Αρχική κοινωνία εργασία Δικαίωση για τους εργαζόμενους στην Ανακύκλωση

Δικαίωση για τους εργαζόμενους στην Ανακύκλωση

Η πρώτη απόφαση κατά μονομερούς μείωσης μισθών.

Σημαντική νίκη πέτυχαν οι απεργοί της εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων στο Ηράκλειο με προεκτάσεις όχι μόνο στη δική τους δουλειά αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Την Πέμπτη το μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου απέρριψε το αίτημα της εταιρίας ΕΠΑΝΑ Α.Ε. (συμφερόντων Μπόμπολα) για κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής. Στο σκεπτικό της απόφασης βάρυνε η δικαιολογημένη άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν τις περικοπές μισθών, ειδικά για μια τόσο βαριά δουλειά, αλλά και οι τυπικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αφού αποδείχτηκε πως η ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων για την απόφαση της απεργίας έγινε κανονικά, μυστικά και νομότυπα, χωρίς τις παρατυπίες που καταλογίζει η πλευρά της διοίκησης της εταιρίας.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, έπαιξε η έγγραφη βεβαίωση του αντιδημάρχου Ηρακλείου ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία αφού τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα συλλέγονται μεν κανονικά και μεταφέρονται αντί για το εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ του Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη βεβαίωση εκδόθηκε μετά από συνεχή αγώνα των απεργών και αφού μία μέρα πριν από τη δίκη ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης αναγκάστηκε να δεχτεί συνάντηση μαζί τους.  Έτσι, μετά από 20 μέρες απεργίας στο εργοστάσιο διαλογής των ανακυκλούμενων απορριμμάτων και αφού οι εργαζόμενοι έκαναν ακόμα και Πάσχα μπροστά στην είσοδο της εταιρίας συμφερόντων Μπόμπολα, φαίνεται να δικαιώνονται.

Απόφαση με νόημα έναντι του Μνημονίου
Η εταιρία με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων είχε ζητήσει να κηρυχθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική με βασικό επιχείρημα ότι οι μειώσεις μισθών κατά 22% είναι νόμιμες με βάση το νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και αφορά τις μειώσεις των μισθών και ημερομισθίων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 6/28-2-2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).
Κατά την εκδίκαση η εταιρία απείλησε με συνέπειες ακόμα και με πλήρες κλείσιμο του εργοστασίου καθώς δεν έχει τις προσυμφωνημένες πληρωμές από τον Δήμο Ηρακλείου ενώ ο εκπρόσωπος της  Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που παρέστη στο δικαστήριο, τόνισε πως με μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 5 εκ. ευρώ, μία μείωση της τάξης των 50.000 ευρώ ετησίως δεν συνιστά πραγματικά μείωση του κόστους της λειτουργίας της εταιρίας, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα σημάνει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας μετά την πρόθεση της ιδιοκτησίας να μειώσει κατά 22% τις αμοιβές τους, εξαναγκάζοντάς τους να δουλεύουν για 500 ευρώ σε μία από τις πιο βαριές δουλειές, στη διαλογή των απορριμμάτων. Με αφορμή την κινητοποίηση μετά και την απόλυση τριών συναδέλφων τους ήρθαν στο φως και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και χωρίς ασφαλώς την καταβολή των σχετικών επιδομάτων που βάσει της νομοθεσίας δικαιούνται.
Η απεργία στο εργοστάσιο συνεχίζεται, ενώ στο κενό φαίνεται να πέφτει και η νέα πρόταση της εταιρίας για μειώσεις όχι πλέον 22% αλλά 8%. Οι εργαζόμενοι, πάντως, μένουν αμετακίνητοι και αποφασισμένοι μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Μ.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version