Αρχική κοινωνία εργασία Αυθαιρεσίες πολλών αστέρων

Αυθαιρεσίες πολλών αστέρων

Σε μια νύχτα έκλεισε το γραφείο του Star Channel στη Θεσσαλονίκη

Μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή, όταν έφτασαν στα γραφεία του σταθμού για να ξεκινήσουν τη βάρδιά τους. Συνεργείο τεχνικών από την Αθήνα είχε κυριολεκτικά ξηλώσει όλη την υλικοτεχνική υποδομή του γραφείου, αφαιρώντας κάθε πρακτική δυνατότητα εργασίας. Υπολογιστές και σκληροί δίσκοι είχαν κάνει φτερά, όπως και τα υπόλοιπα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι τεχνικοί του σταθμού. Παράλληλα κοινοποιήθηκε σε πέντε υπαλλήλους –τέσσερις τεχνικούς και έναν δημοσιογράφο– η απόλυσή τους. Στις επίμονες ερωτήσεις των εργαζομένων οι απαντήσεις ήταν συγκεχυμένες, όπως όμως όλα δείχνουν, το παράρτημα του τηλεοπτικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη σύντομα θα βάλει λουκέτο.  Άλλωστε κανείς από τους εργαζόμενους του σταθμού και τη δημοσιογραφική πιάτσα της πόλης δεν έπεσε από τα σύννεφα. Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποστολή ενημερωτικού κειμένου από την ιδιοκτησία του καναλιού όπου προτείνονταν αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τη χρήση ελαφριών φορητών καμερών ώστε να απασχολείται μόνο ένα άτομο και όχι ένα ολόκληρο συνεργείο τεχνικών, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ανέτρεψαν ή μάλλον καθυστέρησαν αυτά τα σχέδια της διοίκησης, χωρίς όμως να καταφέρουν να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν. Όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ οι περισσότεροι τεχνικοί δούλευαν με μπλοκάκι και ήταν υποχρεωμένοι οι ίδιοι να πληρώνουν τα ένσημα και την ασφάλειά τους, όπως μας λένε μέλη της ένωσης τεχνικών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ).  Μιλώντας στον Δρόμο ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΒΕ Δημήτρης Νασιούλης τόνισε: «Αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες είναι πόλεμος. Η τρόικα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση μας παίρνουν κατακτήσεις για τις οποίες χρειάστηκαν πάνω από 100 χρόνια εργατικών αγώνων. Ο μόνος τρόπος να αναχαιτίσουμε την επίθεση αυτή είναι να κατέβουμε όλοι και όλες στους δρόμους. Αυτό είναι το μόνο που φοβούνται. Αν χάσουμε αυτή τη μάχη θα είναι ντροπή για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Πρέπει να παραδώσουμε σε αυτά μια κοινωνία καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε. Στο χώρο μας χειρότερη συμπεριφορά από αυτή που αντιμετωπίζουμε εμείς που εργαζόμαστε στα κανάλια, δεν υπάρχει.
Η ιδιοκτησία του Star δεν αρκέστηκε μόνο να τους απολύσει, αλλά προσπάθησε και να τους ξεφτιλίσει, αφαιρώντας το αντικείμενο της εργασίας τους νύχτα και προσβάλλοντας έτσι τόσο το δικαίωμα της εργασίας, όσο και την ίδια την προσωπικότητά τους». Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του σταθμού συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, χωρίς όμως να μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, καθώς πλέον δεν υπάρχει γραφείο.
Όμως εκφράζονται φόβοι ότι η διοίκηση του σταθμού θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις μέσα στον Ιούλιο, αφού με τις πέντε απολύσεις στη Θεσσαλονίκη και άλλες πέντε στην Αθήνα «έπιασε» το μηνιαίο όριο απολύσεων που προβλέπει ο νόμος για εταιρίες τέτοιου μεγέθους.

Λευτέρης Αρβανίτης
Σχόλια

Exit mobile version