Αρχική κοινωνία Βωβή «πράσινη ανάπτυξη»

Βωβή «πράσινη ανάπτυξη»

Υποταγή στην επιχειρηματική διαχείριση του περιβάλλοντος

 

Έπειτα από αρκετή προετοιμασία στο παρασκήνιο και διαπραγματεύσεις με τους διαπλεκόμενους, με ενεργή την ανάμειξη του πρωθυπουργικού γραφείου (η προσωπάρχης του Μαξίμου υπήρξε υπερασπίστρια του Mall του Βωβού στο Συμβούλιο της Επικρατείας), τελικά η υπουργός Περιβάλλοντος ξεφούρνισε τη νέα ρύθμιση για το Βοτανικό.

Μια ρύθμιση που, προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τα συμφέροντα του Μπάμπη Βωβού, αναπαράγει την ίδια λογική για την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα με το νόμο Σουφλιά, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει. Θα χτιστεί, τελικά, το μεγαθήριο των 52.000 τετραγωνικών του κ. Βωβού; Παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα που μας περιμένει, η απάντηση είναι πιο εύκολη από κάθε άλλη φορά: Όχι. Διότι ήδη έχει προκαλέσει οργή στο χώρο των κινημάτων πόλης, ενώ είναι προφανώς και καταφανώς αντίθετη η νέα ρύθμιση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δεν αλλάζει.

Ας λέει η κυρία Μπιρμπίλη ότι σεβάστηκε την απόφαση του ΣτΕ. Μια ματιά στο απόσπασμα που ακολουθεί αρκεί για να τη διαψεύσει: «Η χωροθέτηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων (…) δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος (…), ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη από την απόδοση σε κοινή χρήση της ανωτέρω εκτάσεως πρασίνου (σ.σ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας).

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων (…) προβλέπονται και χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου.

Οι χρήσεις όμως αυτές, που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (…), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων (…) και επομένως (…) είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος (…) Ενόψει των ανωτέρω, κρίθηκε ότι είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες οι προσβαλλόμενες πράξεις (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και χορήγηση οικοδομικής αδείας για την κατασκευή και λειτουργία κτιριακού συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στο ΟΤ 45Α, στο Βοτανικό)».

Η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον Ελαιώνα έχει μια ευρύτερη σηματοδότηση: την υποταγή στην επιχειρηματική διαχείριση του περιβάλλοντος. Η «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον το πραγματικό περιεχόμενό της.

Χ.Κ.

 

* τίτλος ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυρίας Μπιρμπίλη.

elaionas.wordpress.com.

Σχόλια

Exit mobile version