Αρχική διεθνή γυρίζει: Αφγανιστάν, ορυκτά και αίμα

γυρίζει: Αφγανιστάν, ορυκτά και αίμα

Σύμφωνα με τους New York Times (13/6) αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι στο Αφγανιστάν βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα ορυκτών (χρυσού, χαλκού, κοβαλτίου, σιδήρου και κυρίως λιθίου που χρησιμοποιείται στις νέες τεχνολογίες και η τιμή του έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία πενταετία). Η ακριβής αξία τους δεν είναι γνωστή, υπολογίζεται όμως στο 1 τρις δολάρια.

Ίσως γι’ αυτό βρίσκονται εκεί οι Δυτικοί από το 2001, σχολιάζει η κουβανική Juventud Rebelde. Πολύ λογική παρατήρηση. Και συμπληρώνει: «Κάποιοι λένε πως τα κοιτάσματα θα βοηθήσουν την αναγκαία ανάκαμψη του Αφγανιστάν που τώρα στηρίζεται στην παραγωγή και στο εμπόριο του οπίου. Άλλοι όμως, πιο ρεαλιστές, λένε ότι η αλήθεια θα φανεί στην πορεία του πολέμου. Αναμφίβολα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η πλούσια σε λίθιο περιοχή να γίνει το επίδικο».
Τα κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στο νότο, στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.  Ίσως αλλάξουν δε όλη τη λογική του πολέμου ο οποίος αποδεικνύεται καθημερινά μια αποτυχημένη επιχείρηση, μιας και θα τεθεί εκτός ορατού μέλλοντος η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων τα οποία δεν θα αναζητούν την Αλ-Κάιντα, αλλά το λίθιο για λογαριασμό των επενδυτών, ούτε θα επιδιώκεται μια κάποια συνεννόηση με τους Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι σήμερα στις ΗΠΑ και γενικότερα. Ούτε ο αριθμός των νεκρών θα έχει την ίδια βαρύτητα όσο το μερίδιο της λείας.
Το ανατολικό Κονγκό, όπου υπάρχουν κοιτάσματα κολτανίου το οποίο χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα και το λυμαίνονται στρατεύματα της Ουγκάντας και της Ρουάντας για λογαριασμό δυτικών δυνάμεων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκ των έξω υποκινούμενων πολέμων και κοινωνικής καταστροφής για τις πρώτες ύλες.
Ωστόσο υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την αλήθεια των αποκαλύψεων και μιλούν περί αμφίβολων εκτιμήσεων σχετικά με την ποσότητα, την εμπορική εκμετάλλευση και φυσικά την ασφάλεια των επενδύσεων (Spiegel on line 21/6). Το έγκυρο γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή της αποκάλυψης δεν είναι τυχαία. Ο μεν Μπ. Ομπάμα, ο οποίος δέχτηκε περιφρονητικές επικρίσεις σχετικά με την πολιτική του στο Αφγανιστάν από τον απολυθέντα πάραυτα στρατηγό ΜακΚρίσταλ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων (δηλώσεις στο περιοδικό Rolling Stone), πιέζει το Κογκρέσο για την έγκριση άλλων 33 δισ. δολαρίων προς ενίσχυση της αφγανικής εκστρατείας, ποντάροντας στη γνωστή προθυμία των κόγκρεσμεν να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Ο δε υπουργός Ορυχείων του Αφγανιστάν Β. Σαχρανί σχεδίαζε εδώ και καιρό μια συνάντηση με 200 ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, στις 18/6, προκειμένου να δεχτεί προσφορές για τα αφγανικά κοιτάσματα που ήταν γνωστά επί δεκαετίες. Το 1 τρισ. που ο πονηρός Αφγανός υπουργός ανεβάζει σε 3 τρισ. είναι ένα πολύ ελκυστικό δόλωμα.
Το δράμα είναι του αφγανικού λαού. Ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζει καν τι συζητούν για την πατρίδα και τον πλούτο του τα δυτικά ΜΜΕ και σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρχουν είτε όχι αυτά τα κοιτάσματα, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Όπως μέχρι τώρα.

Αρ. Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version