Αρχική κοινωνία Ατυχήματα και εκβιασμοί σε φόντο χακί

Ατυχήματα και εκβιασμοί σε φόντο χακί

Πλήρης αδιαφορία της ηγεσίας του στρατού για τις συνθήκες στα στρατόπεδα.

Παραλίγο να καεί ζωντανός ή να χάσει τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις ένας στρατιώτης, την περασμένη εβδομάδα, θύμα των άθλιων συνθηκών που βιώνουν χιλιάδες φαντάροι στα στρατόπεδα της χώρας. Την ίδια ώρα που τα εξοπλιστικά συστήματα αγγίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, κυβέρνηση και υπουργείο Άμυνας αφήνουν στα χέρια ανειδίκευτων δωρεάν εργατών τις ανάγκες συντήρησης των στρατοπέδων, δίχως ίχνος ευθύνης για τη ζωή των νέων ανθρώπων που οι ίδιοι έχουν στα χέρια τους.

Το περιστατικό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς έλαβε χώρα στο Πεντάγωνο και όχι σε κάποια απομακρυσμένη μονάδα της χώρας. Εκεί, δηλαδή, που τα ατυχήματα είναι καθημερινά και που πολύ σπάνια γίνονται γνωστά στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο στρατιώτης, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στο ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη στρατιωτική του υποχρέωση στο… ξυλουργείο, πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο θώρακα, στο πρόσωπο και το αριστερό χέρι και πόδι.
Η μεταφορά του τραυματία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αποσόβησε τα χειρότερα, αν και η διάσταση του ατυχήματος φανερώνεται από τις εξετάσεις που του έγιναν, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή για το αναπνευστικό σύστημα του στρατιώτη.

Η «ελεύθερη» Κύπρος!
Με αφόρητες πιέσεις, εκβιασμούς, μέχρι και «παροχές», τα στελέχη του ελληνικού στρατού προσπαθούσαν, όλη τη προηγούμενη εβδομάδα, να δελεάσουν τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες για να αποσπάσουν τη θετική τους απάντηση και να μετατεθούν στην Κύπρο.  Θυμίζοντας κάτι από τα «τριχίλιαρα» του προεκλογικού αγώνα του 2007 της κυβέρνησης Καραμανλή και του 2009 από το σημερινό πρωθυπουργό «λεφτά υπάρχουν, ψηφίστε με», ξεπέρασαν κάθε ηθικό όριο, προκειμένου να πείσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, πως η ΕΛΔΥΚ είναι μια σοφή επιλογή για τους νεοσύλλεκτους.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να αλλάξουν γνώμη οι στρατιώτες ήταν και η αγορά τσιγάρων σε τιμή χαμηλότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα! «Να πάτε ΕΛΔΥΚ για να αγοράζετε με 10 ευρώ την κούτα τα τσιγάρα» ήταν η φράση που άκουσαν οι νεοσύλλεκτοι, δεκάδες φορές, από την αρμόδια επιτροπή, για να προσελκύσουν εθελοντές.
Παράλληλα, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα προστέθηκε στην επιχειρηματολογία των μελών της επιτροπής, οι οποίοι δεν δίστασαν να επισημάνουν στους νεοσύλλεκτους τη δυνατότητα του ελεύθερου καπνίσματος στην «παραδεισένια» Κύπρο.
«Αυτές οι καταγγελίες μάς γίνονται από φαντάρους που υπηρετούν στο ΚΕΕΜ Σπάρτης και τους γονείς τους, που δηλώνουν εξαγριωμένοι, γιατί κατανοούν ότι οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν ανήθικες, απάνθρωπες και επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών τους μεθόδους, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Δηλαδή, παρακινούν νεαρά παιδιά να καπνίζουν και, μάλιστα, αλόγιστα, εκμεταλλευόμενα τις χαμηλές τιμές Κύπρου», καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Σπάρτακος, υπενθυμίζοντας πως η μετάθεση στην Κύπρο για τον Έλληνα στρατιώτη δεν είναι υποχρεωτική: «Στο ΚΕΕΜ Σπάρτης υπάρχουν δεκάδες φαντάροι που, ενώ είχαν προεπιλεγεί και είχαν διατυπώσει με σαφήνεια την άρνηση αποδοχής της μετάθεσης στην Κύπρο, παρ’ όλα αυτά παίρνουν φύλλο πορείας για μετάθεση εκτός συνόρων. Καλούμε το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ να σταματήσουν να πιέζουν τους φαντάρους και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αξιωματικούς που απειλούν και εμπαίζουν τους φαντάρους και τις οικογένειές τους. Καλούμε τους φαντάρους να βγουν άμεσα αναφορά, παραπονούμενοι στο διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης. Να απαιτήσουν να τους δείξουν το νόμο ή τη διαταγή που προβλέπει την υποχρεωτική μετάθεσή τους στη Μεγαλόνησο. Αν δεν υπάρχει -που δεν υπάρχει-, τότε η διαταγή μετάθεσής τους δεν στηρίζεται στη νομοθεσία. Έχουν κάθε δικαίωμα και, μάλιστα, έχουν ορκιστεί να υπερασπίζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, άρα είναι υποχρεωμένοι να αρνηθούν την εκτέλεση παράνομης διαταγής».
Λ. Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version