δανείου, ώστε να κρατήσουμε τα θηλυκά ζώα και έτσι να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αύξηση στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος αμέσως την επόμενη χρονιά. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο τον κλάδο, αλλά και για το αγροτικό εισόδημα και κατ’ επέκταση το ΑΕΠ, την απασχόληση κ.λπ.

Θεωρείτε ότι οι προτάσεις θα ακουστούν από τους αρμόδιους;
Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν την πρόταση και θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να την αναλύσουμε διεξοδικά. Πιστεύουμε ότι με πολύ μικρό κόστος, στην χειρότερη περίπτωση με ένα άτοκο δάνειο των 300 εκατ., με μια μικρή περίοδο χάριτος, η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία.

Στο πλαίσιο της κρίσης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η σημασία του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί…
Συμφωνώ απόλυτα. Δεν έχει στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Την τελευταία πενταετία κάναμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης.

Πώς θα πιέσετε ως κλάδος για την υλοποίηση των προτάσεών σας;
Εάν άμεσα δεν έχουμε τη στήριξη της πολιτείας και βελτίωση των τιμών από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, θα αναγκαστούμε και πάλι να βγούμε στους δρόμους. Μάλιστα, η πρότασή μας θα είναι από το Σεπτέμβριο μέχρι και τα Χριστούγεννα να αγωνιστούμε δυναμικά για τη βελτίωση του εισοδήματος και της κατάστασης των κτηνοτρόφων.

 

Σχόλια

Exit mobile version