Αρχική διεθνή Αυτό που έγινε στην Τυνησία, πρέπει να γίνει κι εδώ

Αυτό που έγινε στην Τυνησία, πρέπει να γίνει κι εδώ

Το Al Walaja είναι ένα παλαιστινιακό χωριό που βρίσκεται βόρεια της Βηθλεέμ κι έχει προσαρτηθεί παράνομα στην Δυτική Ιερουσαλήμ από το 1967.
Το 2006 οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να κυκλώσουν το χωριό με το Τείχος. Όταν το 2010 ξεκίνησαν οι εργασίες, οι κάτοικοι γρήγορα οργάνωσαν διαδηλώσεις που μπλόκαραν με επιτυχία τις μπουλντόζες και καθυστέρησαν τις κατασκευαστικές εργασίες για τρεις μήνες.

Ο Abu Nidal είναι ένας ηλικιωμένος αγρότης που μένει στην άκρη του al Walaja. Ο δρόμος του Τείχους περνάει μόνο λίγα μέτρα από το σπίτι του, απομονώνοντας τον από την γη του: «Όλη μου η γη είναι πέρα από το Τείχος. Οι τάφοι των γονιών μου και των παππούδων μου είναι μέρος της γης μας. Το Τείχος ήρθε και έκοψε την γη στη μέση και την κατέστρεψε. Τίποτα δεν παρέμεινε γύρω από το σπίτι… Απαγορεύεται να χτίσουμε σε απόσταση 150, 100 ή 50 μέτρων από το τείχος. Είναι 25 μέτρα από το σπίτι μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να φτιάξω κάτι».
«Σε κάθε διαδήλωση συλλαμβάνουν κόσμο. Τους αναγκάζουν να πληρώσουν πρόστιμα και τους επιβάλλουν περιοριστικούς όρους. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να πλησιάσουν στα 200 μέτρα από το τείχος. Αν κάποιος έχει το σπίτι του 20 μέτρα από αυτό, θα πρέπει να το εγκαταλείψει. Αυτό ισχύει μέχρι να πληρώσεις το πρόστιμο. Ορισμένοι έχουν να πληρώσουν πρόστιμα 1.000 ή 3.000 σέκελ».
«Η περιοχή που βρισκόμαστε αποτελεί μέρος του χωριού. Όταν όμως άρπαξαν την Ιερουσαλήμ το 1967, θεώρησαν το τμήμα του al Walaja ότι είναι Ισραήλ. Προηγουμένως είχαν συλλάβει ανθρώπους από τα σπίτια τους, την ώρα που κοιμόντουσαν και τους φυλάκιζαν με το πρόσχημα ότι ήταν κάτοικοι της Δυτικής Όχθης που βρίσκονταν στο Ισραήλ».
«Χρειάζεται να σκεφτούμε και να αφυπνιστούμε. Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Αν συνεχίσουμε να φοβόμαστε την κατοχή και να μένουμε σιωπηλοί σε ό,τι γίνεται, όταν χαρακτηρίζουν ως πολιτικές λύσεις τις πολιτικές συνομωσίες, θα χάσουμε τη χώρα μας. Αυτό που έγινε στην Τυνησία, θα πρέπει να γίνει κι εδώ. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα ιντιφάντα και να αντισταθούμε στην κατοχή. Πρέπει να γίνουμε ξανά επαναστάτες και να απελευθερώσουμε την χώρα μας».
«Ο λαός θα εκραγεί –η έκρηξη έρχεται αυτόματα. Ελπίζω να γίνει κι εδώ. Όλες αυτές οι συνωμοτικές και διαρκείς διαπραγματεύσεις, άλλοτε άμεσες, άλλοτε έμμεσες, κάποιες με την Αμερική, έρχονται, πάνε, διαπραγματεύονται και κάθε στιγμή μιλάνε για τις συνομιλίες. Έχουμε κρίση στην ηγεσία μας. Η ηγεσία μας είναι προδοτική και ανειλικρινής με τον λαό της. Η παλαιστινιακή ηγεσία προδίδει την Παλαιστίνη και προστατεύει το Ισραήλ…  Δεν έχουμε ηγεσία».

Πηγή: https://stopthewall.org/communityvoices/2486.shtml

* Δείτε και: r-freepalestine.blogspot.com

 

Σχόλια

Exit mobile version