Αρχική πολιτική Δωράκι σε ιδιώτες 23 λιμάνια

Δωράκι σε ιδιώτες 23 λιμάνια

Αρχή αντιδράσεων από την Κρήτη με «θερμή» υποδοχή του Κ. Μουντζούρη. Του Μάριου Διονέλλη

Μια γεύση των αντιδράσεων, ως προς το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας, πήρε ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουντζούρης, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη. Δεκάδες πολίτες από τα Χανιά μέχρι την Ιεράπετρα ταξίδεψαν στο Ηράκλειο και βρέθηκαν έξω από το κτίριο της αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του κ. Μουντζούρη με τους φορείς του νησιού.
Η τρικομματική κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί ακόμα 23 λιμάνια και μαρίνες της χώρας, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων προς παραχώρηση οδεύουν λιμάνια και μαρίνες σε Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Αλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.
Οι τέσσερις υπουργοί που συμμετέχουν στην επιτροπή αποφάσισαν τη μεταφορά των παραπάνω εγκαταστάσεων στο «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) εκεί όπου ήδη έχουν μεταφερθεί τα 12 μεγάλα λιμάνια της χώρας, κάνοντας συνολικά 35 τις λιμενικές εγκαταστάσεις που βαίνουν ή ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως προβλέπεται η παραχώρησης σε τρίτους κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η προτεινόμενη διάρκεια των συμβάσεων θα είναι για 30 χρόνια.

Πρώτη γεύση στην Κρήτη
Η επίσκεψη του κ. Μουντζούρη στην Κρήτη εγκαινίασε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να «εξηγηθεί» το κυβερνητικό σχέδιο για την παραχώρηση των λιμανιών. Στη διάρκεια της σύσκεψης οι φορείς διατύπωσαν επιμέρους ενστάσεις αλλά έξω από το κτίριο το πανό που έγραφε «Μην ξεπουλάτε, δεν είναι δικά σας» έδειχνε με πλήρη σαφήνεια τις διαθέσεις των πολιτών. Οι συγκεντρωμένοι έδειξαν επιφυλακτικοί ακόμα και προς τους εκπρόσώπους της Αυτοδιοίκησης, αφού δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στο χώρο της σύσκεψης και παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ’ αυτών, όπως ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου έχουν πάρει σαφή θέση κατά της παραχώρησης.  
Στον Άγιο Νικόλαο και στο Ρέθυμνο οι τόνοι έχουν ανέβει, καθώς η μαρίνα του Δήμου είναι κερδοφόρα, ενώ υπήρξε και προπηλακισμός του Λασιθιώτη βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη όταν εμφανίστηκε ως «προπομπός» στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπιζόμενος την εκποίηση των λιμανιών. Ειδικά για τη μαρίνα του Αγίου Νικολάου ακόμα και ο πρώην βουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως «Ό,τι κερδίζει δεν πουλιέται».
Αλλά και από το Ρέθυμνο ο κ. Μουντζούρης συνάντησε «θερμό» κλίμα. Ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου Γιώργος Βλαστός τονίζει στον Δρόμο: «Ενώ περιμένουμε χρήματα για το λιμάνι, αυτό… πωλείται! Έχουν ήδη εγκριθεί και περιμένουν την έναρξη του έργου €870.000  δημόσιο χρήμα του ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της λιμενολεκάνης του Ρεθύμνου».

Και με σύμβουλο τον Σάλλα
Το ΤΑΙΠΕΔ παζαρεύει ήδη τα 12 μεγάλα λιμάνια της χώρας (Πειραιά, Θεσσαλονίκης Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) ενώ για να γίνει πιο αποδοτικά και πιο γρήγορα η δουλειά της εκποίησης το Ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει ως οικονομικούς συμβούλους τη Morgan Stanley και την Τράπεζα Πειραιώς του κ. Σάλλα προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να βοηθήσουν στην αποκρατικοποίηση».

 

Σχόλια

Exit mobile version