Αρχική κοινωνία εργασία Βρετανοί ακαδημαϊκοί υπέρ των απεργών

Βρετανοί ακαδημαϊκοί υπέρ των απεργών

Μια σημαντική κίνηση αλληλεγγύης

Οι εργαζόμενοι της British Airways που έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στις μειώσεις που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση του βρετανικού αερομεταφορέα, έχουν βρεθεί στο μέσο μιας συντονισμένης προσπάθειας δυσφήμισης τόσο από τη διοίκηση της εταιρίας, όσο και από τα ΜΜΕ. Να, όμως, που η βρετανική κοινωνία φαίνεται να διαθέτει ακόμα κάποια αντανακλαστικά αλληλεγγύης.

Μια επιστολή που υπογράφουν 95 ακαδημαϊκοί-καθηγητές εργασιακών σχέσεων από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, και δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Guardian πριν δυο βδομάδες, εκφράζει ξεκάθαρα συμπαράσταση προς τους απεργούς της ΒΑ και προς το συνδικάτο Unite. Οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν την τακτική που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της εταιρίας απέναντι στους απεργούς, κατηγορώντας τη ότι «προσπαθεί να διασπάσει το συνδικάτο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή-παράδειγμα προς μίμηση «ένας θρίαμβος του μονόπλευρου προνομιακού μάνατζμεντ, του κ. Walsh, θα διεύρυνε το κενό εκπροσώπησης στις βρετανικές εργασιακές σχέσεις και θα σήμαινε την περαιτέρω αποσάθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και του πιο σημαντικού αγαθού – της δημοκρατίας». Τονίζουν, δε, την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων και να σταματήσει ο διασυρμός τους.

Η διοίκηση της Β.Α. με επικεφαλής τον Willie Walsh χρησιμοποιεί ανοίκειες μεθόδους για να τρομοκρατήσει τους 12.000 απεργούς-μέλη του συνδικάτου Unite (πληρώματα αέρος). Έφτασε στο σημείο να στέλνει στα σπίτια τους ιδιόχειρες επιστολές για να τους «ενημερώσει» πόσα χρήματα χάνουν με τη συμμετοχή τους στις επαναλαμβανόμενες απεργίες.Μάλιστα ο πολύς κ. Walsh, με δημόσιες δηλώσεις του αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση του συνδικάτου για διαπραγματεύσεις – που ήταν αποδοχή δικής του πρόσκλησης. Ενώ καλούσε το σύνολο των 13.500 εργαζομένων «να φτιάξουμε όλοι μαζί μια ανανεωμένη ΒΑ με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών», την ίδια στιγμή ενοικίαζε αεροσκάφη και προσωπικό από τη Ryannair για να μην χάσει η Β.Α. έσοδα από τις μειωμένες πτήσεις.

Μ.Ε.

Σχόλια

Exit mobile version