Αρχική πολιτική Για το καλό της πατρίδας

Για το καλό της πατρίδας

Του Βασίλη Μουλόπουλου.

Είναι πλέον εμφανές και στους πιο δύσπιστους ότι ένα πράγμα έχει στο μυαλό του το κεφάλαιο: η κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις προς όφελός του. Η ολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το βασικό άξονα εξόδου από την κρίση των ισχυρών οικονομικοπολιτικών κέντρων εξουσίας. Η κρίση, όμως, είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία πλουτισμού αυτών που τη δημιούργησαν. Έτσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατεδαφίζει μισθούς και συντάξεις, ως αναγκαίο κακό για «να σωθεί η πατρίδα» από τους κερδοσκόπους, στρώνει το χαλί στους κερδοσκόπους ώστε να βγάλουν λεφτά, ασελγώντας πάνω στο πτώμα των ελληνικών ομολόγων.

Η επιμήκυνση του χρόνου του λεγόμενου σορταρίσματος, από τρεις σε δέκα μέρες, έδωσε την ευκαιρία στις τράπεζες και στους, εκ του ασφαλούς, τζογαδόρους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού να πωλούν ομόλογα που δεν κατείχαν, εν συνεχεία να ανεβάζουν τα ασφάλιστρα κινδύνου, να ρίχνουν έτσι την τιμή τους, και να καλύπτουν τον «αέρα» της αγοράς, αγοράζοντας φθηνότερα τα ομόλογα που χρωστούσαν, κερδίζοντας πολλά λεφτά από τη διαφορά στις τιμές πώλησης-αγοράς.
Και αυτή η λοβιτούρα έγινε με τη συγκάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδας, του υπουργού Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και οι μεν τράπεζες λήστεψαν το ελληνικό κράτος, που τους δίνει δισ. ευρώ, για να τις σώσει, απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα του Μπρεχτ: «ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας; Αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;».
Οι αποκαλούμενοι, δε, κατ’ ευφημισμό διεθνείς επενδυτικοί οίκοι τη δουλειά τους κάνανε, αυτή της ληστείας των κρατών και των λαών. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που έβγαλαν λεφτά κρυμμένοι πίσω από ανώνυμους ή παρένθετους κωδικούς του χρηματιστηρίου.
Είναι αυτοί που κάλυψε μαζί με τον κ. Προβόπουλο για δεύτερη φορά προχθές ο… αντιεξουσιαστής πρωθυπουργός μας, λέγοντας ότι όλα είναι νόμιμα και ηθικά. Μήπως υπάρχουν κρυμμένα οικογενειακά μυστικά και ντοκουμέντα πολιτικών που «αγωνίζονται για το καλό της πατρίδας»; Και μήπως σε δυο -τρία χρόνια θα έχουμε και πάλι εξεταστικές για πολιτικά σκάνδαλα;

* Ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος.

 

Σχόλια

Exit mobile version