Αρχική πολιτική Δικαίωση των κατοίκων της Χαλκιδικής

Δικαίωση των κατοίκων της Χαλκιδικής

Σε δίκη της ΕΛ.ΑΣ. μετατράπηκε η διαδικασία

Την αθώωση των 11 από τους 14 κατηγορουμένους συλληφθέντες των Σκουριών για όλα τα αδικήματα και την ενοχή των 3 για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης αποφάσισε την Πέμπτη 5/12 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα με την απόφαση του δικαστηρίου: Και οι 14 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της στάσης. Οι 11 από τους 14 αθωώθηκαν για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης και 3 κρίθηκαν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα. Η ποινή είναι 7 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και είναι εφέσιμη.
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αφορά την πορεία της 21 Οκτωβρίου όταν χιλιάδες κάτοικοι των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής, αλληλέγγυοι από την Β. Ελλάδα ανέβηκαν στις Σκουριές για να υπερασπιστούν το βουνο Κάκαβος από την περιβαλλοντοκτόνα δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Η πορεία είχε δεχθεί την σφοδρή καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι έκαναν χρήση τόνων χημικών ενάντια στους διαδηλωτές ενώ παράλληλα πολλοί διαδηλωτές νεαροί αλλά και ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν από το άγριο κυνηγητό και το άγριο ξύλο που δέχθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ. Μάλιστα πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν με σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα στο νοσοκομείο.
«Η απόφαση δικαιώνει την άποψή μας για την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, για τις συλλήψεις που έγιναν στο σωρό, καθώς και για τους δήθεν σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν έγιναν. Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι στόχος των μαρτύρων κατηγορίας ήταν να δικαιολογηθεί η νομιμοποίηση της βάναυσης συμπεριφοράς τους. Σθεναρή ήταν η στάση και η συμπεριφορά των κατηγορουμένων οι οποίοι δήλωσαν ότι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας δίχως υπεκφυγές και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τον τόπο τους» δήλωσε ο δικηγόρος και συνήγορος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης.

Λευτέρης Αρβανίτης

Σχόλια

Exit mobile version