Αρχική πολιτική αριστερά Δολοφονικές επιθέσεις στη Σόφια

Δολοφονικές επιθέσεις στη Σόφια

Στο στόχαστρο ακροδεξιών το Κίνημα Αντίστασης «23 Σεπτέμβρη».

Το Κίνημα Αντίστασης «23 Σεπτέμβρη», μια ζωντανή και αγωνιστική οργάνωση της βουλγαρικής νεολαίας, καταγγέλλει με πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι εντείνονται οι δολοφονικές επιθέσεις ένοπλων ακροδεξιών μασκοφόρων εναντίον του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος, ενώ οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της γειτονικής χώρας κυριολεκτικά αδιαφορούν.

Η τελευταία επίθεση, το πρωί της 6ης Ιουνίου 2010, συνέβη σε τραμ στο οποίο επέβαιναν νεολαίοι για να μεταβούν σε συγκέντρωση έξω από «κέντρο κράτησης αλλοδαπών» στο οποίο επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες. Στα περίχωρα της Σόφιας ομάδα μασκοφόρων επιτέθηκε με ατσάλινες ράβδους και σιδερογροθιές στους νεολαίους, τραυματίζοντας πέντε εξ αυτών, τους δύο σοβαρά. Κανείς δεν συνελήφθη για αυτή την επίθεση.
Το σοβαρότερο προηγούμενο επεισόδιο συνέβη τη νύχτα της 6ης Ιανουαρίου 2010, όταν τέσσερις μασκοφόροι επιτέθηκαν με κατσαβίδια και σιδερολοστούς στον Μπόρις Μπόεφ, στέλεχος του Κινήματος Αντίστασης «23 Σεπτέμβρη», έξω από το σπίτι του. Ο Μπόρις τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι και, σύμφωνα με τους συντρόφους του, επιβίωσε μόνο χάρη στην ισχυρή σωματική του διάπλαση. Ούτε για αυτή την επίθεση, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, συνελήφθη κανείς.
Οι βουλγαρικές αρχές, παρά τις όλο και πιο αιματηρές επιθέσεις και τις συνεχείς προειδοποιήσεις που δέχονται από προοδευτικούς πολίτες και οργανώσεις, επιδεικνύουν πρωτοφανή ανοχή στην εγκληματική δράση των ακροδεξιών συμμοριών. Στο παρελθόν υπήρξαν ενδείξεις για τη συνεργασία των νεοναζί με τη βουλγαρική Ασφάλεια και τη μαφία.
Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η κατάθεση σχετικής επερώτησης στο ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ενώ θα πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας στη βουλγαρική πρεσβεία.

Σχόλια

Exit mobile version