Αρχική κοινωνία εργασία Γενικευμένο μοντέλο η εκ περιτροπής εργασία

Γενικευμένο μοντέλο η εκ περιτροπής εργασία

Τελευταίο κρούσμα εκβιασμού τα κλωστήρια Κιλκίς.

Με εκβιαστικό τρόπο ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Κιλκίς η θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας. Ο ασκός του Αιόλου φαίνεται ότι έχει ανοίξει και οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα προχωρούν η μια μετά την άλλη στον πλήρη μετασχηματισμό των εργασιακών σχέσεων.
Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ανδριά, Γενικού Διευθυντή του εργοστασίου, η εταιρία κάλεσε το σωματείο σε διαβουλεύσεις για την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, αναφορικά με πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας. Η πρόσκληση ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που συνεχίζει να πλήττει και την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, η εταιρία μας, όπως σας είναι γνωστό, παρουσιάζει ζημιές τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο ορισμένων διορθωτικών αλλαγών, είναι αναγκαίο να περιορίσει για ένα διάστημα, όπως πιστεύουμε, την παραγωγή στο εργοστάσιό μας, συνεπώς και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία […] η Διοίκηση προσανατολίζεται προσωρινά στην εφαρμογή ενός προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, για το Α’ Τρίμηνο του 2011».
Σύμφωνα, βέβαια, με τους εργαζόμενους, η επιχείρηση θεωρείται υγιής και μάλιστα πέτυχε αύξηση της τιμής του νήματος. Επιπλέον, κατά δήλωση της εργοδοσίας, η, μετά από μια βδομάδα αργίας, επανεκκίνηση της παραγωγής επιβαρύνει με επιπλέον κόστος 30.000 ευρώ την επιχείρηση, λόγω της αλλαγής των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης (βαμβακιού).
Στην εν λόγω συνάντηση την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, ο γενικός διευθυντής μονομερώς και δίχως καμία παροχή εξηγήσεων και διευκρινήσεων, παρέδωσε στο Δ.Σ. του σωματείου υπόδειγμα προγράμματος εργασίας, στο οποίο εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πρόταση αυτή της διοίκησης της επιχείρησης δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν.
Όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, όλο το 2010, για το λόγο της μη προμήθειας πρώτης ύλης, κάθε εργαζόμενος κάθισε άνευ αποδοχών για περίπου 3 εβδομάδες, ενώ επιπλέον κάθε εργαζόμενος δέχθηκε να ανασταλούν προσωρινά πάγιες μισθολογικές του αποδοχές για διάστημα έξι μηνών (επίδομα βάρδιας) και δεκαοκτώ μηνών (πριμ παραγωγής) αντίστοιχα, ελαφρύνοντας την εταιρία με μέρος της μισθοδοσίας και ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «η τυπική πρόσκληση των μελών της Διοίκησης του Σωματείου μας για δήθεν διαβουλεύσεις, έγινε ξεκάθαρα για την τήρηση της τυπικής προϋπόθεσης του νόμου περί της επιβολής προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, καθώς η παροχή της άδειας της αρμόδιας επιθεώρησης εργασίας δεν θα δινόταν εάν προβαλλόταν ο πραγματικός λόγος, ότι καθίσταται για την εταιρία σκόπιμο να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο για 3 εβδομάδες, διότι δεν προμηθεύτηκε πρώτη ύλη.
Και αυτό διότι ο νόμος, σαφέστατα, διατυπώνει ότι για την εκ περιτροπής εργασία απαιτείται η ουσιαστική προϋπόθεση για περιορισμό των δραστηριοτήτων του εργοδότη».
Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ιματισμού- Κλωστοϋφαντουργίας και πλεκτικής Β. Ελλάδος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόφαση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία και ζητά την άμεση επέμβαση του υπουργείου Εργασίας.
Επιπλέον, τονίζει πως είναι ενδεικτικό των μεθοδεύσεων «το γεγονός ότι εντελώς πραξικοπηματικά και ενώ έστειλε πρόσκληση στο επιχειρησιακό σωματείο για διαβούλευση, την ημέρα της διαβούλευσης παρουσίασε εγκεκριμένες από την επιθεώρηση εργασίας καταστάσεις για το χρονικό διάστημα εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας».

Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Exit mobile version