Αρχική πολιτική αριστερά Δελτίον θυέλλης;

Δελτίον θυέλλης;

Ενώ οι «Φίλοι τη Συρίας» –όπως οι «Φίλοι της Λιβύης» που έφεραν ως δώρα τους βομβαρδισμούς– ετοιμάζονται να συνεδριάσουν στην Τυνησία την Κυριακή, στόλος ιρανικών πολεμικών πλοίων πέρασε από το Σουέζ και ελλιμενίστηκε στη συριακή πόλη Ταρσό.

Η διέλευση από το Σουέζ απαιτούσε άδεια των αιγυπτιακών Αρχών. Με αφορμή αυτό το γεγονός, οι διεθνείς παρατηρητές σχολιάζουν πως τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ πλέον όπως πριν στην περιοχή της Μ. Ανατολής, όπου η βούληση των Αμερικανών ήταν διαταγή.
Η Τουρκία, η Ιορδανία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία παρακολουθούν με ένταση αυτή τη δραστηριότητα στη Συρία, καθώς και τη ρωσική παρουσία. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει ότι Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως η ιρανική στρατιωτική παρουσία και η ρωσική βοήθεια θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Συρία σε επίκεντρο διεθνών τριβών, ότι θα παίξουν σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων και θα θέσουν εκτός συμφώνου την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία ως τους βασικούς παίκτες στην εξέλιξη του συριακού προβλήματος.
FΗ Haaretz επίσης ανέφερε προ ημερών ότι ο συριακός στρατός συνέλαβε 40 Τούρκους μυστικούς πράκτορες να επιδίδονται σε δολιοφθορές και υπονομευτικές δραστηριότητες. Οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για την απελευθέρωσή τους δεν φαίνεται να ευοδώνονται, εφόσον ο όρος που θέτει η συριακή κυβέρνηση είναι να σταματήσει η Τουρκία να μεταφέρει όπλα και να διεισδύει στο συριακό έδαφος και ζητά, δε, ως μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις
το Ιράν.
FΗ διέλευση των ιρανικών πολεμικών πλοίων από το Σουέζ δείχνει πόσο ευμετάβλητες είναι οι σχέσεις που διαμορφώνονται τόσο στην περιοχή όσο και με τον αμερικανικό παράγοντα. Ύστερα από τη διέλευση ενός ιρανικού αντιτορπιλικού, τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την πτώση του Μουμπάρακ, οι Ιρανοί δεν επιχείρησαν ξανά, λόγω των στενών σχέσεων και της χρηματοδότησης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου από τους Σαουδάραβες και τις αντιδραστικές (σουνιτικές) μοναρχίες του Κόλπου. Η πρόσφατη στάση των αιγυπτιακών αρχών έναντι του ιρανικού στόλου συσχετίζεται με την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. Η οποία προήλθε από τη δίωξη αρκετών δεκάδων εργαζομένων σε ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και 19 Αμερικανών μεταξύ αυτών, που είχε ως αποτέλεσμα να καταφύγουν πολλοί Αμερικανοί πολίτες στην πρεσβεία τους στο Κάιρο. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα δικαστούν 43 ύποπτοι μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Σέρβοι, Γερμανοί, Νορβηγοί, Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι, με την κατηγορία ότι ίδρυσαν χωρίς άδεια παραρτήματα διεθνών οργανώσεων και αποδέχθηκαν κονδύλια για τη χρηματοδότηση ομάδων με τρόπο που παραβιάζει την κυριαρχία του αιγυπτιακού κράτους. Δέκα εξέχουσες αμερικανικές ΜΚΟ που λειτουργούν στην Αίγυπτο δέχθηκαν αστυνομικές εφόδους, μεταξύ αυτών τα διαβόητα Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο, Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο και Οίκος Ελευθερίας που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση.
FΣτα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας (19/2) ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν ανήγγειλε ότι η χώρα του αναστέλλει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Βρετανία και τη Γαλλία λόγω της πολεμοχαρούς στάσης τους στο θέμα του εμπάργκο κατά του Ιράν που θα αρχίσει τον Ιούνιο. Η Γαλλία και η Βρετανία, όμως, δεν εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, άρα το μήνυμα στέλνεται σε άλλους αποδέκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Το ιρανικό υπουργείο προειδοποίησε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να παραγγείλουν αμέσως καύσιμα, αλλιώς κινδυνεύουν να μην πάρουν πετρέλαιο από το Ιράν. Οι πιο εξαρτημένες από το ιρανικό πετρέλαιο χώρες είναι αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου εκδηλώνονται πιο θανάσιμα οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και γονατίζουν από τη λιτότητα. Η ιρανική σφήνα αποσκοπεί στο να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια της Ε.Ε., δείχνοντας άλλη μία πτυχή της καταστροφικής πολιτικής των ισχυρών χωρών για τις κοινωνίες και οικονομίες του Νότου.

(Πηγές: Asia Times, Pravda, Haaretz)

 

Σχόλια

Exit mobile version