Αρχική κοινωνία εργασία «Βουβό» κανόνι στην Καβάλα

«Βουβό» κανόνι στην Καβάλα

Ακόμα 160 εργαζόμενοι στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας μένουν στο δρόμο, προστιθέμενοι στους χιλιάδες άλλους ανέργους του νομού. Η Κεραμοποιία Κοθάλη ανακοίνωσε, πριν από μια εβδομάδα, την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγή, γιατί έχουν περιοριστεί οι οικοδομικές δραστηριότητες και, ως εκ τούτου, «δεν βγαίνει». Όσα χρόνια η επιχείρηση έβγαζε τεράστια κέρδη, αυτά παρέμεναν στα αφεντικά. Μόλις άρχισε μια μείωση παραγγελιών αποφασίζουν να ξεφορτωθούν μια παραγωγική μονάδα.

 

Την ίδια στιγμή, το δεύτερο εργοστάσιο στο Κιλκίς, παραμένει σε λειτουργία και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα που απασχολεί πολύ λιγότερους εργαζόμενους Μπροστά στην πιθανότητα μιας κοινωνικής αναταραχής άρχισαν συσκέψεις με τους τοπικούς παράγοντες όπου όμως κανείς δεν αμφισβήτησε το «δικαίωμα» του εργοδότη να απολύει όλους τους εργαζόμενούς του.

Η αντίδραση των εργαζομένων εμπεριέχει τις αντιφάσεις της εποχής. 48ωρη επιτυχημένη απεργία στις 11 και 12 Μαρτίου, που δεν έγινε όμως γνωστή γιατί, ενώ δεν υπήρχε καμιά συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και πορείες που γίνονταν την ίδια χρονική περίοδο στην Καβάλα. Βουβή αντίδραση μέσα σε μια βουβή κοινωνία που ασφυκτιά. Η συνέχεια θα δείξει κατά πόσο θα παραμείνει έτσι. B. Λ.

Σχόλια

Exit mobile version