Αρχική πολιτική αριστερά Για ένα μέτωπο ανατρεπτικής διαχείρισης της κρίσης

Για ένα μέτωπο ανατρεπτικής διαχείρισης της κρίσης

Μια σημαντική συζήτηση-συνάντηση

Με στόχο μια άλλη, ανατρεπτική διαχείριση της κρίσης και κύριο μέλημα τη σωτηρία του λαού και της χώρας από τις συνέπειες του χρέους, πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου μια ανοιχτή συζήτηση-συνάντηση στην αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Τη πρωτοβουλία είχε η εργατική εφημερίδα Εμπρός.

Βρέθηκαν εκεί ενταγμένοι και ανένταχτοι, κομματισμένοι και… ακομμάτιστοι, στεγασμένοι και άστεγοι των blogs, αριστεροί και κοινωνικοί αγωνιστές που αγωνιούν και αναζητούν. Βρέθηκαν και άνοιξαν ένα μεγάλο διάλογο για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού Μετώπου Σωτηρίας του Λαού και της Χώρας με την προβολή εναλλακτικών – ανατρεπτικών του συστήματος λύσεων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν στελέχη από την ΑΡΑΣ και την ΑΡΑΝ, από το ΔΗΚΚΙ, την ΚΟΕ, το ΝΑΡ, το ΣΕΚ και τον ΣΥΝ. Υπήρξαν, επίσης, αρκετοί ενταγμένοι και ανένταχτοι του ΚΚΕ. Με τις παρεμβάσεις τους έδειξαν ότι, στην πράξη, υπάρχει η δυνατότητα της ευρύτερης δυνατής σύγκλισης και κοινής αγωνιστικής προοπτικής. Όμως, το στίγμα έδωσαν οι απλοί αγωνιστές -παλιότεροι και νεότεροι- που απαίτησαν ένα μέτωπο το οποίο δεν θα είναι μια από τα ίδια, δεν θα είναι μια συνάντηση των «πάνω» ερήμην των «κάτω», δεν θα είναι ιδιοκτησία κανενός. Ένα μέτωπο που μπορεί να οικοδομηθεί στην κοινή πεποίθηση ότι μόνο η άρνηση πληρωμής του χρέους μαζί με την άμεση έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μεγάλες ρήξεις και αλλαγές στον τόπο, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Ένα Μέτωπο που χωράει κάθε πολίτη, εργαζόμενο, μικρομεσαίο, παραγωγό, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, νέο, συνταξιούχο που είναι έτοιμος να αντιταχθεί στο ξεπούλημα της χώρας στους τοκογλύφους-δανειστές και στο ασύδοτο ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Που είναι έτοιμος να υπερασπίσει τις πιο βασικές κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις. Που αρνείται την υποταγή στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Που αναζητά εναλλακτική λύση με προοπτική, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την οικονομική και πολιτική δημοκρατία και την απεξάρτηση της χώρας από το άρμα των ιμπεριαλιστών.

Πλούσιος ο διάλογος πολλές οι προτάσεις. Κάτι κινείται όχι μόνο στην Αριστερά αλλά σε ολόκληρη τη κοινωνία. Το σιωπηλό λαϊκό ποτάμι φουσκώνει επικίνδυνα και ετοιμάζεται να ξεχυθεί, δείχνοντας την ορμή του.

Κεντρικό θέμα ήταν η ανάγκη μονομερούς παύσης πληρωμών, για να μην πτωχεύσει η χώρα και η έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ, για μια ριζικά διαφορετική πορεία. Όμως, η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. Διευρύνθηκε και κατέληξε στην ανάγκη της πάλης για την επιβολή μιας άλλης ανατρεπτικής πολιτικής, έναντι της κρίσης και του συστήματος, γενικότερα.

Είναι σημαντικό, τέλος, να τονιστεί ότι από αυτή τη συνάντηση συγκροτήθηκε ομάδα επεξεργασίας των προτάσεων, ενώ αναμένεται και νέο ραντεβού.

Σ.Β.

Σχόλια

Exit mobile version