Αρχική κοινωνία «Δίκη του τυράννου είναι η εξέγερση, οι λαοί ρίχνουν κεραυνό»

«Δίκη του τυράννου είναι η εξέγερση, οι λαοί ρίχνουν κεραυνό»

Μήνυμα ζωής και αγώνα από την κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα.
Του Μάριου Διονέλλη 

Με μια δυνατή φωνή οργής και διαμαρτυρίας μετατράπηκε η πολιτική κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα το περασμένο Σάββατο στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Το μήνυμα της θυσίας του τόνισαν τόσο η κόρη του όσο και όλοι όσοι έλαβαν το λόγο, εκφωνώντας σύντομους επικήδειους μπροστά στο φέρετρό του.
Για μια πράξη βαθύτατα πολιτική, που δεν έγινε μάταια, έκανε λόγο η κόρη του Έμμυ Χριστούλα, αναφερόμενη στον πατέρα της ως «σύντροφο». Μίλησε για την αντοχή του πατέρα της σε χρόνια δύσκολα και επικίνδυνα, στις απανωτές ήττες αλλά και στις απογοητεύσεις του παρελθόντος. Μίλησε όμως και για την αδυναμία του να αντέξει τη σημερινή φυλάκιση της ελευθερίας, την εκχώρηση των κλειδιών της πατρίδας του. Είπε πως του ήταν αδιανόητο να βλέπει την Ελλάδα να μην αναγνωρίζει τα παιδιά της, να βλέπει «την κτηνωδία του καπιταλισμού να περιδιαβαίνει τις ζωές μας». Η κόρη του Δημήτρη Χριστούλα μίλησε για τη θυσία του πατέρα της ως μία πολιορκία στο «κοίταζε τη δουλειά σου» και για τις λέξεις στο τελευταίο του σημείωμα που έγιναν σφαίρες προς τους ανύποπτους περαστικούς. Μίλησε για μια θυσία που δεν ήταν τίποτα άλλο από «το σπάραγμα μιας ζωής που ζητάει να ζήσει»…

Μήνυμα από τον Μίκη
Για τρία σημεία που κρατά από το τελευταίο σημείωμα του Δημήτρη Χριστούλα έκανε λόγο στο μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον χαρακτηρισμό «Τσολάκογλου», δηλαδή προδότες, για την κυβέρνηση, τη θέλησή του να δει τους προδότες αυτούς κρεμασμένους όπως τον Μουσολίνι, αλλά και την αναμονή του εκλιπόντος να πάρει κάποιος τα όπλα για να τον ακολουθήσει… Το μήνυμα των εκατοντάδων ανθρώπων που φτάνουν στην αυτοκτονία είναι παρόμοιο με αυτό του Δ.Χριστούλα, είπε ο Μίκης, αφήνοντας αιχμή και για την αδυναμία συγκρότησης κοινής δράσης όσων αντιτίθενται στην υποβάθμιση της ζωής μας. «Ακόμα και όταν ανάβει κάποια σπίθα πέφτουν πάνω της εχθροί και φίλοι για να τη σβήσουν, με αποτέλεσμα οι μοναδικές ηρωικές πράξεις και λάμψεις πυροβόλων να προέρχονται από τους πλέον απελπισμένους συμπολίτες μας» έγραψε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, σε προσωπικό τόνο προς την στενή της συνεργάτιδα Έμμυ Χριστούλα, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθήνας Κώστας Λουράντος, εκπρόσωποι των κινημάτων Δεν Πληρώνω και Διόδια-Στοπ αλλά και από τους πολίτες της Πλατείας Συντάγματος με τους οποίους ο εκλιπών είχε συνδεθεί στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «Ποιος τη ζωή μου» που ερμήνευσε από μικροφώνου ο Μίλτος Πασχαλίδης, παιδικός φίλος της κόρης του, ενώ η κηδεία κατέληξε με συνθήματα και το τραγούδι «Πάλης ξεκίνημα» από τον κόσμο που κατέκλυσε το χώρο του Α’ Νεκροταφείου. Η σορός του Δημήτρη Χριστούλα μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία όπου και αποτεφρώθηκε, σύμφωνα με τη θέληση που είχε εκφράσει ο ίδιος στην οικογένειά του.
Στο κλείσιμο του επικήδειου της Έμμυς Χριστούλα, περιλαμβάνεται η πολιτική παρακαταθήκη της θυσίας του πατέρα της:
«Η δίκη του τυράννου είναι η εξέγερση,
η απόφαση είναι η ανατροπή της εξουσίας του,
η ποινή είναι αυτή που απαιτεί η ελευθερία του λαού,
οι λαοί δεν κρίνουν όπως τα δικαστήρια,
δεν εκδίδουν καθόλου αποφάσεις,
οι λαοί ρίχνουν τον κεραυνό».

Σχόλια

Exit mobile version