Αρχική διεθνή Γαλλία: Δύο εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους

Γαλλία: Δύο εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους

Τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποίησαν πανεθνική απεργία την Πέμπτη 24/6 με αίτημα να μην αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια. Ο Μπερνάρ Τιμπό, επικεφαλής της CGT, εκτίμησε ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν μέρος σε 200 συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη Γαλλία και ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα αναγκάσει την κυβέρνηση Σαρκοζί να αναθεωρήσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει με την τρέχουσα μορφή. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να πάρουν τους δρόμους μαζικά για να το εμποδίσουν», ανέφερε ο Τιμπό που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στο Παρίσι (Reuters), όπου έλαβαν μέρος 130.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων. Συνολικές εκτιμήσεις εκ μέρους της αστυνομίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις ήταν αισθητά μαζικότερες από την προηγούμενη απεργία του Μαΐου.

Η κυβέρνηση του Ν. Σαρκοζί διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αλλά τα συνδικάτα έχουν κατορθώσει να τορπιλίσουν προηγούμενες αντεργατικές αλλαγές και θεωρούν βάσιμο το ενδεχόμενο να αναγκάσουν την κυβέρνηση και αυτή τη φορά σε υποχώρηση, αφού οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μεγάλη μάχη και να κινητοποιηθούν μαζικά. Οι διαθέσεις των «από κάτω» απεικονίζονται στις δηλώσεις τους. «Είναι ήδη πολύ σκληρό να δουλεύεις ως λιμενεργάτης στα 56 σου», λέει ο Ζαν-Λικ Μαριάνο που συμμετείχε στην πορεία της Μασσαλίας. «Η προσθήκη και άλλων χρόνων εργασίας σημαίνει ότι δεν θα προλάβεις να ξεκουραστείς στην περίοδο της συνταξιοδότησης».Τα γαλλικά συνδικάτα λένε ότι οι προχθεσινές διαδηλώσεις και απεργίες είναι μια πρόγευση των μεγάλων κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν για τον Σεπτέμβριο, χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ν. Σαρκοζί δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλες αλλαγές τέτοιου τύπου, μέχρι το 2012, που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα επιδιώξει να επανεκλεγεί.

Απεργίες και στην Ιταλία
Μεγάλη απεργία στον τομέα των μεταφορών έγινε στις 25/6. Απήργησε όλο το προσωπικό των αεροδρομίων και των μαζικών μέσων μεταφοράς. Νέες απεργίες έχουν εξαγγελθεί για τις 8,9 και 19 Ιουλίου.

Σχόλια

Exit mobile version