Αρχική κοινωνία Δεύτερο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Δεύτερο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Συντριπτικά ποσοστά απόρριψης του μέτρου από επαγγελματίες, καταστηματάρχες και εργαζόμενους

 

Ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση της μερικής απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων και την επέκταση σε επτά των εργάσιμων Κυριακών, η κυβέρνηση έκανε το επόμενο βήμα. Με Yπουργική Aπόφαση σε εννέα περιοχές της χώρας ορίζονται ως εργάσιμες όλες οι Κυριακές του χρόνου, ανεξάρτητα από το μέγεθος του καταστήματος και τη νομική μορφή της εταιρίας. Μάλιστα, ορίζεται ο Μάρτιος του 2015 ως επόμενο στάδιο αξιολόγησης του μέτρου.

Ήδη με το περσινό νομοθέτημα προβλεπόταν η δυνατότητα επέκτασης των εργάσιμων Κυριακών για καταστήματα έως 250τ.μ. μέχρι και όλο το έτος. Η νέα Υπουργική Απόφαση εμφανίστηκε ως ένα από τα προαπαιτούμενα που έθετε η τρόικα. Οι περιοχές τις οποίες περιλαμβάνει η εφαρμογή της είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, η Χαλκιδική και τα νησιά Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη. Να σημειώσουμε ότι η 20ή Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, είναι η έβδομη Κυριακή που θα εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο αποδείχθηκε ότι απλά ήταν προπομπός της πλήρους κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

 

«Έπεσαν οι μάσκες»

«Οι μάσκες έπεσαν πλέον!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που καταγγέλλαμε από κοινού με τους εμπόρους εδώ και καιρό, ότι ο στόχος τους δηλαδή ήταν η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας και η καταστροφή και η εξαφάνιση του ελληνικού εμπορίου, αποτελούν πλέον γεγονός».

Η ΟΙΥΕ από την αρχή είχε «δείξει» τους ωφελημένους του μέτρου. Τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες οι οποίες επιδιώκουν ανακατανομή σε βάθος χρόνου του τζίρου από τα μικρά καταστήματα υπέρ τους, το μαζικό κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και τη μετατροπή των εργαζόμενων σε ευέλικτο, φθηνό προσωπικό.

 

Καταστροφή του μικρού εμπορίου

Δεν είναι τυχαίο που οι φορείς των μικρών επαγγελματιών και καταστηματαρχών αντιτίθενται στο μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου δεν προέκυψε αύξηση τζίρου. Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε έρευνα που πραγματοποίησε κατέγραψε ένα πολύ μικρό ποσοστό (4,2%) καταστημάτων που εμφάνισαν αύξηση τζίρου μετά τη λειτουργία των πρώτων έξι εργάσιμων Κυριακών. Πρόσφατα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έστησε κάλπη παράλληλα με τις αρχαιρεσίες που πραγματοποίησε, όπου το 96% των ψηφισάντων εμπόρων τάχθηκαν κατά της επέκτασης των εργάσιμων Κυριακών.

Η νέα Υπουργική Απόφαση είχε και μια σημαντική «απώλεια» για το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τη δημόσια παραίτηση του γνωστού συνδικαλιστή Β. Κροκίδη από όλα τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετείχε. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρόσφατα, με τη Ν.Δ. κατήγγειλε ότι «επικράτησε το ΔΝΤ και όχι η ελληνική αγορά, οι μικρομεσαίοι», αν και ο ίδιος ήταν από αυτούς που «έβαλαν πλάτη» στο περυσινό νομοθέτημα.

Ήδη η ΟΙΥΕ μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ ανακοίνωσαν κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει τη λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο στις παραπάνω περιοχές, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

 

Σχόλια

Exit mobile version