Αρχική πολιτική Δυναμικά ξεκίνησαν οι «Πολίτες κατά του Χρέους»

Δυναμικά ξεκίνησαν οι «Πολίτες κατά του Χρέους»

Ένα ελπιδοφόρο αντιμνημονιακό μέτωπο στην Κρήτη. Του Μάριου Διονέλλη.

Στη σύσταση ενός νέου, πολυσυλλεκτικού, αντιμνημονιακού μετώπου προχώρησαν πολίτες και συλλογικότητες στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι «Πολίτες κατά του Χρέους» παρουσίασαν και επίσημα την πολιτική τους διακήρυξη στις 19 Σεπτεμβρίου. Η νέα κίνηση απαρτίζεται από ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, από τον ευρύτερο χώρο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης, της Σπίθας και των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ σημαντική είναι και η εκπροσώπηση ανένταχτων πολιτών. Οι Πολίτες κατά τους Χρέους συζητούν ήδη πλαίσιο κοινής δράσης κατά του Μνημονίου με τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ μ-λ στο Ηράκλειο, ενώ την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους σε πανεργατική συγκέντρωση που οργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρουν στην ανοιχτή τους διακήρυξη, αποτελούν κομμάτι του κινήματος των πλατειών και σκοπεύουν να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση των αντιστάσεων των πολιτών, στην αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στη συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης που θα καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες όσων ανελέητα πλήττονται από το Δόγμα του Σοκ.

«Να διαγραφεί το χρέος»
Στην διακήρυξη -μεταξύ άλλων- τονίζονται τα εξής: «Αντιπαρατασσόμαστε στις πολιτικές και το πολιτικό προσωπικό που μας έφεραν ως εδώ. Που σήμερα μας κατατρομοκρατούν και μας πτωχεύουν. Ζητάμε να φύγει η τρόικα και οι ντόπιοι υπηρέτες της. Απαιτούμε την ακύρωση των επαίσχυντων δανειακών συμβάσεων, των Μνημονίων και όλων των νόμων, πράξεων και αποφάσεων που τα εξειδικεύουν, τα συμπληρώνουν, τα επιβάλλουν. Αξιώνουμε τη διαγραφή όλων ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους των χρεών της χώρας μας. Προσβλέπουμε στην παραγωγική ανασυγκρότησή της. Με δημόσιο έλεγχο στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, τις τράπεζες, την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές. Με δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Με ένα νέο δημόσιο τομέα παραγωγικό, αξιοκρατικό, ικανό να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες. Με δωρεάν σωστή Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση και Πρόνοια».

Μονόδρομος η κοινή δράση
Ο Γιώργος Χριστοδούλου από τη Σπίθα δηλώνει στον Δρόμο πως «η μόνη λύση που έχουμε είναι η κοινή δράση. Η ένωση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν σε ένα κοινό μέτωπο κατά του Μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης». Ο επιχειρηματίας Νίκος Δρανδάκης, ανένταχτος που συμμετέχει στην κίνηση, λέει πως το σύνθημα πλέον έχει μετατραπεί από «Δεν πληρώνω» σε «Δεν έχω να πληρώσω». «Ας έρθουν να μας βάλουν όλους φυλακή, πόσους από μας μπορούν να φυλακίσουν επειδή δεν πληρώνουν το φόρο μέσω της ΔΕΗ ή την έκτακτη εισφορά;», διερωτάται. Ο Αντώνης Βασιλείου από τον Συνασπισμό τόνισε πως «το κομμάτι του πληθυσμού που τάσσεται κατά του Μνημονίου είναι πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία, άσχετα από τον πολιτικό χώρο που εντάσσεται ο καθένας και πως στόχος είναι η ανατροπή των δυνάμεων που στηρίζουν το Μνημόνιο στη Βουλή».
Η Κλειώ Δερμιτζάκη από την ΚΟΕ τονίζει ότι «αυτά τα μέτρα δεν έχουν τέλος, καθημερινά θα έρχονται και καινούργια. Η κίνησή μας κρατά το σημαντικότερο από τα αιτήματα που έβαλαν οι πλατείες το προηγούμενο διάστημα και αυτό είναι το “Να φύγουν”. Αυτή είναι η μόνη λύση για να δούμε άσπρη μέρα». Τέλος, ο Γιώργος Γκούφας, από τη Σπίθα δηλώνει: Οι Πολίτες κατά του Χρέους ζητούν από όσους αντιτίθενται στο Μνημόνιο να πυκνώσουν τις γραμμές της πρωτοβουλίας χωρίς κομματικές ταυτότητες. «Να προλάβουμε το τσουνάμι των νέων μέτρων, να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, τις συντάξεις, τα όνειρα και το χαμόγελό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίκεντρο το Πολύκεντρο
Ως χώρος αναφοράς των Πολιτών κατά του Χρέους καθιερώνεται το Πολύκεντρο Νεολαίας, δίπλα στο δημαρχείο του Ηρακλείου. Εκεί έχουν γίνει ήδη δύο ανοιχτές συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και η επίσημη παρουσίαση της κίνησης. Η Πλατεία Ελευθερίας παραμένει ορόσημο, τόπος συνάντησης και κοινής δράσης με τον κόσμο της πόλης με τους φοιτητές, τους αγρότες, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους γιατρούς, τον αγροτικό κόσμο, όλους όσοι πλήττονται από τα σκληρά μέτρα. Ωστόσο, οι Πολίτες κατά του Χρέους, προσπάθησαν να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και αδιέξοδες διαδικασίες που ειδικά στην Πλατεία του Ηρακλείου πήγαν πίσω το κίνημα.
Έχει φτάσει η ώρα για δράση, λένε χαρακτηριστικά, και το εννοούν. Εκτός από τη Συντονιστική Επιτροπή έχει συσταθεί Ομάδα Νομικής Βοήθειας, για την υποστήριξη μαζικών προσφυγών για το χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Επίσης, λειτουργεί ήδη και η ομάδα Επικοινωνίας η οποία αναζητά διαύλους πραγματικής ενημέρωσης, αμφισβητώντας την κυριαρχία των μεγάλων ΜΜΕ και η Ομάδα Αλληλεγγύης που προτείνει δράσεις πραγματικής υποστήριξης σε κάθε έναν από τους πολίτες που πλήττεται βάναυσα από τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Οι Πολίτες κατά του Χρέους ανακοινώνουν τα ραντεβού και τις δράσεις τους με δημοσιεύσεις στον Τύπο αλλά και μέσω του blog τους: politeskatatouxreous@blogspot.com.
Mail: polites.kata.tou.xreous@gmail.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας συντονιστικής επιτροπής: 6936601619, 6948344804, 6944844924

Σχόλια

Exit mobile version