Αρχική κοινωνία Δάσκαλοι «στο τζάμπα» επί τρεις μήνες…

Δάσκαλοι «στο τζάμπα» επί τρεις μήνες…

Χριστούγεννα χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους θα κάνουν οι χιλιάδες αναπληρωτές δάσκαλοι που περιμένουν την πληρωμή τους από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.

Ως έσχατο όπλο χρησιμοποιούν την επίσχεση εργασίας και δηλώνουν πως θα γυρίσουν στα μαθήματα μόνο εφόσον πληρωθούν για τα δεδουλευμένα τους. Η υπόθεση αφορά 5.800 αναπληρωτές πανελλαδικά, οι οποίοι κλήθηκαν να στελεχώσουν το νέο πρόγραμμα των 800 αναμορφωμένων δημοτικών σχολείων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η πληρωμή τους εκκρεμεί από τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ ελάχιστοι από αυτούς πληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και μόνο το μισθό του Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε πανελλαδικό συντονισμό και κατέθεσαν μαζικά αιτήσεις επίσχεσης εργασίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα για τους «ξενιτεμένους»
Ακόμα πιο δραματική γίνεται η κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν μακριά από τους τόπους κατοικίας τους. «Ζούμε με δανεικά και με πιστώσεις για το ενοίκιο και για τα καθημερινά μας έξοδα. Είμαστε ίσως η μοναδικοί δημόσιοι υπάλληλοι που ζούμε αποκλειστικά με το χαρτζιλίκι των γονιών μας», λέει ο Μάριος Μαρκόπουλος, δάσκαλος μουσικής που προσλήφθηκε σε σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης και μετακόμισε εκεί από την Αθήνα.
Στην Κρήτη, την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των τεσσάρων νομών καθώς κατά δεκάδες οι αναπληρωτές προσήλθαν για να πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας. Η μαζική κινητοποίηση προκάλεσε τον πανικό των προϊσταμένων εκπαίδευσης οι οποίοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε αόριστες δεσμεύσεις ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κινηθεί πιο γρήγορα οι διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων ή αναλώθηκαν σε δηλώσεις συμπόνιας προς τους εκπαιδευτικούς καθώς «καταλαβαίνουν τι περνάνε…»

Αυτόφωρο για τα δώρα
Οι αναπληρωτές δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώ ήδη ετοιμάζονται να προχωρήσουν και σε καταγγελίες εις βάρος των διευθυντών εκπαίδευση για αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις που δεν έχει καταβληθεί έστω το δώρο των Χριστουγέννων. (σ.σ. Η προθεσμία έληξε στις 22/12).

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Exit mobile version