Αρχική διεθνή Βαριά λιτότητα υπόσχεται και ο Νετανιάχου

Βαριά λιτότητα υπόσχεται και ο Νετανιάχου

Όταν ο δημόσιος λόγος, ο λόγος των ΜΜΕ, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ασχολείται με το Ισραήλ, τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η πραγμάτευση είναι τα γνωστά.

Τι θα πράξει η χώρα σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν σε περίπτωση επίθεσης μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στην Ντιμόνα, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στις ΗΠΑ, κοκ.
Όμως, η χώρα αυτή κρύβει και μια άλλη πλευρά. Ο λόγος για τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στο Ισραήλ, και επιδεινώνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, η ψαλίδα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών στη χώρα διευρύνεται ραγδαία. 19 οικογένειες καρπώνονται περισσότερο από το 35% των εισοδημάτων της χώρας, ενώ τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος που ασκούν στην ισραηλινή οικονομία άγγιξε νέα υψηλά. Όλα αυτά τη στιγμή που ένα στα τρία παιδιά βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και το 20% του πληθυσμού.
Οι τιμές στα βασικά αγαθά όπως και στη στέγαση συνεχώς αυξάνονται, καθιστώντας ολοένα και δυσκολότερη τη ζωή για τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις, εν μέσω συνεχιζόμενης φτωχοποίησης των μεσαίων στρωμάτων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική προστασία και η παροχή αξιοπρεπών συντάξεων, έπειτα από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών οδηγήθηκαν σε διάλυση. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας σε όλα τα προηγούμενα, ήταν η γνωστή συνταγή. Περισσότερη λιτότητα και περικοπές. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βενιαμίν Νετιανάχου ανακοίνωσε ότι το 2013 θα προβεί στη σύνταξη του πιο «σφιχτού» προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, οδηγώντας την κυβέρνησή του σε παραίτηση, λόγω την άρνησης των κυβερνητικών εταίρων να συμφωνήσουν στα επαχθή μέτρα. Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 22 Ιανουαρίου 2013, και το κυβερνητικό Λικούντ αναζητά ανανεωμένη εντολή προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της συνταγής της λιτότητας, που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και αύξηση της φορολογίας.
Την ίδια πάντως στιγμή, η Κνεσέτ (κοινοβούλιο) αποφάσισε την αύξηση από τον Ιανουάριο, του μισθού των κυβερνητικών αξιωματούχων κατά 3%…
Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Exit mobile version