Αρχική πολιτική αριστερά Αυτοδιοικητικές εκλογές και Αριστερά

Αυτοδιοικητικές εκλογές και Αριστερά

Πριν ακόμα κλείσει ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην κοινωνία με τον πολιτικό κόσμο που στήριξε το Μνημόνιο και παράδωσε τη χώρα στην τρόικα, ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από πολλούς θεωρήθηκε το επόμενο σημαντικό «ραντεβού», η επόμενη «ευκαιρία» να αναδειχθεί η αντίθεση προς το Μνημόνιο και τον πολιτικό κόσμο.

Από τον μήνα Ιούνιο, όμως, μέχρι τον Νοέμβριο μεσολαβούν πέντε μήνες, αρκετά πυκνοί σε εξελίξεις, νομοθετήματα, πραξικοπήματα, καταπατήσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων. Πέντε  μήνες όπου είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικά γεγονότα, οικονομικής φύσης στην διατεταγμένη πορεία της ελεγχόμενης πτώχευσης. Διάστημα αρκετά μεγάλο. Έτσι η μετάθεση όλων των ζητημάτων στην «ευκαιρία» των αυτοδιοικητικών εκλογών καταδεικνύει μια απόσταση της αριστεράς (συνολικά της αριστεράς) από την κοινωνία, τα προβλήματά της και μια αποδοχή ενός συσχετισμού…

Πρώτο από όλα τα κόμματα, το ΚΚΕ, έδειξε πως αντιλαμβάνεται τις επερχόμενες εκλογές σαν μια στενή εκλογική καταγραφή, αφού όλοι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι στελέχη του ΚΚΕ που ήδη ανακοινώθηκαν για τις περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους. Επομένως, για το ΚΚΕ δεν τίθεται κανένα θέμα μετωπικής κοινής στάσης και δράσης για την καταγγελία κυβέρνησης, Μνημονίου και «Καλλικράτη».
Από την πλευρά του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται διάφορες διεργασίες και βολιδοσκοπήσεις που υπηρετούν ειδικούς σχεδιασμούς και μέτρα για την πολιτική επιβίωση κέντρων και σχημάτων. Αντί να υιοθετηθεί και να υπηρετηθεί μια πολιτική κατεύθυνση και γραμμή που να ανοίγει ορίζοντες για την Αριστερά και τον κόσμο που νιώθει να ασφυκτιά. Έτσι, ο ΣΥΝ κινείται σε μια τροχιά διάφορων συνεργασιών στους δήμους (π.χ. με ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Ρέντη – Νίκαιας, Ελευσίνας), μετέχει σε πρωτοβουλίες «αντιδεξιού» περιεχομένου (π.χ. Δήμος Θεσσαλονίκης) και κυρίως, στην περιφέρεια Αττικής επιμένει σε υποψηφιότητα που να προέρχεται απ΄ τον «σοσιαλιστικό χώρο». Τέλος, όπως έδειξαν και δηλώσεις στελεχών του, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μην υπάρξει τυχόν υποψηφιότητα Αλαβάνου στην περιφέρεια Αττικής. Μια τέτοια στάση, που αποκόπτει τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα της περιόδου που απασχολούν και ταλανίζουν την κοινωνία (Μνημόνιο, «Καλλικράτης», κυβέρνηση), που δίνει συγχωροχάρτι στην πασοκική παράταξη μέσα από αμφίβολης ποιότητας συνεργασίες, είναι μια δοκιμασμένη, εδώ και δεκαετίες, συνταγή. Ο στόχος να απαλλαγεί ο δήμος, π.χ. από ένα δεξιό, αποτυχημένο δήμαρχο, δεν μπορεί να οδηγεί στην ωραιοποίηση της πασοκικής παράταξης (που σήμερα κυβερνά και την χώρα), δεν μπορεί να της παρέχει σωσίβιο φιλολαϊκότητας, με αντάλλαγμα κάποια μικρή δημαρχία ή την θέση μερικών δημοτικών συμβούλων. Μια τέτοια κατεύθυνση αποτελεί μια λαθεμένη στόχευση μέσα στην ειδική συγκυρία που βρισκόμαστε και κατασπαταλά την «ευκαιρία» που επικαλούνται όλοι…
Ακόμα η αυθαίρετη ερμηνεία από στελέχη της Κουμουνδούρου της απόφασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει πάση θυσία να γίνει συνεργασία και συμπόρευση με τον «σοσιαλιστικό χώρο», οδηγεί μαθηματικά στην κατεύθυνση κεντροαριστερών διαχειρίσεων και απομάκρυνση από τις βάσεις που συγκροτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ζήτημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ενιαίας της στάσης πανελλαδικά γύρω από μια κατεύθυνση που να υπηρετεί ορισμένα κριτήρια και, κυρίως, αυτό της έκφρασης μιας ευθείας καταδίκης των κομμάτων και των υποψηφίων που στηρίζουν Μνημόνιο, «Καλλικράτη» και την πλήρη υπαγωγή της Αυτοδιοίκησης στην αγορά. Ακόμα περισσότερο είναι ζητούμενο η ανάδειξη μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενός ζωντανού πόλου που υπηρετεί την ανάγκη οικοδόμησης ενός Μετώπου Αλλαγής στην ελληνική κοινωνία.
Κ.Κ.

Η μέθοδος των διαρροών…
Το κλίμα φτιάχνεται για την υπαγωγή της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον «σοσιαλιστικό χώρο». Το σκάκι για την περιφέρεια Αττικής δεν έχει τελειώσει. Έχει πολλές φάσεις ακόμα. Φάση πρώτη, να αποτραπεί ένα ελπιδοφόρο αριστερό ψηφοδέλτιο που να θέτει με σοβαρό τρόπο το ζήτημα του Μετώπου. Φάση δεύτερη, να προβληθεί μέσω διαρροών ότι έχει πει σχεδόν το «ναι» η Σ. Σακοράφα. Μετά από λίγο η ίδια διαψεύδει. Φάση τρίτη, διαδίδεται ότι βολιδοσκοπείται ανώτατο συνδικαλιστικό στέλεχος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κι άλλη διάψευση. Μετά πέφτει το όνομα του Χ. Κορτζίδη ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Ο ίδιος το αρνείται δημοσίως. Και ύστερα γίνεται λόγος για ψηφοδέλτιο περίπου νίκης, υπό τον Α. Μητρόπουλο. Το βασικό ερώτημα είναι τι σχέση έχουν όλες αυτές οι διαρροές–πληροφορίες με την βασική ανάγκη της Αριστεράς να αφουγκραστεί την κοινωνία και να διανύσει μια διαφορετική πορεία. Αλλιώς θα ισχύουν όλα όσα λέει ο πρόσφατα εκλιπών πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου για την Αριστερά.

Σχόλια

Exit mobile version