Αρχική κοινωνία εργασία «Αυτόματη»… προσγείωση σε εργολαβική εταιρία

«Αυτόματη»… προσγείωση σε εργολαβική εταιρία

Το δικαίωμα να μεταφέρουν τους εργαζόμενους όπου θέλουν, διεκδικούν Wind και Vodafone

Με απεργίες υποδέχτηκαν τα επιχειρησιακά σωματεία σε Vodafone και Wind την ανακοίνωση της ίδρυσης κοινής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει πλέον την τεχνική υποστήριξη των δυο, κατά τα άλλα κορυφαίων ανταγωνιστών των τηλεπικοινωνιών. Η ταυτόχρονη ανακοίνωση των δύο εταιριών προς το τεχνικό προσωπικό τους για την «αυτοδίκαιη» μεταφορά του (χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων) στην εταιρία Victus Networks, η οποία ξεκινά τη λειτουργία της στις 10 Μαρτίου, συνάντησε έντονη αντίδραση. Ήδη πραγματοποιήθηκαν απεργίες την προηγούμενη εβδομάδα, γενικές συνελεύσεις των δυο σωματείων την εβδομάδα αυτή, ενώ έχει προκηρυχθεί και νέα 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα (10/3).
Τα σωματεία στις δυο επιχειρήσεις από την αρχή που ξεκίνησε να συζητείται αυτό το σχέδιο, αντέδρασαν, θεωρώντας ότι οι πραγματικοί στόχοι των δυο εταιριών είναι να σπάσουν την ενιαία βάση συλλογικών δικαιωμάτων που έχουν διαμορφωθεί και μέσω της «νέας» εταιρίας να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού και αλλαγή των όρων εργασίας. Πιθανόν, καθημερινά, Wind και Vodafone να δίνουν αγώνα ώστε να αποσπάσουν πελάτες η μια από την άλλη, χρηματοδοτώντας πανάκριβες διαφημιστικές καμπάνιες, όταν όμως πρόκειται να καταπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους εμφανίζονται με ενιαία στρατηγική. Ο τρόπος που επελέγη για την «αυτόματη» μεταφορά του προσωπικού, αξιοποιώντας ένα νόμο του 2002, χαρακτηρίζεται πραξικόπημα από τα σωματεία και, όπως λένε, αποδεικνύει την αδυναμία των δύο Διοικήσεων να πείσουν τους εργαζόμενους.
Μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το βασικό επιχείρημα των δυο σωματείων, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμιά τεχνική αναγκαιότητα που να υπαγορεύει τη «νέα» εταιρία, ενώ τίποτα δεν διασφαλίζει ότι όλο το τεχνικό προσωπικό των δύο επιχειρήσεων θα συνεχίσει να εργάζεται και στο μέλλον, πολύ περισσότερο, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες αμοιβές και δικαιώματα με αυτά που έχει σήμερα.

Γ.Κατ.

Σχόλια

Exit mobile version