Του Αθανάσιου Γεωργιλά

Το Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών στη Βέννα βρέθηκε για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο μεγάλης διαμαρτυρίας, που προετοιμάστηκε σε διάφορες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις πολιτών (ανοιχτή συνέλευση «No Border» Κομοτηνής, πρωτοβουλίας Ξάνθης και ανοιχτή συνέλευση «No Border» Θεσσαλονίκης).

Το στρατόπεδο στη Βέννα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Την αφορμή, όμως, για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση έδωσε η εξέγερση που εκδηλώθηκε στις αρχές Φλεβάρη από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί υπό συνθήκες κράτησης. Και αυτό, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, απλά και μόνο επειδή είναι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η παρέμβαση είχε ως στόχο την είσοδο στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ομάδας ιατρών και δικηγόρων που έφτασαν μαζί με τους διαδηλωτές. Στη Βέννα, αλλά και στους αντίστοιχους χώρους στη Θράκη, δεν παρέχεται καμία υγειονομική φροντίδα όπως και καμία νομική υποστήριξη στους μετανάστες. Αυτό ήθελαν να κάνουν οι περίπου 80 πολίτες, έχοντας μαζί τους ρούχα και φάρμακα. Ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 150 αστυνομικούς των ΜΑΤ (και «άλλων ειδικοτήτων») που είχαν επιστρατευτεί από όλη τη Θράκη.

Η αστυνομία όχι μόνο απαγόρευσε στην ομάδα γιατρών και δικηγόρων την είσοδο, αλλά επιτέθηκε και στους συγκεντρωμένους. Το αποτέλεσμα; Ξυλοδαρμοί πολιτών, διάλυση της συγκέντρωσης και τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση φθοράς ξένης περιουσίας.

 

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης

Η «Πρωτοβουλία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε Ροδόπη και Έβρο» έχει ως στόχο το κλείσιμο όλων των κέντρων μεταναστών στη Θράκη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κατ’ επίφαση το κράτος βαφτίζει “ΕΧΠΑ”, είναι στην ουσία κέντρα κράτησης – φυλακές ανθρώπων (…), αποτελούν αποθήκες απάνθρωπης διαβίωσης και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διεκδικούμε: Ελεύθερη μετακίνηση για όλους, ιθαγένεια σε όποιον το επιθυμεί, άσυλο σε όποιον το διεκδικεί, κατάργηση των κολαστηρίων – στρατοπέδων, καμία απέλαση.

Στη Βέννα κρατούνται παράνομα και με βία άνθρωποι, που το “έγκλημά” τους είναι η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Οι συνθήκες κράτησής τους εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτελούν έγκλημα κατά της ελευθερίας και της κοινωνίας».

Πληροφορίες: https://venna.espivblogs.net/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!