Αρχική πολιτική Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική και την κοινωνία

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική και την κοινωνία

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική και την κοινωνία

 Το πραγματικό δίλημμα στις τριπλές κάλπες του Μαΐου

 Της Όλγας Γεροβασίλη*

 

Στις 18 και στις 25 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς και για τις εκλογές των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ εκείνων των υποψηφίων που εκφράζουν τα συμφέροντα των «πάνω», δηλαδή των εγχώριων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών που θησαυρίζουν σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, και εκείνων που εκφράζουν τον κόσμο της εργασίας και το δικαίωμα ενός λαού να ζει με αξιοπρέπεια, σε μία κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, σε μία κοινωνία που δεν θα είναι ένα απέραντο πεδίο ανθρωποφαγίας και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι απλά «υποζύγια», άνθρωποι χωρίς πρόσωπο, υποτελείς και περιττοί.

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν περιφερειάρχες, δημάρχους και ευρωβουλευτές που, είτε ταυτίζονται με ένα κοινωνικό πρότυπο το οποίο παραπέμπει σε ένα τεράστιο στρατόπεδο εργασίας όπου ο εργαζόμενος δεν θα έχει ούτε καν τα δικαιώματα των σκλάβων του Μεσαίωνα, είτε αγωνίζονται για μία κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής, όπου η ανάπτυξη θα είναι στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων και η ανταγωνιστικότητα και το κέρδος δεν θα αλέθει τις ζωές των εργαζομένων, για μια κοινωνία όπου τα όνειρα των νέων θα ανθίζουν και οι ηλικιωμένοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και τιμή.

Βέβαια, οι νεοφιλελεύθεροι οπαδοί των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ακραίου ατομικισμού, της υπερσυσσώρευσης κερδών από τη μειονότητα των ολιγαρχών, οι εκφραστές, γενικά, των συμφερόντων των «πάνω», δεν θα εμφανιστούν ως τέτοιοι. Αλλά θα ζητήσουν την ψήφο του λαού φορώντας για μία ακόμη φορά τη φιλολαϊκή τους προσωπίδα και την προβιά του πρωτογενούς πλεονάσματος και της «ελεημοσύνης μερισμάτων», θα προπαγανδίσουν μια εικονική πραγματικότητα ανάκαμψης, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των ανέργων, των κατεστραμμένων αγροτών, των κτηνοτρόφων και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έχουν περιέλθει σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Στην πραγματικότητα όμως, μετά τις εκλογές, έρχονται νέα σκληρά μέτρα, νέες μειώσεις στις συντάξεις, νέα συρρίκνωση των ασφαλιστικών ταμείων, νέα επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καινούργιες ελαφρύνσεις για τους μεγαλοεργοδότες, νέα φορολογική λαίλαπα και βάρη για τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό, καλούμε τους συμπολίτες μας να μη νομιμοποιήσουν τα νέα μέτρα και την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά με την ψήφο τους να ανατρέψουν το καθεστώς που διαλύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί ανθρωπιστικό πρόβλημα και παράγει μονομερή άγρια λιτότητα.

Στην Ήπειρο, πέρα απ’ τα παραπάνω, καλούμαστε να πάμε στις κάλπες των εκλογών έχοντας και μία μεγάλη αρνητική πρωτιά, καθώς είμαστε, με ευθύνες των συντηρητικών κυβερνήσεων και των πρόθυμων «ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών» της περιοχής μας, μέσα στις τέσσερις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης.

Οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες καλούνται, και μ’ αυτή τη γνώση, να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολιτικές αντιλήψεις:

Σ’ αυτήν που διαμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο όπως ο Καλλικράτης, απολύτως προσαρμοσμένο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καθώς προχωράει στο ξεπούλημα της περιουσίας των δήμων και της περιφέρειας και την απόδοση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της ενέργειας και των σκουπιδιών σε ιδιώτες με πελατειακά-κομματικά κριτήρια. Σ’ αυτήν που απαξιώνει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και περικόπτει τις δαπάνες για την υγεία.

Ή στη δική μας, που επιδιώκει τη διακοπή της εκποίησης κομβικών παραγωγικών μονάδων, όπως η συνεταιριστική Δωδώνη, την ενίσχυση της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής, την ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας (ενώσεις και ομάδες παραγωγών) και τη σύνδεση του κόσμου της παραγωγής και των υπηρεσιών με την ερευνητική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.

Οι συμπολίτες μας καλούνται να στηρίξουν την αντίληψη που θέλει μία περιφερειακή διοίκηση που τους επιστρέφει την αξιοπρέπειά τους μέσα από την αξιοποίηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά, κυρίως, με την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής (συνεταιριστικής) οικονομίας και των συμμετοχικών θεσμών τοπικής δράσης.

Ο δικός μας στόχος είναι να γίνει η Ήπειρος χώρος ανάπτυξης και ζωής για όλους τους κατοίκους της. Κι αυτό το στοίχημα έχει ως προϋπόθεση την αγωνιστική συμμετοχή όλων μας.

 

* Η Όλγα Γεροβασίλη είναι υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου

Σχόλια

Exit mobile version