Αρχική διεθνή Για Νόμπελ λογοκρισίας η φίμωση των ιρανικών ΜΜΕ στην Ε.Ε.

Για Νόμπελ λογοκρισίας η φίμωση των ιρανικών ΜΜΕ στην Ε.Ε.

Νon paper της Κομισιόν απαγορεύει τη δορυφορική αναμετάδοση των καναλιών στην Ευρώπη

Πριν από δέκα μέρες δολοφονήθηκε, από ελεύθερο σκοπευτή, ο Maya Naser, ανταποκριτής του διεθνούς αγγλόφωνου ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου PressTV, την ώρα που μετέδιδε ειδήσεις από τη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό.
Ειδικά εκπαιδευμένοι εκτελεστές επέλεξαν να «σιωπήσουν» το δημοσιογράφο του καναλιού, τη στιγμή που μετέδιδε πληροφορίες αντίθετες με αυτές των δελτίων Τύπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Μία μέρα μετά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εσωτερική οδηγία – non paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύτηκε η δορυφορική αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος όλων των ιρανικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη με τη δικαιολογία πως «στο Ιράν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών προφανώς δεν ανήκει στην τελευταία κατηγορία.
Η εταιρία Eutelsat, που εδρεύει στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου ακύρωσε τα συμφωνηθέντα συμβόλαια μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας Arqiva και του IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) στο οποίο εντάσσονται 19 τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μεταξύ τους το κρατικό διεθνές αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο PressTV και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι IRINN. Πλέον τα 18 κανάλια έχουν σιωπήσει και το Press TV εκπέμπει προσωρινά από διαφορετική συχνότητα του ίδιου δορυφόρου.
Η Eutelsat απενεργοποίησε την αναμετάδοση του πακέτου του IRIB σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια από τους δορυφόρους HOT BIRD που ανήκουν στην εταιρία. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Eutelsat η απόφασή της ήταν αποτέλεσμα πιέσεων τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Γαλλικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel), που τελικά υλοποίησε μια απόφαση του 2005 με την οποία είχε προαποφασιστεί να σταματήσει άπαξ η αναμετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού Sahar-1 στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, ο Ezzattolah Zarghami, γενικός διευθυντης του IRIB, συγκαταλέχθηκε σε λίστα ανεπιθύμητων προσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως υπεύθυνος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα προγράμματα των καναλιών που ανήκουν στο IRIB. Επιπλέον σημειώνεται ότι η αναμετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου PressTV έχει απαγορευθεί στην Μ. Βρετανία από τον Ιανουάριο του 2012 μέσω των δορυφόρων BSKYB και ASTRA, από την OFCOM, τον βρετανικό νεο-ιδρυθέντα οργανισμό ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, κρατικής πρωτοβουλίας, ιδιωτικής διαχείρισης.
Τα τύμπανα πολέμου στα τουρκο-συριακά σύνορα, το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, η κινητικότητα νατοϊκών δυνάμεων στη Ν.Α. Μεσόγειο και τώρα πια η φίμωση των ιρανικών ΜΜΕ, είναι προανάκρουσμα νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η λογοκρισία στα μη δυτικόφιλα ΜΜΕ δείχνει μια Ευρώπη ολοκληρωτική που δεν ανέχεται την αντίθετη άποψη. Η ευαισθητοποίηση του δημοσιογραφικού κόσμου και των πολιτών απέναντι σε αυτή την κατάφωρη καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, είναι επιβεβλημένη.
Κώστας Βενιζέλος

 

Σχόλια

Exit mobile version