Αρχική κοινωνία εργασία «Δεν θα γίνουμε αυτόχειρες»

«Δεν θα γίνουμε αυτόχειρες»

ην άρνησή τους να υπογράψουν τη νέα πετσοκομμένη Σύμβαση Εργασία που προτείνει το υπουργείο Άμυνας εξέφρασαν οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Αιγίου, κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στις Ιανουαρίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες».

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι απολαβές των εργαζόμενων μειώνονται σε πρώτη φάση κατά 10% και στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει νέο μισθολόγιο που ισοπεδώνει τους μισθούς, με το σωματείο να κάνει λόγο για «κινεζοποίηση των όρων αμοιβής και εργασίας».
«Το σχέδιο που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρίας επιστρέφεται ως επιεικώς απαράδεκτο», αναφέρεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης, με τους εργαζόμενους να προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Στο σφυρί» η αμυντική βιομηχανία
Την ίδια στιγμή, η αγωνία των εργαζόμενων σε όλες τις μονάδες των ΕΑΣ δεν περιορίζεται μόνο στους μισθούς, καθώς είναι διακηρυγμένη η πρόθεση τής κυβέρνησης να αποκρατικοποιήσει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, εντός του τρίτου τριμήνου του 2011.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική εισήγηση με τίτλο «Πολιτική αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεις»: «Αμυντικές Βιομηχανίες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) Η πολιτική της κυβέρνησης για τις εταιρίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ προωθεί αναδιάρθρωση και είσοδο στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης, ενώ για την ΕΑΒ προωθεί την αναδιάρθρωση της εταιρίας».
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη έχει υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας ΑΤΚ, και συγκεκριμένα για το ακίνητο του Υμηττού, ενώ –κατά πληροφορίες– η εταιρία KPMG Σύμβουλοι Α.Ε. έχει ήδη τοποθετηθεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ.
Όπως ομολογείται ευθέως από κυβερνητικούς παράγοντες, «αγκάθι» στα σχέδια αποκρατικοποίησης αποτελεί ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία. Γεγονός που, σε συνδυασμό με την πρόταση για το νέο μισθολόγιο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να βγάλει τη βρόμικη δουλειά πριν την έλευση του στρατηγικού επενδυτή. Ανατινάζοντας κατακτήσεις χρόνων σε επίπεδο απολαβών και συνθηκών εργασίας, και μη αποκλείοντας προγράμματα εθελούσιας ή μετατάξεων θα παραδώσει αμαχητί και «ελαφριά» από το… βάρος των εργαζομένων την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Κατερίνα Παγουλάτου
Σχόλια

Exit mobile version