Αρχική κοινωνία «Δώρο» στο Ωνάσειο η Kαρδιοχειρουργική του Παίδων

«Δώρο» στο Ωνάσειο η Kαρδιοχειρουργική του Παίδων

Συκοφαντεί τους γιατρούς ο Λοβέρδος και κλείνει ολόκληρη μονάδα του ΕΣΥ. Του Μάριου Διονέλλη.

Με εγκληματικό τρόπο και πάση θυσία προωθήθηκε η περίφημη «συγχώνευση» υγειονομικών μονάδων από τον Ανδρέα Λοβέρδο, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ασθενών και ειδικά μικρών παιδιών, όπως προκύπτει από τον καταιγισμό αποκαλύψεων για όσα έγιναν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Στην περίπτωση της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Παίδων, το σχέδιο συγχώνευσης δομών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας περιείχε συκοφαντίες εις βάρος γιατρών και μάλιστα διά στόματος υπουργού στη Βουλή, καταστρατήγηση όλων των διεθνών κανονισμών για την ασφάλεια των χειρουργημένων ασθενών και εν τέλει «προώθηση» των περιστατικών στο ιδιωτικό καρδιοχειρουργικό κέντρο Ωνάσειο.

Η αφορμή…
Την αφορμή για την αποδόμηση της μοναδικής δημόσιας παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας της χώρας, ο κ. Λοβέρδος τη βρήκε σε καταγγελία που έγινε για περιστατικό παιδιού, το οποίο ενώ είχε πάρει νάρκωση προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ξύπνησε χωρίς να έχει χειρουργηθεί, καθώς υπήρχε ασυμφωνία και λογομαχία μεταξύ των γιατρών της συγκεκριμένης κλινικής.
Την καταγγελία αυτή ο υπουργός τη μετέφερε στη Βουλή ξετυλίγοντας ένα γαϊτανάκι μεθοδεύσεων μέχρι το οριστικό κλείσιμο της κλινικής. Με αστραπιαία αντίδραση ο διοικητής του νοσοκομείου έθεσε σε αργία τους δύο συγκεκριμένους γιατρούς και διάταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου «να διαπιστωθούν τα αίτια της προβληματικής λειτουργίας της κλινικής». Με συνοπτικές διαδικασίες η κλινική σταμάτησε τη λειτουργία της και η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών του «Αγία Σοφία» στο «Ωνάσειο».

Απάντηση από τους γονείς
Για χαλκευμένες κατηγορίες και προσπάθεια σπίλωσης του έργου που συντελείται στο συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο κάνει λόγο σε δήλωσή του στον Δρόμο ο ένας εκ των δύο καρδιοχειρουργών, Αντώνης Καλλικούρδης, ενώ στο πλευρό τους συντάσσονται με σκληρή επιστολή τους προς τον κ. Λοβέρδο 130 γονείς εγχειρισμένων παιδιών. Το επίμαχο περιστατικό με το ναρκωμένο παιδί διέψευσε δε και η ίδια η μητέρα του.
Στην επιστολή τους οι 130 γονείς εγκαλούν τον κ. Λοβέρδο για την αβασάνιστη υιοθέτηση των καταγγελιών και για τη δίωξη των γιατρών, τονίζοντας πως όσα είπε στη Βουλή θίγουν όχι μόνο την τιμή και την υπόληψη των αδίκως διωκομένων, αλλά και τους ίδιους τους γονείς. Στην επιστολή τους χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Από τη δυσχερή θέση του γονέα παιδιών με καρδιοπάθεια, βιώσαμε την αλήθεια. Την αλήθεια η οποία, μέχρι τώρα, έχτισε και λειτουργούσε αυτό το κέντρο, την αλήθεια που έσωσε εκατοντάδες καρδιοπαθή παιδάκια μη προνομιούχων.
Μας θίγουν επί της ουσίας αυτά τα ψεύδη, διότι αποτελούν τη χαριστική βολή στην ελπίδα που μας χάρισε η ανιδιοτελής προσφορά και ιατρική ικανότητα αυτών των δύο γιατρών, τους οποίους κάποιοι αποφάσισαν να εξοντώσουν για τους δικούς τους σίγουρα λόγους».

Εξώδικο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Τη σπουδή με την οποία ελήφθη η απόφαση, τόσο για την αργία των γιατρών όσο και για την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Παιδοκαρδιοχειρουγικής, στηλίτευσε με εξώδικό του στον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στηριζόμενος στις μαρτυρίες των ίδιων των γονέων παιδιών που νοσηλεύθηκαν στην κλινική.
Ο σύλλογος ζητά από τον Ανδρέα Λοβέρδο να παρέμβει προσωπικά και άμεσα και με ενδεδειγμένες ενέργειες να εξασφαλίσει την εκ νέου λειτουργία του Τμήματος, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των μικρών ασθενών. Ανακοινώσεις στήριξης των δύο γιατρών εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

 

Σχόλια

Exit mobile version