Αρχική κοινωνία Διαδηλωτή, να ένα δακρυγόνο!

Διαδηλωτή, να ένα δακρυγόνο!

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Είτε λειτουργώντας στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου είτε ανεξέλεγκτα (λέμε τώρα) οι αστυνομικές δυνάμεις «κατάφεραν», την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη ,να πνίξουν στα δακρυγόνα τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση και επεδίωξαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για να νέα αντικοινωνικά νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Τι συνέβη; «Πατώντας» πάνω σε δέκα σπασμένες βιτρίνες οι διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν στην Τσιμισκή και προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν κλοιό από τη μέση μέχρι το τέλος της διαδήλωσης. Μην «αντέχοντας» οι αστυνομικοί τις αποδοκιμασίες του κόσμου, που το μόνο που ζητούσε ήταν να φύγουν από την πορεία, απάντησαν πετώντας δακρυγόνα μέσα στα μπλοκ των απεργών. Στη συνέχεια, προσποιούμενοι ότι κυνηγούν αυτούς που έσπασαν τις βιτρίνες, οι άντρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στα ίσια στο μπροστινό κομμάτι της πορείας με ακόμα περισσότερα δακρυγόνα αλλά και ξύλο σε όποιον και όποια έπεφτε στα χέρια τους.

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες να διαλυθεί η πορεία πριν φτάσει στην Εγνατία, ο κόσμος κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και το ποτάμι των απεργών κινήθηκε αποφασισμένα προς το Διοικητήριο. Εκεί εξελίχθηκε το δεύτερο μέρος του σχεδίου της αστυνομίας. Χωρίς καμία πρόκληση, χωρίς να συμβαίνει το παραμικρό, χωρίς καν να ακούγεται κάποιο «εμπρηστικό» σύνθημα και μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, των φωτογράφων, μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων, οι δικυκλιστές της ομάδας «Δίας» έπεσαν πάνω στην ουρά της πορείας και εντελώς κατά τύχη δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή.

Εκεί τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα: η αστυνομία ήθελε πάση θυσία να διαλύσει τη διαδήλωση και μετά την «επέλαση» της ομάδας «Δίας», οι διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισαν να κυνηγούν τον κόσμο και να πετούν εναντίον του όχι μόνο δακρυγόνα αλλά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, με αποτέλεσμα αρκετοί διαδηλωτές να χρειαστούν τις πρώτες βοήθειες και κάποιοι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Από την Αγίου Δημητρίου τα ΜΑΤ κυνήγησαν τους διαδηλωτές μέχρι την Πανεπιστημιούπολη και προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές. Από τους προσαχθέντες μάθαμε το εξής ενδιαφέρον: Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ απέδωσαν την «αψυχολόγητη» επίθεση των «καμικάζι» αστυνομικών στη διαδήλωση στην αγανάκτησή τους για τους τρεις θανάτους στην Αθήνα. Μόνο που η επίθεση στη Θεσσαλονίκη έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι, ενώ η πυροσβεστική ενημερώθηκε για τη φωτιά στην Αθήνα στις 2 και 5 λεπτά. Λεπτομέρειες…

Σχόλια

Exit mobile version