Αρχική κοινωνία Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία

Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία

Η κυβέρνηση επιβάλλει με όλους τους τρόπους την πειθάρχηση της νεολαίας. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Αφού έθεσε σε λειτουργία τους δημοσιογράφους-παπαγάλους του, διαρρέοντας «πληροφορίες» για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, τις οποίες διοχέτευε παρασκηνιακά αλλά διέψευδε δημόσια, την Τετάρτη ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε πλέον πως η αύξηση της θητείας θα πραγματοποιηθεί: «Ασφαλώς είναι υπό μελέτη η αύξηση της στρατιωτικής θητείας», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, αφού νωρίτερα μίλησε για την… κοινωνική δικαιοσύνη που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει υποχρεωτική στράτευση αμέσως μετά το πρώτο πτυχίο. «Δεν μπορούν άλλα παιδιά να υπηρετούν τη θητεία και άλλα, θέλοντας να σπουδάσουν, να κάνουν μεταπτυχιακά, να πάνε στο εξωτερικό, τελικά να μην υπηρετούν», είπε ο υπουργός Άμυνας, αφήνοντας να αιωρείται το τι θα συμβαίνει για όσους νέους δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας… Επί της ουσίας, η αύξηση της θητείας και το νέο μοντέλο για τη στράτευση της νεολαίας φαίνονται να είναι προαποφασισμένα γεγονότα.
Ωστόσο, αυτό που ανάγκασε τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση ήταν η επίσπευση του σχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, το οποίο θα αγγίξει και το στράτευμα.
Έτσι, η πρόωρη αποστράτευση στελεχών από το ελληνικό στρατό και η μη πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) σηματοδοτεί την αποψίλωση των στρατοπέδων, οπότε και την «ανάγκη» για μετακίνηση των αρμοδιοτήτων (πού αλλού;) στο δωρεάν εργατικό δυναμικό, αυτό της νεολαίας, προσθέτοντας ακόμη ένα χαράτσι στην ελληνική οικογένεια. Το παράλληλο σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση της θητείας, η οποία αναμένεται να αγγίξει αρχικά τους 3 μήνες, φτάνοντας συνολικά τον ένα χρόνο, αλλά και με την επιβολή της υποχρεωτικής στρατολόγησης των νέων αμέσως μόλις αποφοιτήσουν από το ΑΕΙ ή ΤΕΙ που θα έχουν εισαχθεί. Η δημιουργία κλίματος γύρω από την ανάγκη να «τιμούν και την πατρίδα με τη στρατιωτική τους θητεία», όπως ακριβώς δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, με αφορμή τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Τουρκία και την Κύπρο. Οι οικονομικοί παράγοντες συναντούν τα παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής, παράλληλα με τις εταιρίες όπλων με τις οποίες η κυβερνητική πολιτική διατηρεί άριστες σχέσεις.

Καθιστική διαμαρτυρία στρατιωτών!
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων Σπάρτακος, στο ΚΕΝ Αυλώνας που φιλοξενεί τους νεοσύλλεκτους στα Τεθωρακισμένα, τις Διαβιβάσεις και στο Υγειονομικό, οι φαντάροι που έκαναν αγγαρεία στα μαγειρεία, αηδιασμένοι από την κατάσταση που επικρατούσε σε αυτή, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από το φαγητό, γιατί κινδυνεύει η υγεία τους. Τα ταψιά ήταν βρόμικα και χρησιμοποιούνταν όπως ήταν, αμέσως μετά την προηγούμενη χρήση τους. Τα υλικά, δε, ήταν κακής ποιότητος και λειψά, καθώς η διοίκηση της μονάδας κάνει οικονομία, ενώ υπάρχουν καταγγελίες φαντάρων ότι προϊόντα που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν στα μαγειρεία για τη σίτιση των νεοσυλλέκτων, καταλήγουν για πώληση στο ΚΨΜ!
Όλα αυτά προκάλεσαν την οργή και αγανάκτηση των φαντάρων δύο λόχων -ενός των Διαβιβάσεων και ενός του Υγειονομικού- που αρνήθηκαν να μπουν στα εστιατόρια για να σιτιστούν και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από αυτά, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη και απάνθρωπη αντιμετώπισή τους από τη διοίκηση της μονάδας.
Επιλοχίας που έτρεξε αγχωμένη να αντιμετωπίσει τη διαμαρτυρία των φαντάρων, προσπάθησε με απειλές και βρισιές να τρομοκρατήσει τους φαντάρους.
Το μόνο που κατάφερε ήταν να εισπράξει την περιφρόνηση τους, καθώς της γύρισαν μαζικά την πλάτη και απομακρύνθηκαν από τα εστιατόρια, χωρίς να φάει κανείς. Αργότερα, οι στρατιώτες βγήκαν μαζικά παραπονούμενοι στους επικεφαλής αξιωματικούς και απαίτησαν τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Σχόλια

Exit mobile version