Αρχική κοινωνία Διόδια: Με τους πολίτες ή με τις πολυεθνικές

Διόδια: Με τους πολίτες ή με τις πολυεθνικές

Του Νίκου Νούλα

«Στο ζήτημα των διοδίων ή είσαι με το δίκαιο αγώνα των πολιτών ή με τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών κατά των Διοδίων απευθυνόμενο στον υπουργό Μεταφορών Μ. Ρέππα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του συγκεκριμένου Υπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό με τις οποίες, κληθείς να σχολιάσει το κίνημα κατά των διοδίων, υποστήριξε ότι «τα διόδια που δεν πληρώνουν οι ιδιώτες θα τα πληρώσει το Δημόσιο με την μία ή με την άλλη μορφή κατά την απαίτηση των παραχωρησιούχων». Ο κ. Ρέππας λοιπόν στέλνει ένα σαφές μήνυμα δουλοπρέπειας στις πολυεθνικές που λυμαίνονται το εθνικό δίκτυο της χώρας.

Αντί να στηριχτεί στις συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου με τις πολυεθνικές σύμφωνα με τις οποίες την ευθύνη είσπραξης των διοδίων την έχει ο εκάστοτε παραχωρισιούχος, αντί να σταθεί τουλάχιστον ουδέτερος απέναντι στην αστική διαφορά μεταξύ των πολιτών και των πολυεθνικών, ο Υπουργός Μεταφορών παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ των τελευταίων. Μάλιστα, προσπαθεί να εκβιάσει κατά έναν τρόπο τους αγωνιστές πολίτες, οι οποίοι ανοίγουν τις μπάρες και περνούν τα διόδια χωρίς να πληρώνουν, λέγοντας ότι τα μη καταβεβλημένα χρήματα επιμερίζονται σε όλους τους πολίτες.

Στην ίδια ανακοίνωση το Πανελλαδικό Συντονιστικό υπενθυμίζει στον κ. Ρέππα πως επί υπουργίας του δεν έγινε επαναδιαπραγμάτευση των Συμβάσεων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, δεν εισπράχτηκαν βεβαιωμένα πρόστιμα της Νέα Οδός Α.Ε. προς το Δημόσιο και δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες ούτε υπήρξε επωμισμός των οικονομικών βαρών από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. για το δυστύχημα των Τεμπών. Απεναντίας επί υπουργίας του Μ. Ρέππα αυξήθηκαν τα διόδια, ενώ νέοι σταθμοί διοδίων ξεφυτρώνουν στο εθνικό δίκτυο με πιο πρόσφατο παράδειγμα την έναρξη λειτουργίας σταθμών διοδίων στον άξονα της Εγνατίας.

Κινητοποιήσεις στον Πολύμυλο Κοζάνης
Αντιδρώντας στα ακριβά διόδια αλλά και συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τις άδειες εκατοντάδες ιδιοκτήτες φορτηγών της Δυτικής Μακεδονίας με δεκάδες οχήματα (επαγγελματικά και επιβατικά) «άνοιξαν» τα διόδια Πολύμυλου στις 14/9, ημέρα έναρξης λειτουργίας τους. «Έλεος! Υπάρχει κρίση μας λένε αλλά εμείς δεν αντέχουμε άλλο! Σαράντα χρόνια είχαμε την Καστανιά και τώρα που φτιάχτηκε ένας αυτοκινητόδρομος μας λένε να τον χρυσοπληρώσουμε» δήλωσε στο Δρόμο ο Παναγιώτης Συμελίδης, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Δ.Χ. Αγίου Δημητρίου-Δ. Ελλησπόντου-Ν. Κοζάνης. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας» τόνισε.
Η επιτυχία της πανελλαδικής αυτοκινητοπομπής της οποίας τα οχήματα πέρασαν χωρίς να πληρώνουν τα διόδια, ξεκινώντας από την Πάτρα και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη στην πορεία της ΔΕΘ, η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών στο κίνημα Δεν Πληρώνω, η ενεργοποίηση στο κίνημα επαγγελματικών κλάδων όπως οι ιδιοκτήτες φορτηγών είναι τα πιο πρόσφατα θετικά βήματα του κινήματός κατά των διοδίων. Ο πονοκέφαλος για τον Μ. Ρέππα φαίνεται ότι μεγαλώνει…

 

Σχόλια

Exit mobile version