Αρχική κοινωνία Γουστάρω Καντονά, Κωφίδη, Μαλουντά!

Γουστάρω Καντονά, Κωφίδη, Μαλουντά!

Του Κωνσταντίνου Σταυρουλάκη.
Το τι θα ήταν η μεγάλη Manchester United της δεκαετία του 90 χωρίς τον Eric Cantona είναι μάλλον ένα ερώτημα φιλοσοφικού χαρακτήρα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθεί. Ο Γάλλος σταρ συνέδεσε το όνομα του με τις μεγάλες επιτυχίες των κόκκινων διαβόλων, ενώ αποτέλεσε και βασικό συντελεστή ενός σημαντικού come back για την United.

Ο φοβερός όμως φορ της δεκαετίας του 90, με τον υψωμένο γιακά στη κόκκινη φανέλα, δεν αποτελεί μόνο ένα ποδοσφαιρικό τοτέμ για το ποδόσφαιρο του νησιού.
Είναι και αυτός που πρόσφατα προκάλεσε μία μικρή ή και μεγάλη αναστάτωση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όταν ανέβασε ένα βίντεο στο youtube.com στο οποίο καλούσε τους καταθέτες των τραπεζών σε Ειρηνική Επανάσταση Ανάληψης χρημάτων από τους λογαριασμούς τους την 7η Δεκεμβρίου. Στο βίντεο, ο παλαίμαχος άσος τόνιζε πως αν 20 εκατομμύρια άνθρωποι αποσύρουν τις καταθέσεις τους, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Παρότι η πρόταση του Cantona δεν είχε την επιτυχία που ο ίδιος επιθυμούσε, απέκτησε πολλούς υποστηρικτές ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία. Χαρακτηριστικό είναι πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο επίτροπος Όλι Ρεν, επέκριναν με δριμύτητα την πρόταση του πρώην άσου της Manchester United χαρακτηρίζοντας τον ανεύθυνο!
Βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μεγάλος Eric παρέμβαινε στην πολιτική ζωή. Πέρυσι κατηγόρησε ανοικτά το Σαρκοζί για την ασκούμενη πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα, ζητώντας την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες της χώρας.
Ένας άλλος Γάλλος, εν ενεργεία αυτή τη φορά ποδοσφαιριστής, ο Φλοράν Μαλουντά προσέφερε πρόσφατα 300.000 ευρώ στο δοκιμαζόμενο από τη φτώχεια και τη χολέρα λαό της Αιτής. Αυτό όμως που καθιστά ξεχωριστή την κίνηση του είναι πως δεν έμεινε απλά σε αυτή τη φιλανθρωπική ενέργεια. Ταξίδεψε στη βασανισμένη αυτή χώρα και κοιμήθηκε στο πάτωμα μίας σκηνής μαζί με άλλους σεισμόπληκτους, ώστε να ευαισθητοποιήσει τη Δύση για τα προβλήματα των κατοίκων της.
Βέβαια, έχουμε και εμείς το δικό μας ποδοσφαιρικό αντί-σταρ. Το Σάββα Κωφίδη! Πρόσφατα ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και του Ολυμπιακού ανέβασε στο διαδίκτυο ένα βίντεο, όπου αρνήθηκε να πληρώσει το χαράτσι των διοδίων, καλώντας και άλλους συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο. Το κίνημα δεν πληρώνω- δεν πληρώνω αποκτά σημαντικές διαστάσεις και ο Σάββας το στηρίζει. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην άσος κινείται πολιτικά- κοινωνικά. Αποτελεί σημαντικό μέλος της ομάδας «Hasta La Victoria Siempre» την οποία αποτελούν Έλληνες εργαζόμενοι, καλλιτέχνες και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές. Η ομάδα γυρίζει την Ελλάδα διοργανώνοντας φιλικά παιχνίδια με στόχο την ανάδειξη σημαντικών κοινωνικών τοπικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει φιλικά παιχνίδια για την 62η επέτειο της παλαιστινιακής Νάκμπα αλλά και για το free Gaza movement.
Υπάρχουν λοιπόν ακόμη μερικοί ποδοσφαιριστές που καταλαβαίνουν σε ποιο πλανήτη ζουν και πως επιβιώνουν οι φίλαθλοι των ομάδων τους, ενώ σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κινητοποιούν κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον. Γι αυτό γουστάρω τον Καντονά, τον Κωφίδη και το Μαλουντά, ακόμη κι αν δεν είναι οι μεγαλύτεροι που κλώτσησαν ποτέ το τόπι!
Σχόλια

Exit mobile version