Αρχική κοινωνία Δήμος Δίου-Ολύμπου: Αλλαγή πορείας

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Αλλαγή πορείας

Αγώνας για μία αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού.

Η Αλλαγή πορείας στο δήμο Δίου – Ολύμπου συνιστά ένα αυτόνομο αυτοδιοικητικό πολιτικό σχήμα, στηριζόμενο από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων, ανένταχτων αγωνιστών από τα κινήματα ενάντια στα διόδια, συνδικαλιστές, ακτιβιστές για την προστασία του Ολύμπου και ελεύθερων χώρων κ.λπ.

Η Αλλαγή Πορείας προσπαθεί να εμπλακεί ενεργά στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή όλων των πολιτών. Κύριο μέλημα της δημοτικής κίνησης είναι η αποφυγή οποιασδήποτε μορφής εκποίησης του δημόσιου και δημοτικού πλούτου, όπως επίσης και η αποκλειστικά δημόσια και βιώσιμη αξιοποίηση των ποικίλων πλεονεκτημάτων του.

Παρά τις αόριστες επιδιώξεις του «Καλλικράτη» για μια αποκεντρωμένη διοίκηση η εξάρτηση των μελλοντικών εκλεγμένων αρχόντων από το πρόγραμμα δραστικών περικοπών της κυβέρνησης καθ’ υπόδειξη του ΔΝΤ και της Ε.Ε. είναι δεδομένη.
Η σύνδεση του «Καλλικράτη» με την εξοντωτική πολιτική περικοπών εκφράζεται ξεκάθαρα μέσα από την επίσημη ένταξή του σε αυτό. Σύμφωνα με το Μνημόνιο η εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποσκοπεί στην περικοπή δαπανών που εκτιμώνται από 1,2 έως 1,8 δις. Αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος της διοικητικής αναδιάρθρωσης υπολογίζεται σε 4 δις ευρώ, η εξοικονόμηση 1,8 δις από περικοπές καθιστά τη χρεοκοπία των νέων θεσμών σίγουρη.  
Το ζήτημα των διοδίων της Λεπτοκαρυάς όπως και τα σχέδια της κυβέρνησης για την άμεση «αξιοποίηση» του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα καταδεικνύουν τη σημασία που έχει πλέον η αντίδραση. Στο ζήτημα των διοδίων βιώνουμε μια κατάσταση, η οποία δεν συνάδει με καμία έννοια κυρίαρχου και συγκροτημένου κράτους δικαίου.
Η εταιρία Αιγαίον Α.Ε. έχει επιλέξει εδώ και καιρό την οδό της αυθαιρεσίας υιοθετώντας μια νέο-αποικιακή συμπεριφορά απέναντί στους πολίτες με τις πλάτες των τελευταίων κυβερνήσεων. Αυτές τις μέρες η εταιρία προχωρεί για δεύτερη φορά στην κατασκευή παράπλευρων διοδίων, τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα με τα μετωπικά διαμελίζοντας το νέο δήμο.  Η αποφυγή της υποβάθμισης της καθημερινής μας ζωής στα όρια του αυριανού δήμου είναι ξεκάθαρα ζήτημα κινηματικού και πολιτικού αγώνα απέναντι σε αντιπάλους με ξεκάθαρους στόχους και συγκροτημένη στρατηγική.  
Στόχοι και στρατηγική δεμένα στο άρμα της κυρίαρχης αντίληψης του μονόδρομου, του Μνημονίου, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της δημόσιας ιδιοκτησίας.
Χρέος μας είναι η αντίσταση, να βομβαρδίσουμε τις λογικές του μονόδρομου για μία αυτοδιοίκηση στον αγώνα για αξιοπρέπεια, για ανατροπή του «Καλλικράτη» και της έως τώρα αυτοδιοικητικής πρακτικής που εφάρμοσε με πειθαρχία όλες τις αντιλαϊκές επιλογές, απορυθμίζοντας την εργασία, καταστρέφοντας το περιβάλλον, δημιουργώντας συγκεντρωτικά μοντέλα λειτουργίας.

 

Σχόλια

Exit mobile version