Αρχική πολιτική αριστερά «Δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού»

«Δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού»

Προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε αγωνιστική μετωπική κατεύθυνση

Με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα ζούμε σε άλλη χώρα αν επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, και δεν θα το κάνουμε» ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί η έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα απευθυνόμαστε σε όλο το λαό, σε όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, για τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού, δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας, για την ανατροπή της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Μιλώντας για ιστορικές ευθύνες της Αριστεράς απέναντι στο λαό, υπογράμμισε ότι μπροστά στις δραματικές στιγμές που ζούμε και το έγκλημα που επιχειρεί το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα «είναι άμεση ανάγκη η οικοδόμηση ενός τέτοιου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς».
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Δ. Βίτσας, γραμματέας του ΣΥΝ, είπε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ενθαρρύνουμε την ενωμένη λαϊκή αντίσταση και να δυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις: «Εξορμήσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, μαύρες σημαίες και πανό στα μπαλκόνια των σπιτιών μας», είπε χαρακτηριστικά, και έπειτα ανέλυσε την πρόταση για επείγουσα κοινή συνάντηση πολιτικών δυνάμεων με στόχο το συντονισμό της δράσης τους. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ τόνισε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν «την, και τυπική, πλέον, κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, τη μετατροπή της χώρας σε κατεχόμενη αποικία, και την επιχείρηση ακραίας εξαθλίωσης του λαού», και πρότεινε: «Κάλεσμα σε δημιουργία λαϊκού μετώπου ανατροπής, στο οποίο χωρούν όλοι όσοι θέλουν να υπηρετήσουν την υπόθεση της σωτηρίας του λαού και της χώρας. Δημόσια καταγγελία των δωσίλογων της κυβέρνησης Παπαδήμου ως παράνομων που θα λογοδοτήσουν. Αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να βρίσκονται μέσα στο λαό που διαδηλώνει. Λαϊκός ξεσηκωμός για να φύγει η τρόικα και να πέσει η κυβέρνηση και όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα, δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης».
Ο Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ) συμφώνησε με το στόχο ανατροπής της κυβέρνησης και με την πρόταση για δημοψήφισμα και εκλογές, προσθέτοντας ότι τα συνδικάτα πρέπει να πιεστούν να κηρύξουν πολιτική απεργία, και ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγουν έξω στις διαδηλώσεις μαζί με το λαό – διαφώνησε όμως με ενδεχόμενη παραίτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκτιμώντας ότι η απουσία της θα διευκόλυνε τον αντίπαλο. Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι τη λύση θα τη δώσει ο λαός με το συνεχή αγώνα του, και ζήτησε να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή και μετά να αποχωρήσουν οι βουλευτές του, για να ενωθούν με το λαό που παλεύει. «Πρέπει να κληθούν», συμπλήρωσε, «όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συσπειρωθούν πάνω στους κοινούς στόχους, για τη δημιουργία μετώπου λαϊκής εξουσίας». Επανέλαβε, δε, την πρότασή του για υποστήριξη της γενικής πολιτικής απεργίας που θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ακολούθησαν πολλές ακόμη τοποθετήσεις, μεταξύ των οποίων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά η Ηρώ Διώτη είπε ότι «τώρα είναι η ώρα να βγούμε όλοι στους δρόμους», ενώ ο Β. Μουλόπουλος υπογράμμισε ότι «με βασικό όπλο μας την πλατεία Συντάγματος, πρώτος στόχος είναι να μην περάσουν την Κυριακή τα σχέδιά τους, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει παρατεταμένος αγώνας». Σε ορισμένες στιγμές η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν οι βουλευτές θα παραιτηθούν, θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν κανονικά στη Βουλή, όπως και στο ποιες πολιτικές δυνάμεις θα προσκληθούν σε κοινή δράση. Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ τόνισε ότι το πιο βασικό, ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση σε επιμέρους τακτικές, είναι να δουλέψουμε στο πνεύμα του γενικού ξεσηκωμού και της συγκρότησης του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου – μ’ αυτή την έννοια, η θέση όλων των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι στους δρόμους μαζί με το λαό, και σ’ αυτό υπάρχει γενική συμφωνία, ανεξάρτητα από το ποια ακριβώς στάση θα ακολουθήσει η Κ.Ο.
Κλείνοντας την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Α. Τσίπρας τόνισε: «Η ενότητα θα οικοδομηθεί και από τα κάτω. Θα εξαντλήσουμε κάθε πρωτοβουλία για κοινή δράση και με το ΚΚΕ και με όλες τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, όπως και με οποιονδήποτε αποχωρεί από το μπλοκ της εθελοδουλείας. Μιλάμε για λαϊκό μέτωπο που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς, και άρα δεν κλεινόμαστε στον εαυτό μας σε αυτές τις δραματικές στιγμές, όπου αλλάζει όλο το σκηνικό και το πώς αυτοπροσδιορίζεται κάθε πολίτης μέσα σ’ αυτό». Πρόσθεσε ότι «με βάση την όλη συζήτηση αλλά και τις εξελίξεις των τριών επόμενων ημερών, η Κ.Ο. θα εκτιμήσει τη στάση που θα κρατήσει – για παράδειγμα, μια κοινή παραίτηση των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα δημιουργούσε πράγματι πολιτικό σεισμό».
Την τελευταία κουβέντα την είχε ο Μανώλης Γλέζος: «Το νιώθω, τώρα υπάρχουν οι δυνατότητες, τώρα είναι η ώρα για πλατύτατο παλλαϊκό μέτωπο!»

 

Σχόλια

Exit mobile version