Αρχική πολιτική γνώμη: Ποινική ευθύνη υπουργών και υποκρισία

γνώμη: Ποινική ευθύνη υπουργών και υποκρισία

Του Ηλία Γ. Νικολόπουλου.

 

Ο πολίτης βομβαρδίζεται από τα ΜΜΕ, ότι δήθεν θα αλλάξει ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, ενώ σκόπιμα αποκρύβεται ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. -σε αγαστή σύμπνοια- υπερψήφισαν το 2001 την τότε προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, στοχεύοντας στην οιονεί ατιμωρησία.

Συγκεκριμένα, η παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων ρυθμίζεται, ρητά, από τη διάταξη του αναθεωρημένου άρθρου 86 παρ.3 υποπαράγραφο 2 του Συντάγματος, που καθιερώνει μία ειδική παραγραφή των αδικημάτων, η οποία δεν μπορεί να τροποποιηθεί με οποιαδήποτε τροποποίηση του ισχύοντος ή με την ψήφιση νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όπως ρητά ορίζεται, «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφος 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Έτσι, τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου μετά τις εκλογές, δηλαδή, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών από τις εκλογές που διεξάγονται λόγω της λήξης (πρόωρης ή κανονικής) της βουλευτικής περιόδου, εντός της οποίας διαπράχθηκαν. Καθίσταται, επομένως φανερό, ότι η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ειδική, παραγραφή μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος και, σε κάθε περίπτωση, αυτή μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2013, οπότε και συμπληρώνεται ο χρονικός περιορισμός της πενταετίας που απαιτείται για να ξεκινήσει νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα παραπάνω αφορούν το συνταγματικό καθιερωμένο και χρονικά προσδιορισμένο δικαίωμα της Βουλής να ασκήσει δίωξη, δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί με τροποποίηση του ισχύοντος Ν.3126, όπως υποκριτικά διατυμπανίζουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι η πενταετής προθεσμία παραγραφής που προβλέπεται για τις αξιόποινες πράξεις των υπουργών στο άρθρο 3 του ισχύοντος Ν.3126/2003, ζήτημα άσχετο με την παραγραφή του δικαιώματος της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οποιοσδήποτε νέος νόμος «Περί ευθύνης υπουργών» δεν μπορεί να θίξει τα οριζόμενα αναλυτικά στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Μεταξύ των θεμάτων που δεν μπορεί να τροποποιήσει ο νέος νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών ανήκει αφενός η αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση δίωξης και η προβλεπόμενη σύντομη παραγραφή του δικαιώματός της για άσκηση αυτής της αρμοδιότητας. Ήδη έχουν παραγραφεί όλα τα αδικήματα των υπουργών που διαπράχθηκαν μέχρι την ημέρα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης το 2007, τα δε αδικήματα που διαπράχθηκαν αργότερα θα παραγραφούν μόλις ολοκληρωθεί η επόμενη τακτική σύνοδος της παρούσας Βουλής.

 

* Ο Ηλίας Γ. Νικολόπουλος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Σχόλια

Exit mobile version