Αρχική πολιτική Δολοφονική επίθεση με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Δολοφονική επίθεση με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Απροκάλυπτο αιματοκύλισμα της διαδήλωσης ενάντια στο Μνημόνιο.Η κυβέρνηση έβαψε με αίμα τη γενική απεργία της 11ης Μαΐου. Η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα βίας και τρόμου στην κοινωνία. Επιχειρεί να δείξει ότι τα μέτρα λιτότητας θα περάσουν πάση θυσία και ότι τα περιθώρια «ανοχής» σε όσους αγωνίζονται τελειώνουν. Η μεθόδευση του συγκεκριμένου στόχου έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται και να υλοποιείται ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Από τον Μάη του 2010, όταν η μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία κατέληξε στην τραγωδία της Μαρφίν, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, όπου περίπου 100 διαδηλωτές διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία με δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους ο 31χρονος Γιάννης Καυκάς -που ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη μάχη και να μη γίνει ο νέος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, όπως πολλοί ψιθύρισαν όταν έμαθαν την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του.


Η επιβολή της καθεστωτικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην «συντριπτική πλειοψηφία που τη στηρίζει», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μία ημέρα νωρίτερα, περνάει μέσα από τη βία του κράτους και του παρακράτους, κλείνοντας το μάτι στα ΜΑΤ να ενεργούν κατά βούληση. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο, διότι υπάρχει και δεύτερο που μας μεταφέρει σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος και αναφέρει πως μέλη των ΜΑΤ ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία. Έχουν, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο αυτονομηθεί, λειτουργώντας ως δολοφονικές ομάδες κρούσης, υπό την ανοχή, βεβαίως, της ηγεσίας. Βασικός στόχος πάντως και των δύο σεναρίων είναι ένας: Ο κόσμος να φοβηθεί, να τρομάξει από την ωμότητα των χτυπημάτων, να σιχτιρίσει και τελικά να κλειστεί στο σπίτι του.

Κι όμως, η συγκέντρωση και η πορεία της Τετάρτης ήταν η πιο ήρεμη, η πιο «ειρηνική» που έχει διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια. Ελάχιστες στιγμές υπήρξε σύγκρουση με τα πολυάριθμα ΜΑΤ.
Ένα μικρό μέρος της είχε σταματήσει μπροστά στο Κοινοβούλιο, άλλοι είχαν αποχωρήσει, ενώ τα υπόλοιπα μπλοκ κατέβαιναν την Πανεπιστημίου με στόχο να φτάσουν στην Ομόνοια. Ακόμη κι αυτό, όμως, θεωρείται πλέον προκλητικό, αφού χωρίς καν προφανή λόγο, δίχως να κινδυνεύει η «δημόσια τάξη» ή να χρειάζεται η «προστασία του πολίτη», τα ΜΑΤ εφόρμησαν με πρωτοφανή αγριότητα στους διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Μετρό, ότι ΜΑΤ επιτέθηκαν ακόμα και σε επιβάτες μέσα στο σταθμό του Συντάγματος που διαμαρτύρονταν επειδή αυθαίρετα έκλεισε ο σταθμός, ενώ οι εργαζόμενοι δεν απεργούσαν εκείνη την ώρα, προπηλακίζοντας στελέχη του σωματείου.

Για ένα πλαστικό μπουκάλι…
Όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ένα πλαστικό μπουκάλι που πετάχτηκε από το πλήθος, έμοιαζε η τέλεια αφορμή για να δοθεί το σύνθημα και η βία να γίνει πράξη. Ψεκάζοντας με δεκάδες χημικά, χρησιμοποιώντας τις νέου τύπου κρότου – λάμψης, τα ΜΑΤ που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά των διαδηλωτών κύκλωσαν τον κόσμο, που εκείνη την ώρα περπατούσε στην αρχή της Πανεπιστημίου, χτυπώντας αδιακρίτως με απίστευτο μίσος.
Το Σωματείο εργαζομένων στη Vodafone καταγγέλλει τον σχεδόν εξ επαφής ψεκασμό εργαζομένων που κρατούσαν το πανό του σωματείου, με αποτέλεσμα να διακομισθούν με χημικά εγκαύματα στα μάτια και το δέρμα μέλη του.
Οι ζαλισμένοι και χωρίς ορατότητα διαδηλωτές προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο να ξεφύγουν χωρίς, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς να τα καταφέρουν, με αποτέλεσμα να πέφτουν στα χέρια των λυσσασμένων ΜΑΤ. Χτυπήματα με γκλοπ, με πυροσβεστήρες, ακόμη και με τις φυσούνες, με τις ασπίδες, κλοτσιές και μπουνιές, ήταν η εντολές των ΜΑΤ. Άλλοι πεσμένοι στο οδόστρωμα και άλλοι περιτριγυρισμένοι από 4-5 άντρες των ΜΑΤ χτυπήθηκαν χωρίς έλεος, σε όλο τους το κορμί. Και προκαλεί, τουλάχιστον, εντύπωση η νέα τακτική που φαίνεται να ακολουθεί η αστυνομία, αφού τα περισσότερα χτυπήματα έχουν στόχο το κεφάλι των διαδηλωτών. Η Πανεπιστημίου γέμισε με το αίμα των εργαζομένων.
Τελικός απολογισμός, 100 διαδηλωτές τραυματισμένοι -στην πλειονότητά τους με χτυπήματα στο κεφάλι. Η δολοφονική βία των ΜΑΤ, η οποία είχε καταγγελθεί επίσημα από τους γιατρούς από τον περασμένο Δεκέμβρη, έστειλε στο Κρατικό Νίκαιας με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και επισκληρίδιο αιμάτωμα τον Γιάννη Καυκά, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα χειρουργήθηκε με επιτυχία. Στη γνωμάτευσή τους οι γιατροί τόνισαν πως αν η διακομιδή του καθυστερούσε για λίγα λεπτά θα ήταν νεκρός. Νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και οι γιατροί θεωρούν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Ο 31χρονος συμμετείχε στη διαδήλωση με το μπλοκ του «Πάρκου Κύπρου και Πατησίων», (σύμφωνα με τις μαρτυρίες κρατούσε το συγκεκριμένο πανό) μαζί με άλλους διαδηλωτές από σωματεία και συνελεύσεις γειτονιάς.

ΜΑΤ σε διαθεσιμότητα
Και ενώ μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, διατηρούσαν σιγή ιχθύος για τις σκηνές βίας που είχαν κάνει το γύρο του κόσμου, τελικά 3 αστυνομικοί και ο επικεφαλής τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για ένα άλλο γεγονός που, αν δεν υπήρχε η ερασιτεχνική λήψη, θα μιλούσαμε για νέα «ζαρντινιέρα».
Πρόκειται για ανατριχιαστικές σκηνές βίας, όταν ένας εκ των διαδηλωτών, ρίχνεται στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου από 4 άντρες των ΜΑΤ και ξυλοκοπείται με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν να σκεφτούν τα άρρωστα μυαλά τους. Αρχικά οι 3 τον χτυπούν με γκλοπ και τη γωνία της ασπίδας τους και ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται κάτω, ακίνητος και σφαδάζοντας από τους πόνους, άλλοι δύο άντρες των ΜΑΤ έρχονται με φόρα και τον κλοτσούν στα πλευρά και στο κεφάλι…
Οι δράστες (ΜΑΤ) πάντως που έστειλαν μέχρι τα όρια του θανάτου τον Γιάννη Καυκά ακόμη αναζητούνται. Πώς να αντέξεις τόση Δημοκρατία;
Πορείες για την κρατική βία
Το αιματοκύλισμα της διαδήλωσης της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, που άλλοι έζησαν και άλλοι παρακολούθησαν, κινητοποίησε εκ νέου τον κόσμο σε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) «κατά της βίας και της βίαιης καταστολής των κοινωνικών αγώνων».
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε όλη τη χώρα: από τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Πάτρα, τη Μυτιλήνη, μέχρι την Κόρινθο και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής συνδικαλιστές από τον Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων. Οι συνδικαλιστές, μάλιστα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Χρ. Παπουτσή, ο οποίος προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί αυτός και η κυβέρνηση από την ωμή βία. Οι συνδικαλιστές παρέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο θέτουν επιτακτικά τις πολιτκές ευθύνες της κυβέρνησης και ζητούν:
• Να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι της δολοφονικής επίθεσης στο διαδηλωτή Γιάννη Καυκά, αλλά και οι υπεύθυνοι όλων των άλλων τραυματισμών στη διαδήλωση.
• Να διαλυθούν οι ειδικές δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων (ΜΑΤ, ΜΕΑ, ΥΜΕΤ, Ομάδα «Δίας» κ.λπ.)
• Να σταματήσει η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και λοιπές κοινωνικές διαμαρτυρίες.
• Να απαγορευτεί η χρήση χημικών, ασφυξιογόνων και κροτίδων κρότου – λάμψης.
• Να απαγορευτεί η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά κοντά σε διαδηλώσεις.
• Να φέρουν όλοι οι αστυνομικοί ευκρινή στοιχεία ταυτότητας.
• Να αποκαλυφθούν και να διαλυθούν όλοι οι πυρήνες νεοναζιστικών και νεοφασιστικών οργανώσεων μέσα στις αστυνομικές δυνάμεις.
• Να καταργηθούν οι διατάξεις του περιβόητου «κουκουλονόμου».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ανακοινώσεις καταδίκης της αστυνομικής βίας εξέδωσαν δεκάδες κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, φορείς και σωματεία, ενώ δεν έλειψε και η ένταση στη Βουλή, με κυβερνητικά στελέχη (όπως οι Μπεγλίτης και Πεταλωτής) να συνεχίζουν με επικοινωνιακούς ακροβατισμούς την πρόκληση και τον αποπροσανατολισμό.

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Μηνύματα συμπαράστασης

Κόμματα και οργανώσεις από διάφορες χώρες, που την Πέμπτη ενημερώθηκαν από την ΚΟΕ για το αιματοκύλισμα της απεργιακής διαδήλωσης στην Αθήνα, στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ήδη πολλά προοδευτικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, ιδίως στη Λατινική Αμερική και την Ασία, αναδημοσιεύουν τις ενημερώσεις της ΚΟΕ.
Από την Ουρουγουάη, το Επαναστατικό Κ.Κ. εκφράζει «τη συμπαράστασή του στον παρατεταμένο και δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας» και προσθέτει ότι οι ανακοινώσεις της ΚΟΕ μεταφράζονται στα ισπανικά για την ενημέρωση των εργαζόμενων της χώρας. Η Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία Αργεντινής «καταγγέλλει τη δολοφονική βία της κυβέρνησης Παπανδρέου και εκφράζει την αλληλεγγύη της στη νεολαία και το λαό της Ελλάδας, που αγωνίζονται για να αποτινάξουν την μπότα της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ».
Ανάλογα μηνύματα είχαν στείλει μέχρι χτες το Κ.Κ. Χιλής – Προλεταριακή Δράση, η Επαναστατική Οργάνωση Εργασίας (ΗΠΑ), η Κομμουνιστική Ένωση (Ιαπωνία), η νεολαία της βασκικής πατριωτικής αριστεράς Segi κ.ά.

Σχόλια

Exit mobile version