Τις τελευταίες εβδομάδες στη Βραζιλία πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις ενάντια στο Μουντιάλ, που ξεκινά στις 12 Ιουνίου. Μικρότερες σε μέγεθος από αυτές της περασμένης χρονιάς, όταν 1 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Βραζιλίας σε μία μόνο νύχτα ή συμμετείχαν σε τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, αλλά περισσότερο συνδεδεμένες με οργανωμένα κοινωνικά κινήματα, από συνδικάτα και κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς μέχρι ΜΚΟ και το κίνημα των Αγροτών χωρίς Γη ή το κίνημα των Χωρίς Στέγη.

Άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες καταγγέλλουν το απίστευτα υψηλό κόστος της διοργάνωσης και απαιτούν αυτά τα χρήματα να δοθούν στην Yγεία, την Παιδεία, στις υποδομές. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρας και η απάντηση είναι: οι ανάγκες των ανθρώπων, κυρίως των πιο αδύναμων.

Ως κομμάτι των προετοιμασιών για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου αλλά και ως απάντηση στην αντίδραση των πολιτών εξελίσσεται μια μεγάλης κλίμακας καταστολή για την επιβολή ενός δήθεν κλίματος ασφάλειας για τους ξένους που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες. Τεράστιες επιχειρήσεις εκκαθάρισης στις φαβέλες και στις υποβαθμισμένες γειτονιές που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση περίπου 40 χιλιάδων φτωχών ανθρώπων και το θάνατο τουλάχιστον δύο.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο στον πόλεμο που διεξάγεται τον τελευταίο χρόνο πρωταγωνίστησαν οι ιθαγενείς της Βραζιλίας, οι οποίοι ανέβηκαν στη στέγη του Κοινοβουλίου, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, ζητώντας την απόσυρση νόμου που αποσπά εδάφη από τις αυτόχθονες ομάδες. Στη συνέχεια οι ιθαγενείς ενώθηκαν με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο, και προσπάθησαν να πλησιάσουν το Εθνικό Στάδιο όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όπου είχε ήδη τοποθετηθεί το περίφημο Τρόπαιο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων απέναντι σε περίπου 1.000 ιθαγενείς, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν με τη ρίψη βελών εναντίον των αστυνομικών τραυματίζοντας έναν από αυτούς.

Εκτός από τις διαδηλώσεις, ένα κύμα απεργιών σαρώνει τη Βραζιλία. Διάφοροι τομείς, από τους αστυνομικούς και τους καθηγητές μέχρι τους οδηγούς των λεωφορείων, επωφελούνται από την εγγύτητα του Μουντιάλ για να ζητήσουν αύξηση μισθών. Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο, που μεταφέρει καθημερινώς 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, θα αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα αν θα συμμετέχουν στην απεργία. Οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι επίσης σε απεργία, και την προηγούμενη Δευτέρα περίπου 200 από αυτούς είχαν μπλοκάρει για λίγο την έξοδο του λεωφορείου που μετέφερε την ομάδα της Βραζιλίας στο προπονητικό κέντρο. «Δεν θα γίνει το Κύπελλο, θα γίνει απεργία» είναι το σύνθημά τους.

 

Νατάσσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!