Αρχική κοινωνία εργασία Δεκάδες θέσεις εργασίας θυσία στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους

Δεκάδες θέσεις εργασίας θυσία στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους

Η Coca Cola 3E έτοιμη να μεταναστεύσει στη Βουλγαρία. Του Γιώργου Κατερίνη

Τα 330 εκατομμύρια καθαρά κέρδη του 2011 δεν κρίθηκαν αρκετά από τη διοίκηση της πολυεθνικής εταιρίας, που με κέντρο την Ελλάδα δραστηριοποιείται σε 28 χώρες. Έτσι απεργάζεται σχέδια συρρίκνωσης της παραγωγής της στη χώρα μας και σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντός της στη γειτονική Βουλγαρία. Κάτι που η εταιρία δεν επιβεβαιώνει, αλλά «απλά» στις 28/2 ανακοίνωσε αναδιάρθρωση με κλείσιμο των γραμμών παραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.  Η Coca Cola 3E ή Coca Cola Hellenic, όπως ονομάζεται πλέον, αποτελεί ένα τεράστιο πολυεθνικό όμιλο με 42.000 εργαζόμενους, που παράγει και διακινεί 90 προϊόντα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την αρχική επένδυση στη χώρα, το 1969, μέχρι σήμερα που έγινε το κέντρο μιας πανευρωπαϊκής αυτοκρατορίας η εξέλιξη της επιχείρησης έχει περάσει από πολλά στάδια. Σήμερα διαθέτει πέντε μονάδες παραγωγής στη χώρα μας και μετά την αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε θα μεταφέρει την παραγωγή της στα υπόλοιπα τρία εργοστάσια του Σχηματαρίου, του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης. Μια επιχείρηση με 2.300 εργαζόμενους, μετά το κλείσιμο των δύο μονάδων ετοιμάζεται να αφήσει στο δρόμο άμεσα δεκάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες άλλους που θα ακολουθήσουν είτε από το άμεσο προσωπικό της, είτε από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τις εργασίες της. «Είναι μια πολιτική απόφαση, κυνική και ανήθικη», λέει στον Δρόμο ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Βασίλης Αρτεμίου. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση από τις αρχές Φεβρουαρίου. Από τις 24 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 18 Μαρτίου η Ομοσπονδία έχει κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και τρίωρες καθημερινές στάσεις στα υπόλοιπα εργοστάσια, ενώ στις 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια και τρίωρη στάση σε όλο τον κλάδο των ποτών. Όπως μας εξηγεί ο κ. Αρτεμίου, ήδη μια σειρά από τμήματα της εταιρίας όπως το λογιστήριο, αλλά και το σύστημα διοίκησης SAP έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρία σταδιακά μεταφέρει εκεί την παραγωγή της. Στην ανακοίνωσή της για αναδιάρθρωση η εταιρία ισχυρίζεται ότι αυτή «θα επηρεάσει 30 εργαζόμενους», τη στιγμή που μόνο στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται στην παραγωγή 50 άτομα, ενώ ενδεχόμενο κλείσιμο της γραμμής παραγωγής θα επηρεάσει μια σειρά άλλα τμήματα, όπως ο ποιοτικός έλεγχος, η διαλογή, το χημείο κ.λπ.
«Πέρυσι είχαν πει ότι θα καταργήσουν τις διανομές στην Αθήνα. Εδώ μας λένε ότι θα καταργήσουν την παραγωγή και θα κρατήσουν τη διανομή. Μας κοροϊδεύουν», καταγγέλλει ο κ. Αρτεμίου. Μέσα στο 2011 έγιναν πάνω από 150 «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, κυρίως πωλητών από τις εγκαταστάσεις της Πάτρας, αποψιλώνοντας το εκεί εργοστάσιο. Μια σειρά δραστηριότητες δίνονται σε εργολάβους. Άλλωστε, το 2006 η εταιρία έκλεισε το εργοστάσιο της Αθήνας. Κλείνοντας η μονάδα στη Θεσσαλονίκη η εταιρία υπολογίζει να καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας από τη Βουλγαρία. Όσο για το Σχηματάρι, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη μονάδα της επιχείρησης, η διοίκηση εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκεί σωματείο, τους ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών… μόνο 15%.

Συντονισμένος αγώνας
Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πανελλαδικό συντονισμό. Τα επτά σωματεία που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους της 3Ε και οι δυο ομοσπονδίες (η ΠΟΕΕΠ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών) έχουν εκπονήσει ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων που δημιουργεί πονοκέφαλο στην πολυεθνική επιχείρηση. Η αποφασιστικότητα των απεργών, αλλά και η αλληλεγγύη που δείχνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν αποτρέψει τις προσπάθειες της επιχείρησης να εφοδιάσει την αγορά με απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη 1/3) ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το Σχηματάρι τρεις νταλίκες με προϊόντα, με τη συνοδεία της αστυνομίας. Έξω από τις εγκαταστάσεις του Μασούτη, στο Ωραιόκαστρο, τόσο απεργοί όσο και άλλος κόσμος που μαζεύτηκε τους αποδοκίμαζε με αποτέλεσμα να φύγουν», μας λέει ο Β. Αρτεμίου. «Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι για αλληλεγγύη», όπως μας λέει. Η προκλητική στάση της κερδοφόρας πολυεθνικής έχει κινητοποιήσει ακόμα και επιχειρηματικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν τα σχέδια μετεγκατάστασης.

 

Άλλο ένα λουκέτο στην Πάτρα
Μπροστά σε ένα νέο «λουκέτο» βρίσκεται η κοινωνία της Πάτρας, έπειτα από την ανακοίνωση της 3 Ε ότι κλείνει το εργοστάσιο εμφιάλωσης στην περιοχή, την παραγωγή του οποίου θα καλύψει από άλλη μονάδα. Έτσι, περίπου 35 εργαζόμενοι οδεύουν προς την ανεργία, σε μια περιοχή που χτυπιέται από την αποβιομηχάνιση εδώ και χρόνια, και πλέον με ταχύτατους ρυθμούς καταγράφει την κατάρρευση όποιας παραγωγικής δραστηριότητας έχει απομείνει.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «παραγωγική μονάδα», καταγγέλλοντας παράλληλα την απόφαση της εταιρίας για κλείσιμο του εργοστασίου στο όνομα της «αύξησης της κερδοφορίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά φορείς έχουν ήδη αποστείλει ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους εργαζομένους, την ίδια στιγμή που είναι κατανοητό ότι η κατάσταση υπαγορεύει έμπρακτες μορφές αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και αξιοπρέπεια.

Σχόλια

Exit mobile version