Αρχική διεθνή Αφγανιστάν: Όταν η αγριότητα του πολέμου εσωτερικεύεται

Αφγανιστάν: Όταν η αγριότητα του πολέμου εσωτερικεύεται

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian (9/9) 12 Αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούνται ότι συγκρότησαν μυστική «ομάδα δολοφονιών» που ανατίναζε και πυροβολούσε Αφγανούς αμάχους στην τύχη και μάζευε τα δάκτυλά τους για σουβενίρ.

Πέντε από αυτούς κατηγορούνται για τη δολοφονία τριών Αφγανών που τους σκότωσαν χάριν παιδιάς σε μεμονωμένες επιθέσεις. Εφτά άλλοι κατηγορούνται γιατί συγκάλυψαν τους φόνους και επιτέθηκαν σε έναν νεοσύλλεκτο ο οποίος κατήγγειλε τις δολοφονίες, αναφέροντας άλλες παραβάσεις, όπως το χασίς που έκλεβαν από πολίτες.
Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από άντρες ενός συντάγματος του πεζικού που εδρεύει στην Κανταχάρ. Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάκρισης και τα νομικά ντοκουμέντα, η συζήτηση για τους φόνους Αφγανών ξεκίνησε μετά την άφιξη του λοχία Κάλβιν Γκιμπς, ο οποίος υπερηφανευόταν, όπως είπαν στις καταθέσεις του οι στρατιώτες, για όσα είχε κάνει όταν υπηρετούσε στο Ιράκ και έλεγε πόσο εύκολο ήταν να «πετάξεις μια χειροβομβίδα σε κάποιους και να τους σκοτώσεις».
Ο Γκιμπς, μόλις 25 ετών, μαζί με έναν άλλο στρατιώτη, τον Τζέρεμι Μόρλοκ, μόλις 22, και άλλα μέλη της μονάδας σχημάτισαν μια «ομάδα δολοφονιών» και στη συνέχεια σκότωσαν τρεις αμάχους.
Οι Army Times ανέφεραν ότι ένας από τους στρατιώτες μάζεψε ανθρώπινα δάκτυλα για ενθύμιο του κατορθώματος και κάποιοι άλλοι φωτογραφήθηκαν με τα νεκρά σώματα.
Οι νεαροί στρατιώτες θα παραπεμφθούν σε δίκη και ίσως τιμωρηθούν. Ποιοι είναι, όμως, οι πραγματικοί ένοχοι που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί και με βαρύτερες κατηγορίες αν όχι οι ηγεσίες του αμερικανικού στρατού, οι πολιτικές ηγεσίες και οι υποκριτές, ή απλώς ψυχικά άρρωστοι, ιδεολόγοι των αμερικανικών «αξιών» ως ηθικοί αυτουργοί και καταστροφείς νεανικών ψυχών;
Όμως, αυτό δεν θα το δει κανείς στη χώρα της «άμεμπτης δημοκρατίας»…

 

Σχόλια

Exit mobile version