Αρχική πολιτική Αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Εκτός Bουλής μαγειρεύονται «λύσεις»

 

Σε υποτονικό κλίμα διεξάγονται αύριο, Κυριακή 22 Μαΐου, οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Σε μια κρίσιμη περίοδο, με έντονες γεωπολιτικές συγκρούσεις και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου που θα επηρεάσουν το κυπριακό ζήτημα, και με αναβαθμισμένες τις προσδοκίες πολλών από τους εμπλεκόμενους για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, έως και οριστική «επίλυση». Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, ελάχιστα φαίνεται ότι θα επηρεάσει το εθνικό θέμα, αφού τα μεγάλα κόμματα (παρά τις φιλότιμες αντίθετες προσπάθειες της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών) κατάφεραν να μην αποτελέσει επίδικο αυτών των εκλογών το κυπριακό ζήτημα. Αντίθετα, ο δεξιός ΔΗΣΥ, το κεντρώο ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ επικέντρωσαν την καμπάνια τους στην οικονομία, τη διαφθορά και τα λεγόμενα «καθημερινά προβλήματα του πολίτη».

Μια ματιά στις κυπριακές εφημερίδες και στα επίσημα Social Media των μεγάλων πολιτικών κομμάτων και αναλυτών είναι η καλύτερη απόδειξη. Έτσι, έχει μεταφερθεί εξ ολοκλήρου πια η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού (δηλαδή της κατοχής μεγάλου μέρους του νησιού από την Τουρκία) στα διεθνή φόρα, στις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή σε κλειστά μέγαρα μυστικών συνεννοήσεων, μακριά από τον έλεγχο του Κυπριακού λαού. Ενός λαού που, όταν του δόθηκε η ευκαιρία (δημοψήφισμα για Σχέδιο Ανάν), ήταν καταλυτικός στο να χαλάσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Οι ξένες δυνάμεις που δεκαετίες τώρα αδιαφορούν για μια μόνιμη, βιώσιμη και δίκαιη λύση του ζητήματος, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην δοθεί ξανά τέτοια δυνατότητα στο λαό.

kypros pinakas

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο γίνονται κάθε 5 χρόνια και αφορούν την εκλογή 59 μελών του Κοινοβουλίου τα οποία, λόγω των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουν πολλά περιθώρια καθορισμού των εξελίξεων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, δεν δίνουν ουσιαστικές μεταβολές στην πολιτική γεωγραφία της ήδη υπάρχουσας Βουλής. Τα τρία παραδοσιακά μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ) φαίνεται να διατηρούν, με την ίδια σειρά κατάταξης, τις βασικές τους δυνάμεις. Η ΕΔΕΚ μαζί με τους Οικολόγους και τα πρωτοεμφανιζόμενα σε βουλευτικές εκλογές σχήματα της Συμμαχίας Πολιτών (του υποψήφιου το 2013 για την προεδρία της Κύπρου Γ. Λιλλήκα) και του Κινήματος Αλληλεγγύη (προερχόμενο από το ΔΗΣΥ) δίνουν μάχη για τη σειρά κατάταξης πολύ πιο πίσω, χωρίς να φαίνεται ότι μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες αλλά έχοντας εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Ενισχυμένο δίνουν οι δημοσκοπήσεις και το ΕΛΑΜ, ένα ακροδεξιό σχήμα με στενές διασυνδέσεις με τη Χ.Α. στην Ελλάδα.

Από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, αλλά όχι εξαιτίας του όποιου αποτελέσματός τους, αρχίζουν έντονες διαβουλεύσεις. Μέσα σε τρεις κιόλας ημέρες θα έχουμε: συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το Κυπριακό), επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη στην Αθήνα, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα υπό την προεδρία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά (με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Κασουλίδη) και επίσκεψη του Αναστασιάδη στην Κωνσταντινούπολή. Και όλα αυτά υπό την έντονη φημολογία ότι ο ίδιος ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες για την «επίλυση» του Κυπριακού με μια διεθνή συνδιάσκεψη μέσα στο καλοκαίρι…

 

Γιώργος Τζαφέρης

 

Σχόλια

Exit mobile version