Αρχική πολιτική Αυτοδιοίκηση αντι-εξουσία στην εξουσία των μνημονίων

Αυτοδιοίκηση αντι-εξουσία στην εξουσία των μνημονίων

Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

 

Συνέντευξη στον Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Για το μεγάλο στοίχημα να κερδηθεί η ζωή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις εκλογές του Μάη μίλησε στο Δρόμο ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Ο Β. Χατζηλάμπρου μεταφέρει το θετικό κλίμα και τους προβληματισμούς των πολιτών για τις πολιτικές και εκλογικές μάχες που βρίσκονται μπροστά μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας αναγεννητικής προσπάθειας στην περιοχή, που έχει ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση και συμμετοχή των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας.

 

Παρά τα όποια λάθη και ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ο λαός, θέλοντας να απαλλαγεί από τους υπαίτιους της καταστροφής της χώρας, είναι δυνατόν να στραφεί και πάλι σε μεγάλο βαθμό προς το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εισπράττετε ένα τέτοιο κλίμα; Ποιες είναι οι προσδοκίες αλλά και οι επιφυλάξεις των πολιτών με τους οποίους έρχεστε σε επαφή;

Το κλίμα που συναντάμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι θετικό προς την Αντίσταση Πολιτών. Ο λαός μας έχει ξεκάθαρο ότι οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν λύση στα τεράστια προβλήματα της περιοχής. Αντίθετα είναι μέρος του προβλήματος, γιατί στηρίζουν ο καθένας με τον τρόπο του τις πολιτικές επιλογές που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Στο άκουσμα της φράσης «βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ», η χειραψία του κόσμου γίνεται θερμή, την ίδια στιγμή που μας λένε «μη μας προδώσετε», «νοιαστείτε για τον τόπο μας». Οι πολίτες ελπίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας τις αδυναμίες, τις ελλείψεις που υπάρχουν. Μας δίνουν συμβουλές για τις εκλογές, κάνουν παρατηρήσεις για τον τρόπο κίνησής μας, τα ψηφοδέλτιά μας. Σε εκλογικό επίπεδο τα μηνύματα είναι αισιόδοξα στη Δυτική Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, βέβαια, συνυπάρχει αγωνία και επιφύλαξη αν τα πράγματα αλλάζουν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές λέω στα καφενεία ότι εμείς δεν κάνουμε απλώς εκλογές. Προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα ευρύ ρεύμα ανατροπής και διεκδίκησης του λαού, που σήμερα έχει στόχο να πάρει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να βοηθήσει, με ό,τι μέσο έχει, να σταθούμε στον τόπο μας, και αύριο θα είναι ξανά μάχιμο για συνολικότερες ανατροπές με την Περιφέρεια συμμέτοχο σε αυτή την πορεία.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την ανάγκη να δοθεί το ίδιο μήνυμα ανατροπής και στις τρεις κάλπες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Για παράδειγμα, βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ καταποντισμένο κεντρικά αλλά να διατηρεί μηχανισμούς και δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η δική σας αίσθηση και ποιο είναι το μήνυμα που μπορεί να δοθεί στις 18 και στις 25 του μήνα;

Το τρεις κάλπες, μία επιλογή είναι σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, κάθε κάλπη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αυτό είναι ξεκάθαρο στην κοινωνία. Στις δημοτικές εκλογές, για παράδειγμα, και ειδικά στην επαρχία, επιδρούν ακόμα οι προσωπικές και συγγενικές σχέσεις των υποψήφιων, οι κουμπαριές και όλα αυτά. Οι περιφερειακές εκλογές είναι μια πιο κεντρική πολιτική μάχη σε κάθε περιοχή και βέβαια οι ευρωεκλογές, για τις οποίες, αν και η συζήτηση στον κόσμο είναι λιγότερη, δείχνει να είναι πιο αποφασισμένος για την πολιτική του επιλογή και την ψήφο του.

Νομίζω ότι αν το βράδυ της 18 Μάη ο χάρτης με τις περιφέρειες δώσει το μήνυμα ότι κερδίζουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, η πορεία καταστροφής που βιώνουμε θα είναι απερίγραπτη. Το μήνυμα ανατροπής που πρέπει να δοθεί σε περιφερειακό επίπεδο θα δώσει κουράγιο και ελπίδα στον κόσμο ώστε στις 25 Μάη να καταφέρουμε μια ιστορική αλλαγή: να σαρωθούν οι μνημονιακοί και οι τοπικοί υποστηρικτές τους και να δώσει η αριστερά ένα μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι, ναι, μπορεί να πάει αλλιώς η κατάσταση.

 

Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι «το πιο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα είναι να φύγουν». Αυτό απαντάει πράγματι στα επιχειρήματα ότι δήθεν οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν σχέση με τις κεντρικές επιλογές και το μνημόνιο. Εκτός, όμως, από αυτό, ποιο είναι το πρόταγμα, το όραμα του συνδυασμού σας; Πώς βλέπετε την αυτοδιοίκηση και πώς θέλετε τη Δυτική Ελλάδα;

Τα μνημόνια κατάργησαν επί της ουσίας την αυτοδιοίκηση και όσοι διαχειρίστηκαν περιφέρειες και δήμους συναίνεσαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αυτό. Από οικονομικής και διοικητικής άποψης αυτό είναι σαφές. Δεν γίνεται να σου έχουν «κόψει» όλους τους πόρους για τους οποίους αποφασίζεις ως περιφέρεια και εσύ να λες ότι θα διαχειριστώ έτσι ή αλλιώς το… μηδέν ή να παρουσιάζεις το ΕΣΠΑ ως πανάκεια για κάθε χαμένο πόρο από τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Πέρα όμως από αυτό, το στοιχείο που αποκρύπτεται από τους νυν και υποψήφιους περιφερειάρχες είναι ο πολιτικός ρόλος της περιφέρειας, ο πολιτικός ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου. Πολιτικός ρόλος σημαίνει πρώτα από όλα άποψη για το τι θες να κάνεις στην περιοχή σου. Ποιους παραγωγικούς τομείς να ενισχύσεις, ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα να στηρίξεις και να συνεργαστείς. Σημαίνει δηλαδή σκέψη και σχέδιο και όχι εκτελεστική εφαρμογή των οδικών χαρτών του Καλλικράτη και των εντολών διαθεσιμότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικά στις μέρες μας, σημαίνει σχέδιο ανακούφισης από τις πληγές του μνημονίου. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας. Πώς δηλαδή η περιφέρεια θα δώσει λύσεις επιβίωσης του κόσμου, με τις υπηρεσίες της, με τους όποιους πόρους διαθέτει, οργανώνοντας παράλληλα τον αγώνα των πολιτών ως μπροστάρης. Μιλάμε, δηλαδή, για την αυτοδιοίκηση που θα είναι αντι-εξουσία προς την εξουσία των μνημονίων και των τοκογλύφων προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του.

 

Η Δυτική Ελλάδα δεν έχει δεχτεί λίγα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η διάλυση του αγροτικού τομέα αλλά και μια σειρά καταστροφές έχουν πλήξει την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία. Πως μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια του ένας ρημαγμένος τόπος;

Η αναγεννητική προσπάθεια που είναι αναγκαία αποτελεί ένα τιτάνιο έργο που δεν είναι εύκολο. Και αυτό, γιατί όσο η καταστροφή των μνημονίων συνεχίζεται, χάνονται δυνατότητες που δεν είναι εύκολο να αποκαταστήσεις. Υπάρχουν όμως δύο βασικές προϋποθέσεις για αρχή. Η πρώτη είναι η αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, η ανατροπή δηλαδή της υπάρχουσας κατάστασης. Η δεύτερη είναι η ενεργοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας. Η συμμετοχή τους σε αυτή την αναγεννητική προσπάθεια με την εμπειρία, τη γνώση αλλά και τις ανάγκες που έχουν. Αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα συντελέσει καταλυτικά στο ανοίξει ένας δρόμος διεξόδου στον τόπο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τον παραγωγό στο χωράφι και τους συνεταιρισμούς των αγροτών, τους συλλόγους των επαγγελματιών κ.ά. στρατευόμαστε όλοι σε ένα σχέδιο σωτηρίας, θα έλεγα, του τόπου. Σε πολλά πράγματα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και αλλιώς, και σίγουρα θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και κεντρικές πολιτικές επιλογές όσο έχουμε μια κυβέρνηση εχθρική προς το λαό της.

 

Είστε από τους υποψήφιους που έχουν ζωντανή επαφή με τον κόσμο. Θα θέλατε να μας μεταφέρετε μια χαρακτηριστική εικόνα ή κάποιο διάλογο από την προεκλογική σας εκστρατεία που σας έκανε να προβληματιστείτε;

Πριν από μερικές μέρες βρεθήκαμε στο Γούμερο Ηλείας. Ένα από τα πυρόπληκτα χωριά του 2007, σε μια ημιορεινή, κτηνοτροφική περιοχή. Αν και τα προβλήματα είναι πολλά, βρήκαμε νέο κόσμο στο χωριό αποφασισμένο να μείνει στον τόπο του και να το παλέψει. Φτιάχνουν σύγχρονους στάβλους. Κόσμος που παλεύει. Νέοι κτηνοτρόφοι, 27 και 30 χρόνων, μας είπαν: «Σας στηρίζουμε γιατί εμείς θέλουμε να μείνουμε στο χωριό μας και μ’ αυτούς που έχουμε δεν μπορούμε. Θα μας αναγκάσουν να φύγουμε και πού να πάμε; Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάντε κι εσείς το ίδιο».

Η μάχη των περιφερειακών εκλογών τελικά δεν είναι απλώς εκλογική. Είναι μάχη για τη ζωή μας. Να κάνουμε, λοιπόν, όλοι αυτό που πρέπει. Να κερδίσουμε τη ζωή.

Σχόλια

Exit mobile version